8 °C

Budakalász

2019. április 20. szombat , Tivadar napja

Hírek

 

Hurrá, építkezünk!

2018. október 15.

Részletek a Településképi Arculati Kézikönyvből – 8. rész

Az idei év lapszámainak építészeti témájú rovatában Budakalász Településképi Arculati Kézikönyvének egyes fejezeteit mutatjuk be azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk az építkezők számára a szép és tájba illeszkedő mértéktartó és értékálló épület létrehozásában.

Kertváros 2.

„KOCKAHÁZAK” ÁTALAKÍTÁSA és KORSZERŰSÍTÉSE

A négyzetes alaprajzú, földszintes, sátortetős családi házak (ún. kockaházak) típustervek szerint épültek az ötvenes évektől egészen a nyolcvanas évekig.

Az energetikai korszerűsítés indokolt az alacsonyabb fenntartási költségek és a jobb komfortérzet miatt. Ennek során azonban a technikain túl településképi szempontokat is figyelembe kell venni!

A bővítés során jogos igény, egyben értéknövelő, a tömegformálásra is kedvező hatású átmeneti terek (fedett terasz, tornác, veranda) építése, a tetőtér hasznosítása. E szimmetrikus megjelenésű épülettípus átalakítása esetén lehetőség nyílik oromzat kialakítására is, mely a hely karakteréhez igazodó, egyedi arcot ad az eredetileg a táji jellegzetességeket figyelmen kívül hagyó, az ország egészére nézve szinte csak a színükben és homlokzati díszítésükben különböző, típusterv szerint megépület házaknak.

Beavatkozási pontok:

TETŐ

A tetőhéjalás cseréjével párhuzamosan, a meglévő ácsszerkezetre ráépítve alakulhat ki az utcai oromzat táji jelleget tükröző tetőformája. A toldott tornác tetőszerkezete a falazatra és különböző (fa, tégla, kő) anyagú pillérekre támaszkodhat, lapos fémlemez vagy enyhehajlású cserépfedéssel.

HOMLOKZATKÉPZÉS, NYÍLÁSZÁRÓK

A felújítás, a szimpla hőszigetelésen túl, jó alkalom a homlokzat újragondolására. Javasolt a természetes, szépen öregedő anyagok és a földszínek használata. A nyílászárók cseréje esetén lehetőség nyílik új ablakosztás kialakítására. Az utólag felszerelt fehér redőnytokok beszerelése helyett vegyük számításba a rejtett szerkezetek vagy a praktikus és az épületnek egyedi karaktert adó zsalugáterek elhelyezésének lehetőségét!

LÁBAZAT

Hagyományosan a ház alja mindig nehéz, sötétebb tónusú, mint a falazat. Anyaga helyi kő, tégla, vagy vakolt-festett. A hőszigetelés kialakítása miatt ez az eredeti, a helyre jellemző anyag sokszor eltűnik. Lehetőség szerint javasolt a lábazat eredeti anyagból való újraépítése. Kerülendők a ragasztott, csempeszerű utánzatok.

Terjengős tömegű házak átalakítása

A nyolcvanas évek tipikus, terjengős tömegű, széles fesztávú családi házát több esetben szeretnék átalakítani, korszerűsíteni tulajdonosaik. Bármekkora is legyen a beavatkozás, jó alkalom a településképi szempontból is meghatározó „ráncfelvarrásra” és az értéknövelésre.

  1. A legkisebb beavatkozási szint rendszerint csak a homlokzatokat, és a héjazat cseréjét érinti.

▶ A héjazat (általában palafedés) cseréje esetén lehetőleg természetes színű égetett agyagcserepet használjunk. A technológia fejlődése okán ma már ez a legmagasabb elvárásoknak is megfelelő, időtálló ez a héjazat, mely a kilátópontokról egységes összképet ad a településnek.

▶ A szimpla hőszigetelésen túl, jó alkalom a homlokzat újragondolására. Javasolt a természetes, szépen öregedő anyagok és a földszínek használata. A vakolatugrások és a színváltások alkalmazásával optikailag csökkenthetjük az eredeti méreteket. Kerüljük a beltérbe való hungarocell stukkók alkalmazását a homlokzaton sarokarmírozás vagy ablakkeretezés gyanánt. Időtálóbb és egységesebb hatás érhető el finom vakolatugrásokkal, párkányokkal.

▶ A nyílászárók cseréje esetén lehetőség nyílik új ablakosztás kialakítására. Az utólag felszerelt fehér redőnytokok beszerelése helyett vegyük számításba a rejtett szerkezetek vagy a praktikus és az épületnek egyedi karaktert adó zsalugáterek elhelyezésének lehetőségét!

▶ Hagyományosan a ház alja mindig nehéz, sötétebb tónusú, mint a falazat. Anyaga helyi kő, tégla, vagy vakolt-festett. Lehetőség szerint javasolt a lábazat eredeti anyagból való újraépítése, mely a hőszigetelés mellett is lehetséges. Kerülendők a ragasztott, csempeszerű kőutánzatok.

▶ Szenteljünk figyelmet az erkélykorlátok kialakítására, mely nagyban befolyásolja házunk arcát. Nem előnyös a léptékhez képest túl könnyed kovácsoltszerkezetek, vagy az előregyártott, faragott fa elemek alkalmazása.

2.

Egy következő beavatkozási szint az átmeneti terek (fedett terasz, veranda, tornác, szélfogó) építése, a tetőtér hasznosítása. E házak alapterülete tökéletesen alkalmas két generáció együttélésére. Ez esetben külön figyelmet érdemel a külső lépcső kialakítása.

▶ A fedett külső lépcső lágyítja a tömeget.

▶ A hozzáépítések esetében azonos anyaghasználatban gondolkodjunk, kerüljük az ideiglenes szerkezeteket (polikarbonát, osb lap).

3.

A legnagyobb beavatkozás a tető teljes szerkezetének átalakítása, új homlokzati nyílásrendszer kialakítása.

▶ Adott esetben lehetőség van a tető átfordítására (a szélesebb homlokzattal párhuzamos gerinccel), és a hajlásszög finomítására. Az így kialakuló keskenyebb fesztávú oromzat léptékében kellemesebb, a hely karakteréhez igazodó, egyedi arcot ad az épületnek.

▶ Lehetőség nyílik a tömeget tagoló bővítmények, átmeneti terek építésére.

▶ A homlokzatokon új helyre kerülhetnek az új arányú és osztású nyílászárók.