Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 22. hétfő | Magdolna napja

Hírek

 

Hetven év terhe

2016. május 15.

DSC_0386A kitelepítés 70. évfordulója alkalmából városunkba látogattak az egykori kitelepített budakalászi sváb családok leszármazottai.

A szomorú évforduló alkalmából emlékművet is avatott a Német Nemzetiségi Önkormányzat a Budakalász HÉV állomásnál.

A megemlékezésen Trendl Ferenc egykori kitelepített könnyek között idézte fel a gyökereitől, hazájától megfosztott svábok sorsát. A ma 85 éves Trendl Ferencet 2002-ben Budakalász Díszpolgára címmel tüntette ki a Képviselő-testület, 2015-ben pedig a magyar-német kapcsolatok ápolásáért Magyar Ezüst Érdemkeresztet adományozott számára Áder János köztársasági elnök. A kitüntetést Wágner Lászlóné a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a megemlékezés alkalmából tűzte ki. A kitüntetett elmondta, hogy mindig szerény emberként élte az életét, sosem jellemezte hivalkodás. Most azonban büszkén viselni a kitűzött érdemkeresztet. Trendl Ferenc beszédében felsorolta a Kalászra látogató családok nevét és elmondta, hogy ez a csoport az utolsó, melynek utazását megszervezte. Beszédét elérzékenyülten németül az „Éljen a haza!” felkiáltással zárta.

A felavatott új emlékmű Rózsa Iván versét idézi, melyet a szerző az ünnepségen elszavalt. Az évfordulóra ellátogatott és beszédet mondott Ritter Imre a németek parlamenti szószólója is. A megemlékezés a Budai úti templomban a 10 órás szentmisén folytatódott, majd a vendégek és vendéglátók a Svábházban és a művelődési házban tartottak baráti beszélgetést.

DSC_0419
A Kalászra látogató 35 családnak Rogán László polgármester a 70 évfordulóra készített emlékplakettet ajándékozott a művelődési házban tartott ünnepségen. A polgármester beszédében elmondta, hogy a kalászi svábok és leszármazott
aik mindig szívesen látott vendégek Budakalászon.

 

DSC_0344j

Képek a kitelepítés 70. évfordulóján Budakalászra látogató svábok tiszteletére rendezett megemlékezésről