Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Gyorsuló szakaszba lépett hazánkban a Covid-19 járvány

2020. november 01.

Ma reggelre újabb 3878 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 79 199 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A napi friss esetszám a második legmagasabb, amint eddig regisztráltak, csak kevéssel marad el a tegnap jelentett csúcstól. Elhunyt 69 beteg, így az elhunytak száma 1819 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 57 302 fő, 4205 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen. Az elhunytak száma új rekordot jelent. Mindkét mutató meredeken emelkedő trendben van, jelezve, hogy a járvány erősen gyorsuló szakaszában jár Magyarországon.

A járványhelyzet súlyosbodására utal a súlyos esetek számának gyors emelkedése. 300 fölött a lélegeztetőgépen kezeltek száma, ami ugyan látszólag messze van a kapacitási határnak tekintett 800-as számtól, de a tendenciát figyelve akár hetente százzal is növekedhet az állomány, amivel gyorsan elérhetjük. A kórházban ápoltak száma tegnap érte el a 4000-es határt, ma tovább emelkedett. A tendencia alapján a közeljövőben akár hetente 2000 fő körüli emelkedésre számíthatunk, és ez azt jelenti, hogy a halálozások száma várhatóan tovább emelkedik.

Az elmúlt 24 órában a tesztek 21 százaléka hozott pozitív eredményt. Az emelkedő trend azt mutatja, hogy a járvány a kimutatottnál is gyorsabban erősödhet. A Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritériuma szerint csak az az ország tudja ellenőrzése alatt tartani a vírus terjedését, ahol 5 százaléknál alacsonyabb a pozitív mintavételek aránya.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke nemrég arra figyelmeztetett, hogy a járvány további drámai terjedése várható, de dr. Kincses Gyula azt is jelezte, hogy a Covid-osztályok kritikus állapotú betegeit már most is csak szemészek, pszichiáterek és fogorvosok bevonásával képesek ellátni a kórházak.

Mivel a tavaszi első hullámhoz képest a jelenleg is zajló, második hullám alatt nincs elrendelt veszélyhelyzet, az önkormányzatok  – jogosultságok híján – csak szemlélői az eseményeknek.

A valóban hatékony központi intézkedések egyelőre váratnak magukra.