Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Hatalmas pofon a napelemeseknek a havi szaldó

2023. szeptember 03.

Akár hitelből is sok budakalászi család annak tudatában vágott bele házuk, lakásuk energetikai korszerűsítésébe, hogy a környezetbarát fejlesztés belátható időn belül megtérül. Mostantól azonban esély sincs erre – nyilatkozta a Napelem Szövetség elnöke, miután január elsejétől vége az éves elszámolásnak.

Korábban a napelemes rendszerek telepítésekor 8-10 éves beruházási megtérüléssel kalkulálhattak azok, akik belevágtak a drága, de környezetbarát fejlesztésbe. Gyakran bankhitelből is annak tudatában tették ezt, hogy az állam nem változtatja meg lényegesen a körülményeket.  Lantos Csaba energiaügyi miniszter nemrégiben tett bejelentése azonban pontosan ezt a szándékot mutatja. Jelezte, hogy a korábban feltelepített napelemes rendszerek esetében a feltelepítésről számított tíz évig korábban ígért éves szaldó elszámolás helyett január 1-jétől havi elszámolás lesz.

A kormányzati bejelentés után már nincs esély rá, hogy valaha is megtérüljenek a napelemes beruházások – nyilatkozta a Napelem Szövetség elnöke. Kiss Ernő szerint semmi nem indokolta a kormányzati lépést, a szövetség a szándékot pedig inkorrektnek és etikátlannak tartja, mivel a kormány korábban azt ígérte, hogy akik tavaly október 31-éig bejelentik napelemtelepítési igényüket, azoknak 10 évig megmarad a kedvezményes rendszer.

A miniszteri bejelentést hatalmas felháborodás követte. A dühös reakciók után az Energiaügyi Minisztérium jelezte, hogy dolgozik a szabályok finomhangolásán.  Ha a kormány a jövőben nem akar lemondani a zöld háztartási villanytermelésről, ki kell találnia egy olyan modellt, amelyben tervezhető marad a megtérülés – a budakalásziaknak is.

Képünk illusztráció. Fotó: ingatlan.com