Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. szeptember 21. kedd | Máté, Mirella napja

Hírek

 

Hétfőtől közterületen mindenhol kötelező a maszk

2021. március 08.

A Magyar Közlönyben kihirdették a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendeletet, amit március 8-tól kell alkalmazni.

Maszk és távolságtartás

A települések belterületén az épületeket elhagyva az utcán, közterületen mindenki köteles maszkot (orvosi, munkavédelmi, textil vagy más anyagból készült maszkot) oly módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Két kivétel van: a hat évnél fiatalabb gyerekek, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmussal élők.
Közterületen, illetve a nyilvános helyen mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

Milyen üzletek nem zárnak be?

A kereskedelmi üzletek java része bezár. Ezek azonban kivételek:

Virágboltok és a kaszinók

A virágboltok a nőnapon, hétfőn még nyitva tarthatnak. A korábban már meghatározott helyszínek mellett tilos a kaszinók, a kártyatermek, illetve a játéktermek a látogatása.

Sport és séta

Ezeket szabad reggel 5 és este 8 óra között. Az egyéni szabadidős sport külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani, de sporttevékenység közben nem kell a maszkot viselni.
A külterületen, illetve a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők nyitva maradhatnak, azok a most megjelent rendelet hatálybalépésekor érvényes szabályok szerint látogathatóak.

Ezeket a szolgáltatásokat továbbra is igénybe lehet venni

Alapból a személyes megjelenést igénylő szolgáltatást nyújtó helyiségeket vagy helyszíneket be kell zárni. Kivételek azonban itt is vannak:

Óvodák, iskolák

Az óvodákban rendkívüli szünet lesz. Az iskolai kollégiumok az igazgatója döntése szerint működnek. A köznevelési és szakképzési intézmények működése kapcsán a kormányzati intézkedések végrehajtásáról a köznevelésért, illetve a szakképzésért felelős miniszter határozatban rendelkezik. Eszerint az óvodákban és az általános iskolákban a szülők igénye és kérelme alapján biztosítani kell a gyermekfelügyeletet.

Sportpályák, edzőtermek csak versenyzőknek

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények csak versenyszerűen sportolók számára rendezett edzés vagy sportrendezvény céljából látogathatóak.

Közigazgatás, bíróságok: home office, ítélkezési szünet

A közigazgatásban foglalkoztatottak, az önkormányzati dolgozók a munkájukat a munkavégzés rendes helyétől eltérően, a lakó- vagy tartózkodási helyükön végzik. A Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünetet rendelnek el.