Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Hét napirendi pontot tárgyalt a Képviselő-testület

2023. július 26.

Az élelmiszerinflációnál jóval alacsonyabb mértékben emelkedhetnek csak a lakossági közétkeztetési díjak, a bevásárlóközpont területén pedig új gyorsétterem épülhet – egyebek mellett erről döntött mai rendkívüli ülésén a Képviselő-testület

Az élelmiszerárak jelentős emelkedése miatt a budakalászi közétkeztetést végző cég a szerződésben foglalt inflációkövetési lehetőség alapján szeptember 1-jétől több mint 33 százalékos díjemelést kért. Az önkormányzat ilyen mértékű drágulást nem tartott elfogadhatónak, ezért tárgyalásokat kezdett a szolgáltatóval. Ennek eredményeképpen 23 százalékkal emelkedhetnek az árak úgy, hogy a lakosság által fizetett térítési díjak csak 20 százalékkal nőhetnek. A képviselő-testület döntése alapján a különbözetet az önkormányzat állja.

A képviselők az Omszk-parki bevásárlóközpont magántulajdonban lévő telkére tervezett új gyorsétterem ügyében is döntöttek. A Burger King éttermek magyarországi üzemeltetője az elmúlt években több alkalommal is megkereste az önkormányzatot azzal, hogy az Auchan magántulajdonú területén éttermet szeretne nyitni. Ehhez a Szabályozási terv módosítása is szükséges, amit az önkormányzattal kötött településrendezési megállapodás keretében lehet rendezni. A fejlesztő által korábban benyújtott tervekkel kapcsolatban a bizottságok és a képviselő-testület tagjai környezetvédelmi aggályokat fogalmaztak meg, ezért májusban elutasították a kérést.

A felmerült kifogások figyelembevételével a cég új telepítési tanulmánytervet nyújtott be, amely a korábbi változathoz képest kevesebb új parkolóhelyet, mennységében és minőségében is több zöldfelületet tartalmaz, valamint az elhelyezés jobban igazodik a területen meglévő növényzethez. A módosított tervekbe bekerült a kerékpárúttal való összeköttetés, valamint egy kerékpártároló kialakítása is. Ezen felül a város kérésére a tervezett beruházáshoz kapcsolódva az Auchan (egykori Cora) áruház lepusztult zöldfelülettel rendelkező parkolójának fásítását is vállalta a fejlesztő, illetve az ingatlan tulajdonosai. Ennek értelmében a szerződésben rögzítésre kerül, hogy a parkoló telkén minden 4 parkolóhely után egy-egy nagy lombkoronát növelő, környezettűrő, túlkoros, allergén pollent nem termelő lombos fát kell ültetni. A megadott elvárások alapján a 2023. szeptember 30-ig kell elkészíteni a fásítási tervet, a terület tulajdonosainak pedig 2024. év végéig saját költségen kell elvégezniük faültetést.

A településrendezési szerződés a fentieken túl a korábbi változattal összhangban anyagi kötelezettségvállalásokat is tartalmaz: a tervezési költségek átvállalásán felül a keletkező többlet építési jog kompenzációjaként 50 millió forintot kell megfizetniük a város részére. A város számára a gyorsétterem adóbevételt is jelent, a fejlesztő cég egy hasonló gyorsétterem működési tapasztalatai alapján évi 20-22 millió forint iparűzési adó megfizetését prognosztizálta.

Az új vállalásokkal kiegészítve a bizottságok mellett a képviselő-testület is egyhangúan támogatta a településrendezési szerződés megkötését. Az új gyorsétterem a bevásárlóközpont bejáratától balra, a jelenlegi „kőturkáló” helyén épülhet meg.

A testületi ülésről a TV Budakalász összefoglalót készít, de a videomegosztó csatornán a teljes vágatlan a felvétel is megtekinthető lesz. A testületi ülésen tárgyalt valamennyi napirendi pont itt olvasható.