Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 02. szombat | Melinda, Vivien napja

Hírek

 

Hurrá, építkezünk!

2018. július 17.

Részletek a Településképi Arculati Kézikönyvből – 5. rész

Az idei év lapszámainak építészeti témájú rovatában Budakalász Településképi Arculati Kézikönyvének egyes fejezeteit mutatjuk be azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk az építkezők számára a szép és tájba illeszkedő mértéktartó és értékálló épület létrehozásában.

Ófalu 2.

Héjazatok, ereszek

Javasolt a natúr, matt égetett természetes alapszínű, (nem üvegmázas, nem engóbozott) sík agyagcserép fedés (natúrtól a mélyvörösig), használata hozzájárul a magaslatokról is jól látható egységes településképhez. Kerülendő a mű antikolt vagy egyéb mintázatú, nem természetes színű és anyagú cserepek, vagy egyéb anyagú fedések (lemezek, zsindelyek) alkalmazása. A cserép anyaga és színe mellett fontos a megjelenése is. Ófaluban a klasszikus hódfarkú vagy egyenesvágású cserepek ajánlottak, melyek számos rajzolatban helyezhetők el a tetőn. Nem ajánlott a túlhatározott karakterű, szinte önálló életet élő nagyhullámú, nagyméretű cserepek alkalmazása. Az alacsonyabb hajlásszögű tetőfelületeken elfogadható a matt, grafitszürke korcolt lemez.

JELLEGZETES RÉSZLETEK Helyi jellegzetesség a 3-5 cserépsoros csonka kontyolás, valamint az utcai homlokzat oromdeszkás kialakítása, mely, a mellékelt metszeti rajz szerint, maximum 10-15 cm-t ül a homlokzati sík elé. Ez nem helyettesíthető szegélyvagy szegőcseréppel!

Tetőterek

Ófaluban a régi épületek hosszanti irányban terjeszkedtek, és sohasem felfelé. Ez a rendszer lehetőséget nyújtott és nyújt ma is a szakaszos építkezésre, a későbbi bővítésekre, lekövetve a család folyamatosan változó igényeit. A padlást régen nem építették be, nem tagolták ablakokkal. Ha a telek mérete megengedi, gondolkodjunk a földszint bővítésében. Ez jobb kertkapcsolatot, a tetőtérnél jóval kellemesebb klímát és könnyebb bútorozhatóságot biztosít, ráadásul a falukép szempontjából is előnyös. Amennyiben a használat igényli a tetőtér beépítését, hoszszúház esetén csak az utcafronttól hátrébb javasolt a térdfal emelésével járó átalakítás. A tetősíkablak kevésbé bontja meg a tető egységét. Utcával párhuzamos épület esetén tetőkiemelést, tetősíkablakot lehetőleg a hátsó, kert felé eső homlokzaton helyezzünk el.

Homlokzat anyag és színhasználat

Vakolt homlokzatot alakítsunk ki, sima felülettel. Általánosságban a kapart, dörzsölt, szórt felületképzések idegenek Ófalu hagyományától. Adott esetben egyes, simított felülettel vegyített struktúrák új építés esetén, egyéni elbírálás mellett illeszkedők lehetnek. Ófalu színvilága változatos, mégis harmonikus egységet képez, ezért nem elfogadható a feltűnő és kirívó színhasználat a homlokzatok tekintetében sem. Gondolkodjuk fehérben vagy természetes, föld színekben, azok világosabb árnyalataiban. Faburkolat nem jellemző, azt csak kis mértékben, vagy a megemelt tetőtéri részeken alkalmazzunk. Az utcafronton őrizzük meg, vagy állítsuk vissza a kalászi házak jellegzetes homlokzatát, melyhez az önkormányzat pályázati támogatást nyújt.

Hőszigetelés

A hőszigetelő kéregbe burkolt házak elveszíthetik a helyre utaló egyediségüket. A tégla- vagy kőlábazat, a homlokzatdíszek eltűnnek, a fa ablakot a jellegtelen műanyag: az időt befogadni képes – azaz javítható, átfesthető, méltósággal öregedő – helyett a tönkremenő… Védett homlokzat esetén javasolt a belső oldali hőszigetelés, melyhez kérjük szaktervező segítségét. Külső oldali szigetelés esetén építészeti tervek alapján gondoskodni kell az eredeti homlokzatdíszek visszahelyezésére, melyhez szakember segítségét kérjük. Téglával, kőpárkán ynyal díszített homlokzatok esetén jó megoldás lehet, ha olyan szigetelőanyagot választunk, melynek vastagsága megengedi, hogy az eredeti díszek a helyükön maradjanak, és a síkváltások megtartásával ne veszítsék el homlokzattagoló szerepüket. A homlokzatdíszek pótlásánál, újra – gártásánál kérjük épületdekorációs vagy épületszobrász szakcég segítségét, akik mintavételezés vagy építészeti terv alapján újragyártják eredeti (gipsz, vakolat, műkő, finombeton stb.) vagy polisztirol habból. Védett homlokzatnál gondolkodjunk fa anyagú nyílászárókban, és őrizzük meg az eredeti ablakosztást. A karakter nélküli, több átalakításon átesett épületek esetében a hőszigetelés jó, egyben vissza nem térő alkalom a homlokzat újragondolására, Ófalu hagyományait szem előtt tartva. Hőszigetelés során legyünk figyelemmel a lábazatkialakításra! A lábazati hőszigetelést követően helyezzük vissza a gondosan bontott, eredeti követ vagy téglát, vagy építsünk be az eredetivel azonos kialakítású új anyagot. Kerüljük a csempeszerűen ragasztott kőutánzatokat. Ha az épület padlószintjét figyelembe véve hőtechnikai akadálya nincs, jó megoldás lehet a lábazat eredeti állapotában való meghagyása. Ezzel ugyan a hagyományostól eltérően a lábazat síkja a külső fal síkja mögé kerül, mégsem okozunk akkora kárt a településkép és az épület karaktere szempontjából, mint teljes elbontásával.