Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 08. péntek | Mária napja

Hírek

 

Hivatalosan is átadták az EuroVelo6 Szentendrétől Békásmegyerig tartó szakaszát

2020. szeptember 18.

A bringások jó ideje használják már a Szentendrét a Római-parttal összekötő kerékpárutat, de ma a hivatalos átadási ceremóniára is sor került. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő beruházásában zajló fejlesztés mintegy 850 millió forint hazai és uniós forrásból valósult meg és része az EuroVelo6 kerékpáros közlekedési folyosónak.

Az eseményen az átadóünnepségeken szokásos beszédek mellett a helyi lakosok is igyekeztek hangoztatni véleményüket, mivel sokak szerint elhibázott volt a több évvel ezelőtt engedélyezett nyomvonal, főleg azon a vegyes használatú szakaszon, ahol a helyben lakók, a babakocsis kirándulók, a sétálók ugyanúgy biztonságosan használni akarják majd a Dunasétányt, mint a kerékpárosok.

 

Erről Budakalász város vezetése egyébként már tavaly ősszel egyeztetést kezdeményezett Révész Máriusszal, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztossal (vonatkozó cikkünk ITT olvasható).

A kerékpárút jelentős budakalászi része vegyes használatú. Itt a kerékpárral közlekedők megengedett legnagyobb sebessége 20 km/óra lehet, de sajnos rosszak a tapasztalatok, az „irammenők” egyáltalán nem tartják be a korlátozást.

Fegyelmezettségre és egymás iránti fokozott figyelemre lesz szükség a balesetveszélyes helyzetek elkerülésére.

Az ünnepi alkalom során a felszólalók nemigen hívták fel erre a figyelmet, de a rendezvényre meghívott budakalászi városvezetők, Forián-Szabó Gergely alpolgármester, dr. Deák Ferenc jegyző és a helyi lakosok képviselői a program hivatalos része után személyesen keresték meg Révész Máriuszt és a beruházó cég vezetőit, hogy legalább utólag kerüljenek ki a biztonságot szolgáló tájékoztató táblák. Örömmel nyugtáztuk, hogy erre valamennyien készségesen reagáltak és a jövő héten pontosíthatjuk a kérés teljesítését. A Magyar Kerékpárosklub felé is jeleztük, hogy segítsenek továbbítani a bringások felé a kerékpárút vegyes használatának szabályait.

Szentendre irányából az új kerékpárútra a Dera-patak új hídján keresztül lehet felhajtani, a hídtól tovább haladva Szentendre külterületén keresztül érjük el a Duna-part budakalászi ártéri szakaszát, majd kijutunk ki a Duna sétányra, városunk üdülőövezetébe. Az új szakasz a Barát-pataknál ér véget, ahol csatlakozik a Római-parti kerékpárúthoz.

 

A kerékpárúton huszonkét forgalomcsillapító sorompó segíti a biztonságos közlekedést. Az ivókutakkal is felszerelt egyedi kialakítású pihenőhelyeken igényes játékok is biztosítják a kikapcsolódást, a kétnyelvű információs táblák pedig a helyi látnivalók felfedezését segítik.

 

 

 

 

Korábbi híradásaink a témában:

https://www.budakalasz.hu/eurovelo6-muszaki-atadas-feltetelekkel/