Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Hányan fordulnak meg egy hétvégén a Kevélyen?

2024. február 15.

A Pilisi Bioszféra Rezervátum magában foglalja a Pilis és a Visegrádi-hegység területét. Hetedik éve mérik az egyes népszerűbb túrázó, sétáló, bicikliző pontok forgalmát, így többek között megtudhatjuk, hogy hányan, milyen céllal fordulnak meg a természetben, milyen közlekedési eszközzel közelítik meg a kirándulás helyszínét, vagy hogy hogyan tekintenek a rekreációs tevékenységükre. A felmérés eredményeinek ismerete nélkülözhetetlen a természeti értékek megőrzéséhez. 

Két őszi napon, 2023. szeptember 30-án és október 1-én önkéntesek mérték fel a Pilisi Bioszféra Rezervátum látogatóinak számát és a rekreációs tevékenységük jellemzőit. 34 számlálóponton kérdőíves felmérés módszerével kutatták a látogatók szokásait, attitűdjét, tájékozódási eszközeiket vagy, hogy mivel közelítették meg a látogatás kiindulópontját. A Kevély-gerinc, útkereszteződésnél 333-an fordultak meg a két nap alatt, a Nagy-Kevélyen 491-en, de a rezervátum legnépszerűbb pontjainak látogatottsága egy átlagos hétvége alatt bőven 1000 fő felett van. A felmérés napján Dera-szurdok parkolójánál vagy a Rám-szakadék bejáratánál 1243, illetve 1747 ember fordult meg, a Prédikálószéken 1396-an. A rezervátum területén a 34 ponton két nap alatt összesen 16299 embert számolt meg.

A kutatás szerint a forgalmasabb túraútvonalak a Rezervátum belsejében találhatóak. Forrás: pilisibr.hu

Miért fontosak ezek az adatok?

Vajon mi lenne, ha a látogatók – akiknek a száma ezen az átlagos őszi hétvégén több volt, mint Budakalász teljes lakossága – nem a turistaútvonalakon haladnának? Érdemes inkább a túraútvonalak népszerűségét is figyelembe véve terveznünk, ha esetleg nyugodtabb, elhagyatottabb részeken szeretnénk túrázni, kirándulni. További érdekes információ, hogy a látogatók 70%-a autóval érkezik a Pilisbe, illetve a Visegrádi hegységbe; a természetbe vágyók mindössze 15% utazik tömegközlekedéssel. A Kevélyre látogatók magas aránya, majdnem 60%-a autóval érkezik, így jó időjárás esetén Budakalászon is sokan parkolhatnak le azért, hogy innen indulva élvezzék lakóhelyünk környezetét, adottságait. Korábbi kutatások, mérésének eredményeiből tudjuk, hogy például a Prédikálószék látogatóinak száma egy-gy napon a fent bemutatott felmérés forgalmának a tízszerese is lehet, amit az erdőknek, réteknek, különböző élőhelyeknek el kell viselniük. Sokat tehetünk a természetvédelemért, ha nem autóval, hanem tömegközlekedéssel közelítjük meg a kirándulás kezdőpontját. Emellett sokat segíthet a túra tervezésénél, ha tudjuk, hogy milyen forgalomra számíthatunk az erdőben és ezt össze tudjuk vetni az igényeinkkel. A kutatás eredményeit ITT olvashatjuk.

A tömegközlekedés használatának elősegítése érdekében a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai összeállították a közkedvelt kirándulóhelyek közelébe közlekedő tömegközlekedési eszközök menetrendjét:

Kilátás a Prédikálószékről. Fotó: idokep.hu