Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. november 29. kedd | Taksony napja

Hírek

 

Hogyan csökkentsük a rezsit? – energetikai szakember tartott előadást a Faluházban

2022. november 23.

Kedd délután a Faluházban a lakóházak energetikai korszerűsítéséről tartott előadást Bárány Lajos budakalászi jogi szakokleveles építőmérnök, okleveles mérnök-közgazdász, energetikai auditor, aki egy éve költözött Budakalászra. Ősszel azzal kereste meg a városvezetést, hogy szaktudásával segítene a településnek.

barany-lajos-energetikai-auditor

Bárány Lajos energetikai auditor felajánlotta segítségét a városnak

A szakember három részre osztotta a rezsire fordított kiadások csökkentésének lehetőségeit. A szokásainkra, épületgépészeti felújításra és szigetelésre.

A szokások kapcsán az ideális hőfok és a napközbeni, éjjeli fűtés visszavétel előnyeit fejtette ki. A külső és belső hőmérsékletek különbségének növelési költsége nem egyenes arányban követi a hőfokot, azaz lényegesen többe kerül 21 fokról 22-re fűteni, mint 18-ról 19-re, így azon is sokat spórolhatunk, ha a nem lakott vagy ritkábban használt épületrészeket alacsonyabb hőmérsékletre fűtjük. A szakember szerint, aki a házában nem tudja a fűtőtestek hőmérsékletét külön beállítani, az az energetikai felújítást radiátorokra szerelhető hidrosztatikus szelepekkel kezdje.

Szó esett a penészről is. Legfeljebb annyira tekerjük le a fűtést, hogy a sarkokban se csapódjon le a nedvesség, azaz ne essen a hőmérséklet a harmatpont alá. Ez 16 fok alatt szokott lenni, amennyiben nem nagyon párás a lakás. A fűtés napközbeni, esti visszavétele akkor lehet gazdaságos, ha a ház viszonylag jól szigetel, nem hűl ki nagyon, így amikor hazaérünk, csak kicsit kell feljebb kapcsolni a termosztátot.

A gépészeti felújításnál elhangzott a különböző fűtési lehetőségek hatásfoka. Azaz, hogy a régi kazánok, konvektorok és a fűtőszállal ellátott elektromos fűtő eszközök hatásfoka alacsony. A régi gázkazán modernebb, kondenzációs kazánra való cseréjével legalább 20%-ot spórolhatunk. A hőszivattyús berendezések hatékonyak, amennyiben a külső hőmérséklet nem túl alacsony, illetve kifizetődő kiegészítő fűtési lehetőség lehet a hűtő-fűtő klíma, amennyiben egy esetleges gázkazánt egy hónappal később kell csak bekapcsolni.

Szigetelésnél fontos figyelembe venni, hogy a meleg felfelé száll. Tehát a legtöbbet a födém hőszigetelésével tudunk tenni, amit szakember segítsége nélkül, két réteg egymással fedésben lévő (elcsúsztatva, hogy a hézagok fedjék egymást) szigetelőanyag szétterítésével el tudunk érni akkor, ha a tető nem ázik, ugyanis a vizes üveggyapot szigetelőképessége nem megfelelő. A falszigetelést mindig kívülre tegyük, mivel a fal belső felületére felragasztott szigetelőanyag mögött penészréteg fog kialakulni, ami egészségtelen. A fal viszont nem lélegzik, egy ház 3-5% vizet képes a falakon leadni, a többi a szellőztetéskor vagy a rossz nyílászárókon távozik. A nyílászárók felülete általában egy ház esetében csak pár négyzetméter, a nyílászárócsere viszont több millió forint is lehet, így ha a nyílászáró szerkezete jó, illetve nem gerébtokos ablakról beszélünk, érdemes gumiszalagot ragasztani rá, és inkább máshol kezdeni a felújítást.

Szó volt a napelem-rendszerek körül kialakult helyzetről is, azaz, hogy az elektromos hálózat kapacitása, korszerűsége nem megfelelő, de a közeljövőben ne is várjuk ennek a gyors javulását.

Amennyiben többet szeretnénk megtudni a házunk energetikájáról, keressük a városunkban élő szakembert, akinek évtizedes tapasztalata és több irányú szaktudása van. Bárány Lajos honlapja ITT érhető el.

barany-lajos-energetikai-eloadas

Mindenki választ kapott a kérdéseire

 

Kiemelt kép: unsplash.com