Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поэдравльамо на интернет страници града Калаэа

2020. szeptember 27. vasárnap | Adalbert napja

Hírek

 

A köznevelésről, az épülő iskoláról

2020. február 13.

Minden tőlünk telhető segítséget meg akarunk adni a budakalászi általános iskolai oktatás színvonalának emeléséhez, ezért is néztük át közösen az ezzel kapcsolatos teendőket nemrég a Váci Tankerületi Központ igazgatójával, Verebélyi Ákossal, és a tankerület gazdasági, műszaki, oktatási vezetőivel.

Az épülő új iskola körüli helyzet jobb megértéséhez érdemes felidézni, hogy 2013. január 1-jétől az állami köznevelés rendszere alaposan átalakult. Míg korábban több, mint kétezer önkormányzat tartotta fenn a hazai általános iskolákat, 2013-tól csak egy fenntartó maradt: az állam. Az állami közoktatás működtetése egy háromszintű hierarchikus rendszerben történik: legfelül van a minisztérium, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ; középen a tankerületek, alul pedig maguk az iskolák.

Tizenkét évvel ezelőtt Budakalász az M0-ás, illetve a Megyeri híd megépítését követő óriási forgalomnövekedés miatti környezeti károk kompenzációjára évi 250 millió forint (+áfa) értékű állami beruházásra tarthatott igényt. A városi közútfejlesztésre kapott pénzek 2008-tól évente, az M0-ás következő szakaszának befejezéséig (a mai ismereteink szerint 2030-ig) jártak volna. 2012-ig az állam eleget tett a szerződésben vállalt kötelezettségeknek, de később már nem, ezért per indult.

A 2015-ig elmaradt beruházások miatt Budakalász egymilliárd-kétszázötvenmillió forintot követelt az államtól, de 2016 októberében az akkori vezetés máig nem tisztázott indokkal megállapodást kötött az állammal, amelyben lemondott a környezeti károk ellentételezéséről. Egy nem nyilvános kormányhatározat után Ercsényi Tiborné korábbi alpolgármester a képviselő-testület felhatalmazásával elállt a bírósági keresettől és a város nevében aláírt egy szerződést, amely egyebek mellett (a 11. és 12. pontok alatt) rendelkezik egy 16 tantermes általános iskola felépítéséről.

Ekkor a hazai köznevelés szervezése, finanszírozása már harmadik éve állami feladat volt, a szerződés szövege szerint Budakalász vezetői mégis maguk akartak iskolát építeni. Az „önkormányzat által megjelölt cél” teljesüléséhez az állam kétmilliárd forint támogatásra vállalt kötelezettséget, azonban három év és több sikertelen közbeszerzési eljárás után az iskolaépítés költségei már lényegesen meghaladták az akkoriban kiszámolt kétmilliárdos összeget. Akkor még a kétmilliárd forint az útrekonstrukciós költségek lehetséges fedezeteként is szolgált egyben.

A jelentős áremelkedés után megkötött kivitelezői megállapodás miatt 2018 februárjában szükség volt egy további kormányhatározatra, és egy közel 1,5 milliárdos újabb támogatási megállapodásra. A néhány hete aláírt szerződés nélkül Budakalász lehetetlen pénzügyi helyzetbe került volna, mert tavaly márciusban a város úgy írt alá egy 3,5 milliárdos szerződést a kivitelező Swietelsky Építő Kft.-vel, hogy a fedezetből hiányzott még másfél milliárd forint.

Bár az ellenkezője lenne logikus, a 3,5 milliárdos megállapodásból a nem beépített bútorok és eszközök (asztalok, padok, székek, oktatási-szemléltető eszközök, informatikai eszközök, a tornatermi felszerelések, a konyha és az étkező mozgatható berendezései, stb.) kimaradtak. Ennek költségeit még legalább 100 millió forintra becsülték a tankerületi központ vezetői. A tárgyaláson jelezték, hogy jelenleg nem áll rendelkezésükre ez a keret, de ígéretet tettek arra, hogy jelzik a „középirányító” KLIK-nek az igényt, hogy a remélt jövő szeptemberi zavartalan iskolakezdéshez ezzel mindenképpen számoljanak.

A jelentős csúszással épülő új iskola 3,5 milliárdos költségvetéséből sajnos nem csak az iskolai eszközök, berendezések hiányoznak. Az új intézmény megfelelő megközelíthetőségéhez szükséges út- és hídépítés tetemes, 700-800 millióra becsült költségei sincsenek benne. Ezekre folyamatosan keressük a forrásokat, mert Budakalász önmagában ezt nem lesz képes megoldani.

A Váci Tankerületi Központtal folytatott tárgyalásokon szó volt még az iskolák körzethatárainak lehetséges módosításáról. A tankerület javaslatait az önkormányzat már véleményezte és a javaslatokkal együtt visszaküldte a szervezet szakmai vezetésének.

Megtárgyaltuk a kalászi általános iskolák diákjainak külső helyszíneken tartott testnevelés óráival kapcsolatos buszos szállítás költségeit is. Ezt eddig a város állta, mivel viszont a feladat közoktatási, így szeptembertől kértük ennek a finanszírozását. Ugyancsak kértük, hogy a tankerület járuljon hozzá a Faluház igazolt költségeihez, hiszen a Zeneiskola számára rendszeresen (és szívesen) adnak helyet a hangszeres zeneórák, zeneiskolai koncertek megtartásához – ígéretet kaptunk arra, hogy ezt is megvizsgálják. Az új általános iskola átadása hosszú távon a Zeneiskola zsúfoltságát is enyhítheti, hiszen a fenntartó úgy tervezi, hogy délutánonként a zeneórák egy részét az új épületben tartják majd.

 

Fotó: a tűzivíz-tartály beemelése