Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. április 12. hétfő | Gyula napja

Hírek

 

Hatósági mintavételek az egykori Lenfonó és Szövőgyár területén

2021. március 30.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyszíni szemlét tartott az egykori Lenfonó és Szövőgyár területén, melynek során a Pest Megyei Kormányhivatal Mérőközpontja öt helyen végzett újabb talaj és talajvíz mintavételt.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az önkormányzat kezdeményezésére készült januári vizsgálat komoly talaj- és talajvíz-szennyezést mutatott ki, amikor egy közösségi célú beruházás kapcsán megvizsgálták a gyárterület Ciklámen utca felőli részét. A több évtizedes környezetszennyezés mértékének és kiterjedésének pontos feltárása érdekében a városvezetés megkereste az illetékes hatóságokat: a Pest Megyei Kormányhivatalt, és mivel az egykori gyárterület vízbázisvédelmi területen fekszik, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is mint elsőfokú vízjogi hatóságot.

A Környezeti Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) uniós források állnak rendelkezésre, hogy a tényfeltárás után a több évtizede halogatott kármentesítő beavatkozások pályázat útján megtörténhessenek ott, ahol állami felelősségi körbe tartozó kármentesítési feladatok vannak. Az egykori Lenfonó és Szövőgyár területe vízbázisvédelmi terület, így a környezeti károk mielőbbi elhárítása nem csupán Budakalásznak fontos, hanem az erről a vízbázisról ellátott további tizenhárom dunakanyari település érdeke is.

 

Fotó: Nagy Tamás