Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 08. péntek | Mária napja

Hírek

 

Gyors és kíméletes vérképelemzés helyben a gyermekorvosi rendelőben

2018. szeptember 18.

Magyarországon egyedülálló vérképelemző készüléket működtetnek mostantól a gyermekorvosok a Budakalászi rendelőben. A készülék egy perc alatt, néhány csepp vérből azonnali és pontos eredményt ad. Ennek köszönhetően az esetek többségében nem kell a gyermekkel vérvételre utazni és vénából vért venni.

A készülék megvásárlását a gyermekorvosok – így Dr. Tordas Dániel, Dr. Dalloul Hicham és Dr. Németh Márta – kezdeményezték, a megvásárlását pedig Rogán László polgármester támogatta.

A polgármester elmondta, hogy azért tartotta fontosnak a kezdeményezést, mert a készülék lehetővé teszi a gyermekek kíméletes, gyors és hatékony vizsgálatát, ezért biztosította a megvásárláshoz szükséges 1,4 millió forintos önkormányzati forrást.

A készüléket elsősorban a fertőzéseknél bakteriális, virális eredet eldöntésére használjuk, emellett vérszegénység, vérképzőszervi betegségek, vérlemezkehiány vagy immunhiányos állapotok kimutatására is alkalmas. Mindezen túl segítséget nyújthat megfelelő tünetek megléte esetén sebészeti kérdések eldöntésében (vakbélgyulladás) alultápláltság kivizsgálása során, vagy különböző komoly autoimmun betegségek kezelésével együttjáró mellékhatások nyomonkövetésében.”- mondták el a budakalászi gyermekorvosok.

Ilyen készüléket még sehol sem használnak az alapellátásban. Több rendelésen alkalmaznak már úgynevezett CRP automatát, amely szintén a vírus-baktérium fertőzés kérdésének eldöntésére szolgál, azonban ezek a készülékek csak 70% eséllyel tudják jól megmondani a fertőző kórokozó fajtáját. A Budakalászon használt új fejlesztésű készülék ennél sokkal pontosabb 90 % feletti eredményt ad. A gépből világszerte már több, mint kétezret adtak el, de Magyarországon Budakalász az első hely, ahol ezt megvásárolták. A készüléket ráadásul hazai fejlesztőmérnökök álmodták meg és az összeszerelést, valamint a különböző fejlesztéseket is itt a közeli III. kerületben végzik.

A gyártó képviselője Végh András elmondta, hogy a vérkép automata 3 típusú fehérvérsejtet tud megkülönböztetni. Ezek a Limfocita, Monocita és Granulocita. Ezen felül a készülék további 22 paramétert mérhet többek között a vörösvérsejt, a trombocita és hemoglobin számot. Ezek a paraméterek nélkülözhetetlenek a diagnózis felállításához és nagyban segítik az orvost, hogy a gyógyítás melyik irányába induljon el.

A gyermekorvosok elmondták még, hogy óriási jelentősége van a gépnek azokban az esetekben, amikor nem akarják kitenni a gyermeket az utazásnak, a hosszú várakozásnak, a vénás szúrás kellemetlenségének vagy amikor eredmény másnapi ismerete már késő a terápiás döntés meghozatalában. Az orvosok azonnal megfelelően alátámasztott eredmények birtokában tudnak kezelést kezdeni. Ezáltal is növelik a betegbiztonságot és az ellátás színvonalát.

A vizsgálatért nem kell majd fizetni a szülőknek. A készüléket az Önkormányzat
megvásárolta, a vizsgálat költségét pedig a gyermekorvosok állják.Amennyiben teljes laborvizsgálat (pl. máj-, vesefunkció, ionok, vérzsír mérésre) indokolt, továbbra is vénás vérvétel szükséges. (Ezek a gépek már több tízmillió forintba kerülnek.)

A gépet háziorvosok is használhatják majd, ám a felnőtt rendelésen inkább előforduló krónikus megbetegedésekből adódóan az esetek nagy részében általában teljes vérkép vizsgálat szükséges.