Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 23. kedd | Lenke napja

Hírek

 

Holnap életbe lép az új behajtási rendelet

2022. szeptember 30.

A Kántor és a Csapás utcában kialakult közlekedési állapotok mára tarthatatlanná váltak. Rövid távon nem várható a forgalom csökkenése, mert a kormányzati kiadások csökkentése miatt az északi elkerülő út megépítése csúszik, az M0 folytatása pedig még mindig csak tervezési szakaszban van. Alapos szakmai és lakossági egyeztetések után holnaptól, 2022. október 1-től új forgalmi rendet lép életbe. Ennek célja az intenzív átmenőforgalom csökkentése és a balesetek megelőzése. A júniusban elfogadott rendelet Budakalász üdülőterületén is szabályozza a behajtást és rendezi az eddigi kusza engedélyezési gyakorlatot.

A Téglási András utcához kivezetett szűk Kántor utcában a csúcsidőszak két órájában közel 500 autó halad át. A forgalomszámlálási adatok alapján a behajtó autók 40 százaléka később Pomáz vagy Szentendre irányában hagyja el Budakalászt.  A helyenként járda nélküli utat a korábbi városvezetés településen belüli elkerülő útnak alkalmasnak tartotta, a fizikai paraméterek azonban nem teszik lehetővé ezt, forgalmát korlátozni szükséges.

Októbertől a Kántor utca Téglási András utca és Apát utca közötti szakaszára csak behajtási engedély birtokában lehet behajtani. A behajtási engedélyek személyre szólnak.

A Klenity és Szentistvántelep városrészek jogosultjai az elmúlt napokban megkapták a mindkét irányból érvényes behajtási engedélyeket, melyeket jól látható helyen kell kihelyezni és a helyszíni ellenőrzésnél be kell mutatni. Fontos tudni, hogy engedély nélküli behajtás esetén az intézkedő rendőrnek vagy a városrendésznek nincs mérlegelési vagy figyelmeztetési lehetősége a bírság és a büntetőpontok kiszabásában.

A behajtási korlátozást jelző közlekedési táblák mellett a gyalogosok és kerékpárosok számára könnyen átjárható fix akadályok kerülnek a Sekrestyés és a Kanonok utcák északi (a Téglási András utca felöli) végébe.

Fix akadály kerül a Káposztás közbe, a körforgalom és a Csapás utca közti szakaszra is az eddigi szabálytalan átmenő forgalom megakadályozására. A Csapás utca mindkét irányból zsákutca lesz. A Csapás utca régóta kijelölt lakó-pihenő övezet volt, tehát átmenő forgalom ide nem is hajthatott volna be. A rendőrség kapacitáshiány miatt azonban nem tudott érvényt szerezni a szabályoknak. A behajtás korlátozása itt is az intenzív átmenőforgalom csökkentését, a balesetek megelőzését és a szabálykövető magatartás kikényszerítését szolgálja.

Az új forgalmi rend szerint a Csapás utcába eddig szabálytalanul behajtók a körforgalomnál nem tudnak majd a József Attila utcából szabályosan érkezők elé ügyeskedve besorolni.

Ugyancsak a júniusban elfogadott önkormányzati rendelet a Duna parton, Budakalász üdülőterületén is szabályozza a behajtást és rendezi az eddigi kusza engedélyezési gyakorlatot. A behajtási korlátozással védett terület nem változik, az október 1-jétől érvényes szabályok azonban egyértelműbbek és számos ponton rugalmasabbak a korábbiaknál.

A Duna-parton a Lupa-szigeti úttól délre eső területre történő behajtás korábban is engedélyhez volt kötött, a Gát utcai sorompóhoz való hozzáférés pedig korlátozott. A Duna-part megnövekedett turisztikai forgalma, valamint a térségben tapasztalható parkolási-várakozási problémák miatt az Önkormányzat részéről felmerült a védett övezet kiterjesztése északi irányban, azonban a lakókkal és vállalkozásokkal történő egyeztetések alapján ennek a módosításnak jelenleg még nincsenek meg a feltételei. Emiatt a rendelet a jelenleg is behajtási engedélyhez kötött zónát a Duna-parton változatlanul hagyta.

Az egyeztetések tapasztalatai alapján a forgalmi rendszámhoz kötött engedélyeket személyhez kötött engedélyek váltják fel, ami a gyakorlatban rugalmasabb megoldást eredményez, a forgalom növelése nélkül.

Az elfogadott rendelet más tekintetben is figyelembe veszi a lakossági igényeket. Egyszerűsödik a csomagszállítók, ételfutárok és taxik bejutása a védett területekre, valamint a vállalati üdülők szabályos megközelítése is könnyebbé válik.

Az összes Duna-parti ingatlan tulajdonosa, lakója, illetve bérlője kaphat behajtási engedélyt, valamint az összes Dunaparti lakos kaphat hozzáférést a sorompóhoz. A védett területen ingatlanonként 4 vendégkártya is kiadható ki. A hatósági engedély alapján nyújtott szolgáltatást szerződés alapján igénybe vevő személyek (például az engedéllyel rendelkező kikötőkben hajót tárolók) névre szóló engedélyt kaphatnak. Az engedélyek kiadása díjmentes. Különleges helyzetekre eseti behajtási engedély kérhető, alkalmanként 3000 Ft adminisztrációs díj megfizetésével.

A forgalomtechnikai változások 2022. október 1-től lépnek életbe. Innentől az útvonaltervező programok már nem fogják ajánlani a kalászi mellékutcákat az átmenő forgalom számára. A tapasztalatokat néhány hónap elteltével értékelni fogják és az esetlegesen szükséges módosításokat megteszik.