Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hulladékgazdálkodás

 

Hulladékgazdálkodás


A szolgáltató elérhetőségei, személyes ügyfélszolgálat Budakalászon:

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (2024. 01.01-től)

Honlap: www.fkf.hu, www.budapestikozmuvek.hu

E-mail: info@budapestikozmuvek.hu, fkfzrt@fkf.hu

Budakalászi ügyfélszolgálati pont: 2011 Budakalász, Klinger Henrik utcai hulladékudvar.

A Hulladékudvar szolgáltatása lakcímkártyával vehető igénybe, az ünnepnapok kivételével, hétfőtől szombatig 8.00 és 16.00 óra között tart nyitva.

Ügyfélfogadás minden hónap utolsó csütörtöki napján 10-14 óra között.

A személyes és telefonos ügyfélszolgálatok elérhetőségei és nyitvatartásuk Budapesten

HULLADÉKNAPTÁR UTCAJEGYZÉKKEL 2024.

HULLADÉK ELSZÁLLÍTÁSÁNAK RENDJE 2024. évben:

Kérjük, hogy a hulladékot minden esetben legkésőbb a gyűjtési napon reggel 5:00-ig kikészíteni szíveskedjen.

TÁJÉKOZTATÓ A KOMMUNÁLIS (HÁZTARTÁSI) HULLADÉKGYŰJTÉSRŐL:

Kommunális (háztartási) hulladék a háztartásokban képződő vegyes, elkülönítetten gyűjtött, valamint nagydarabos hulladék, ideértve a lakásokban, lakóingatlanokban, a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben, valamint a lakóházak közös használatú helyiségeiben és területein képződő hulladékot.

TÁJÉKOZTATÓ A HÁZHOZ MENŐ SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSRŐL:

Az utóbbi évtizedekben a mindannyiunkat körülvevő természeti és társadalmi környezet óriási változásokon ment keresztül, kiemelt jelentőséget kapott a környezetvédelem, a környezettudatos gondolkodás.

Napjaink fogyasztói társadalmaiban felismerték, hogy a Föld véges nyersanyag és energiaforrás készleteinek kimerítése helyett, a keletkezett töméntelen mennyiségű hulladék ésszerű hasznosítása, a felelős hulladékgazdálkodás nem csak csökkenti a környezeti terhelést, de az újrahasznosítás során rengeteg újra felhasználható anyag kerül vissza a gazdaságba, az ipari termelésbe ahelyett, hogy szeméthalmokat építenénk.

Nem hiába lett a felelős hulladékgazdálkodás alapgondolata a három „R”: Reduce, Reuse, Recycle. Reduce (jelentése: csökkentés), azaz a hulladék csökkentése áll első helyen, mint legjelentősebb tényező.  (pl. eldobható nylon szatyrok helyett használjuk szövet szatyrot, alufólia helyett uzsonnás dobozba tegyük a szendvicset). Reuse (jelentése: újrafelhasználás), tehát amit csak lehet, kidobás helyett ismételten vegyünk használatba. (pl. a kiöblített befőttesüvegben magunk is tehetünk el befőttet, savanyúságot). Recycle (jelentése: újrahasznosítás), azaz a hulladék feldolgozása és ebből újabb termékek előállítása, amelyhez elengedhetetlen, hogy a hulladékot a megfelelő módon, szelektíven gyűjtsük. Fontos, hogy mit, hova és hogyan helyezünk. Környezettudatosságunkkal hozzájárulhatunk tágabb és szűkebb lakókörnyezetünk megóvásához is.

 SZELEKTÍVEN GYŰJTHETŐ HULLADÉKOK ÉS AZOK GYŰJTÉSÉNEK MÓDJA:

PAPÍR: ide tartozik minden könyv, füzet, újságpapír, magazin, csomagolópapír, hullámpapír, karton, papírguriga.

Fontos, hogy a dobozokat lapítsuk össze, csökkentsük a térfogatukat, így sokkal kevesebb helyet foglalnak el. Továbbá a szelektíven gyűjtött papírok közé ne tegyünk ételhulladékkal szennyezett (vegyszerrel érintkezett, vagy olajos, zsíros) papírokat, például a pizzás dobozt. Használt papír zsebkendőt vagy szalvétát se dobjunk ide.

 MŰANYAG ÉS FÉM: ide tartoznak az üdítős- és ásványvizes palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok kupakjai (samponos, habfürdős flakon), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejfölös-, joghurtos poharak, továbbá a különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszköz) és italos- valamint konzervdobozok, kiöblített és összelapított italos karton (tejes-, gyümölcsleves doboz).

A különválogatva gyűjtött fém és műanyag közé ne kerüljön zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakon, margarinos doboz, élelmiszer maradványt tartalmazó műanyag, hungarocell, CD-lemez, magnó- és videókazetta, egyéb nem csomagolási műanyag (pl. nylon harisnya), mert újrahasznosításuk a jelenlegi technológiákkal nem megoldható.

FIGYELEM! A szelektív hulladékok papír, műanyag és fém hulladék esetében együtt kerülnek begyűjtésre.

Kérjük, hogy a szelektív hulladék gyűjtésének napján reggel 5:00-ig az ingatlanuk elé, jól látható, megközelíthető helyre szíveskedjen kikészíteni a hulladékokat beazonosítására alkalmas átlátszó zsákban.

 

MIT HOGYAN GYŰJTSÜNK?
 

 

SZELEKTÍVEN GYŰJTHETŐ SZELEKTÍVEN NEM GYŰJTHETŐ
papír
– kartondobozok

– színes vagy fekete fehér újságok

– hullámpapírok

– irodai papírok

– könyvek, füzetek, prospektusok

indigó,

címke,

hőérzékeny papír,

zsíros ételmaradékkal szennyezett papír,

műanyagborító,

papír pelenka

műanyag
– üdítős, ásványvizes palackok

– margarinos dobozok

– étolajos flakonok

– joghurtos, tejfölös dobozok

– samponos, tusfürdős flakonok

– mosószeres flakonok

– műanyag egyszer használatos tányérok

– műanyag szatyrok, fóliák

– tejes, gyümölcsleves többrétegű Tetra-Pack dobozok

műanyag háztartási eszközök, műanyag bútorok, használati tárgyak, műanyag tányérok, dobozok, zsírral, olajjal, mérgező anyaggal, vegyszerrel szennyezett műanyaghulladékok, klór tartalmú (PVC) hulladékok, Hypo-s műanyag flakonok, PVC csövek, számítógép- vagy autóalkatrészek, Folpack fóliák
fém
– sörös, üdítős energiaitalos dobozok

– befőttes- és italosüvegek záró fedelei,

– fém kupakok

– KIÖBLÍTETT konzervdobozok (kutya- és macskaeledeles is)

zsíros, olajos, vegyszeres és festékes dobozok,

hajtógázas sprayk,

egyéb ismeretlen anyagok, háztartási szemét,

alumínium tálcák,

alufólia

 

ÜVEGHULLADÉK: Üvegnek számít minden italos-, parfümös és egyéb öblös üveg. Fontos, hogy az edénybe kupak nélkül helyezze el az üvegeket. Az üveg leadására a Budakalász, Klinger Henrik utcai hulladékudvar nyújt lehetőséget.

ZÖLDHULLADÉK: Lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom. Ügyeljen arra, hogy az elszállításra szolgáló zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön! Lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom zsákban helyezhető ki, fás szárúak, ágak, gallyak pedig kötegelve. (az ágak maximum 1 méteres hosszúságúak és 10 cm átmérőjűek lehetnek). A zöldhulladékokat kérjük a gyűjtési napokon reggel 06:00-ig elszállításra kikészíteni szíveskedjen az ingatlan elé, jól látható, megközelíthető helyre az erre rendszeresített barna hulladékgyűjtő tartályokba és többlethulladékos zsákokba. Alkalmanként zsákolva vagy kötegelve 100 kg zöldhulladékot is leadhatunk a hulladékudvarban.

LOMHULLADÉK: A lomhulladék elszállítása évente egy alkalommal telefonos megrendelés alapján előre egyeztetett időpontban szerdai napokon történik. A kihelyezett lomhulladék nem haladhatja meg az 6 m3/ingatlan/év mennyiséget.

Kérjük, hogy mindenki a saját ingatlanja elé helyezze ki a lomokat, legkorábban a lomtalanítási napot megelőző napon! Kérjük, hogy Budakalász település közterületi rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében kizárólag az előre egyeztetett napon reggel 05:00-ig helyezze ki lomjait, ezzel elkerülhetővé válik a rendetlenség az utcákon! Ezen időpont után kihelyezett hulladékok nem kerülnek elszállításra! Az elszállítandó lomhulladékot a közterületen úgy kell elhelyezni, hogy az a jármű és gyalogos forgalmat ne akadályozza, a gyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen, a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsa, és ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

Nem lehet kikészíteni:

  • a háztartásokban naponta képződő háztartási hulladékot,
  • ipari, mezőgazdasági tevékenység következtében keletkezett hulladékot,
  • veszélyes hulladékot,
  • építési törmeléket,
  • autógumit, autóroncsot,
  • szénport, hamut,
  • földet,
  • elkülönítetten gyűjtött üveg, papír, műanyag és fém hulladékot,
  • zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű).

Lomtalanítás utáni takarítás: Az ingatlan előtti szakasz takarítása az ingatlan tulajdonosok, vagy azok képviselőinek felelőssége és feladata. Kérjük, hogy a lomtalanítás utáni rend helyreállításában együttműködni szíveskedjen.

Archívum: 2024. előtti hulladékgazdálkodás Budakalászon