Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. június 17. csütörtök | Alida, Laura napja

Hírek

 

Hétfőn ismét véradás a Faluházban

2021. június 04.

A Magyar Vöröskereszt Pest megyei szervezete június 7-én, hétfőn délután véradást szervez Budakalászon a Faluházban.

A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség.

Vérátömlesztésre (transzfúzióra) elsősorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, de számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatóak, ha a kezelés során a beteg folyamatosan megkapja a megfelelő vérkészítményeket.

A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény, az ún. trombocita készítmény csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások folyamatosságának biztosítása.

Fontos tudni, hogy a véradáshoz minimálisan 50 kg testsúly, betöltött 18. életév szükséges, a regisztrációhoz pedig személyi igazolvány, lakcímkártya és a TAJ kártya elengedhetetlen. A véradás előtt étkezés és sok folyadék fogyasztása javasolt. A gyógyszerszedés önmagában nem kizáró ok, a helyszínen lévő orvos felelősséggel dönt erről (gyógyszertől, betegségtől függően).

Időpont: 2021.06.07. 13:00-18:00
Helyszín: Budakalász-Kós Károly Művelődési Ház