Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. december 02. péntek | Melinda, Vivien napja

Hírek

 

Hamarosan folytatódnak a Barát-patak torkolatánál épülő zsilip munkálatai

2022. augusztus 04.

A régészeti feltárás befejezése után hamarosan folytatódnak a Barát-patak torkolatánál épülő zsilip munkálatai. Az uniós és hazai támogatással megvalósuló, bruttó 3,1 milliárd forint összköltségű fejlesztésnek köszönhetően egy árhullám esetén sokkal nagyobb biztonságban lesznek a budakalásziak. A megrendelő Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a kivitelező cég, az Aqua-General Kft. csütörtökön projektnyitó tájékoztatót tartott a Schieszl Vendéglő és Borházban.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósul meg a „Barát-patak torkolat és környezetének fejlesztése” elnevezésű beruházás, melynek keretében a Barát-patak torkolatánál egy árvízvédelmi műtárgy épül. A Kohéziós Alap és a Magyar Állam által társfinanszírozott projekt fő célja egy dunai árvíz időszakában a Barát-patakon a víz visszaáramlásának megakadályozása és a patakon érkező többletvíz biztonságos kivezetése. A vissza nem térítendő támogatású projekt megvalósulásával a térség árvízi biztonsága nő, az árvízi kockázat csökken.

Budakalász belterülete több ponton mélyebben fekszik, mint a Duna-parti Duna sétány több szakasza. A Barát-patak medre dunai árhullám esetén különlegesen magas árvízvédelmi kockázatot rejt magában, hiszen egy esetleges árvíz visszaduzzaszthatja a patakot. A probléma kezelésének érdekében a Barát-patak dunai torkolatánál zsilip épül, ami magas vízállás esetén elzárja a dunai ár útját, a patak vízhozamát pedig elektromos szivattyúval emeli át a Duna medrébe. A zsilip telepítése kulcsfontosságú a város területének árvízvédelme szempontjából. A Duna mértékadó árvízszintje megváltozott, egyre nagyobb árhullámok érkeznek a meder feltöltődése és az egyre szélsőségesebb időjárás következtében. A 2013-as árvíznél a gátból csak centik maradtak a víz felett. A zsilip építése az új dunai mértékadó árvízszinthez igazodik.

A projekt csütörtöki sajtónyilvános nyitórendezvényén Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója és Szilágyi Attila, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója mondta el gondolatait a nagyszabású beruházás kapcsán. Láng István köszöntőjében kiemelte; furcsa lehet ezekben a hetekben, hogy az aszály-sújtotta időszakban egy árvízvédelmi beruházás elindulása a téma, de az időjárás szélsőséges, és nagyon oda kell figyelni az esős időszakokra is. Az emberélet mellett nagy vagyoni értéket is védeni kell, és ez a beruházás különösen indokolt a 2013-as árvíz tapasztalatai után. Jelenleg a Barát-pataknál kockázatos a védekezés, az új zsilip viszont megfelel majd a hazai és az uniós követelményeknek is, és jelentősen növeli a térség biztonságát.

A 2013-as nagy árvíz felülnézetből. Fotó: Csók László

Szilágyi Attila előadásában elsőként a száraz és a nedves időjárási periódusok váltakozásáról beszélt, majd az elmúlt évtizedek legnagyobb áradásainak eseményeit elevenítette fel. Az 1965-ös árvíz után öt éven belül töltés-szakaszok épültek a Duna mentén. A 2002-es, a 2006-os, majd az eddigi legnagyobb jégmentes árvíz, a 2013-as (ekkor 751 centis vízállást mértek Nagymarosnál) sem volt tanulságok nélküli.

A zsilip 3D-s terve

„A környezet károsítása nélkül is lehet értéket alkotni!” Ezzel a gondolattal kezdte előadását a kivitelező Aqua-General Kft fő-építésvezetője, Székely Sándor, aki először az elmúlt hónapok eseményeit foglalta össze. Az Önkormányzattal és az érintett terület-tulajdonosokkal együtt sikerült kialakítani egy beszállítói utat, így már lehetséges a bejutás a munkagépekkel. A szűk építési területen március 11-én kezdődött el a munka. Elindult a földkitermelés, április elején aztán a kivitelező régészeti objektumokat talált a munkaterületen. Ezt követően megkezdődtek a bontó munkálatok, hogy meghatározhatók legyenek a helyszínen fellelhető régészeti emlékek.

Május 4-én az örökségvédelmi hatóság szakemberei helyszíni bejárás során megállapították, hogy a munkaterületen 1,7-2,2 méter magasságú, késő középkori épületmaradványok, továbbá őskori gödörobjektumok találhatók. Az előkerült régészeti jelenségek jellegéből adódóan teljes körű feltárás végzését rendelték el, emiatt a kivitelezés szünetelt. A régészeti tennivalók várhatóan a hónap második felére befejeződnek, és a kivitelezőtől kapott információ alapján augusztus 22-én tovább folytatódhat a munka. A szakemberek ezután is törekednek arra, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon az építkezés. A környező lakosságnak az elterelt EuroVelo6 kerékpárút forgalmával, az építési forgalommal, valamint átmeneti zajhatással és porral számolnia kell.

A projektnyitó program a helyszíni bejárással ért véget, ahol a résztvevők további részletes tájékoztatást kaptak a munkafolyamatok állásáról és a kivitelezőre váró feladatokról.

Római kori cserépdarab, amelyre az égetés előtt rálépett egy kutya.