Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. október 04. szerda | Ferenc napja

Hírek

 

Hurrá, építkezünk! – Részletek a Településképi Arculati Kézikönyvből – 6. rész

2018. augusztus 08.

Az idei év lapszámainak építészeti témájú rovatában Budakalász Településképi Arculati Kézikönyvének egyes fejezeteit mutatjuk be azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk az építkezők számára a szép és tájba illeszkedő, mértéktartó és értékálló épület létrehozásában.

Ófalu 3

Nyílászárók

Figyeljük meg Ófalu egy-egy jellegzetes homlokzatának arányait: két szimmetrikusan elhelyezett osztott táblájú ablak néz az utcára. A homlokzat a ház arca, ezért mind az új építésnél, mind pedig a felújításnál kövessük e jellegzetességet!

Az ördög a részletekben lakik:

▶     A nyílások és a tömör falfelületek jellegzetes aránya, különösen az oromfalon, karakteres arcot ad a háznak. Amennyiben nagyobbra, szélesebbre vesszük ezeket a nyílásokat – legyen az egy felújítás, vagy egy új építés -, a ház arca idegenül fog hatni környezetében. Figyeljük meg a jellegzetes arányokat!

▶     Az ablaknyílás aránya meghatározó: a nyílások nyújtott arányúak, azaz magasabbak, mint szélesebbek.

▶     Azonos ablakméret más-más ablakosztással egészen eltérő megjelenést, hangulatot ad a háznak.

▶     Lehetőleg válasszunk fa (fa mintázatú egyéb) anyagú nyílászárókat.

▶     Minden esetben javasolt a természetes, szépen öregedő anyagok használata, hiszen míg a természetes anyagok felújíthatók, átfesthetők, addig a műanyag idővel nem javítható.

▶     Javasolt a rikítók helyett a természetes, földszínek használata. Egykor minden ház ablaka jellegzetes, mélyzöld olajfestést kapott, ritkábban a dió levével színezték barnára.

▶ Az utólag felszerelt fehér redőnytokok beszerelése helyett gondoljuk át a rejtett, fa vagy famintázatú, lehetőleg a nyílással azonos színű árnyékoló szerkezetek elhelyezésének lehetőségét. A hagyományos szerkezetek, az árnyékoláson és a vagyonvédelmen túl öltöztetik a homlokzatot! A lamellás kialakítású zsalugáter ugyan nem jellemző Ófalu területén, de jó megoldás lehet a tömör kialakítású külső spaletta elhelyezése, melyre számos szép példát találunk.

▶     Vegyük figyelembe, hogy ma már lehetőség nyílik az eredeti, hagyományos kialakítású és osztású ablakok hőszigetelt üvegezésű, korszerű legyártására!

Lábazat

Hagyományosan a ház alja mindig nehéz, sötétebb tónusú, mint a falazat. Anyaga az Ófaluban helyi kő (kalászi mészkő), tégla. Kerülendők a ragasztott, csempeszerű utánzatok, mert nem időtálló és a sarkokon az élek találkozása nem megoldott. Ófaluban hagyományosan egyenes vágású, nagy méretű, habarcsba rakott és fugázott, helyben bányászott kövekből készültek az épületek és a kerítések lábazatai.

Tornác

A hosszúházak jellegzetessége a tornácos kialakítás, mely nyáron kizárja, télen viszont betessékeli a napfényt. Új épület tornáckialakításával tovább vihetjük e számtalan előnnyel rendelkező hagyományt új otthonunkba. Figyeljük meg és merítsünk ihletet a régi épületek változatos tornácmegoldásaiból!

Kertek

A hagyományos oldalhatáros beépítéseknél megmaradó keskeny oldalkertben célszerű a gépkocsinak csak a kerék nyomvonalán burkolatot építeni, vagy szórt burkolatot alkalmazni, így lehetőségünk marad növényesíteni is. A tornác mellett, vagy a szomszéd ház oldalfala mellé ültethetünk alacsonyabb cserjéket vagy évelőket, a gépkocsi árnyékolására egy kisebb fa is megfelelő. A tornácot árnyékolhatjuk kúszócserjékkel.

Kerítés

Ófalu utcaképének része a jellegzetes kerítéskialakítás. Hagyományosan egyenes vágású, nagy méretű, habarcsba rakott és fugázott, helyben bányászott kövekből készültek a kerítések lábazatai, régebben fenyőléc, később, különösen a főút mentén, míves, kovácsolt kapuelemekkel. Gondolkodjunk ez utóbbi, hagyományos szerkezetekben, kerüljük az előregyártott elemek használatát. Az áttört kerítések nádfonattal vagy műanyaghálóval való zárása nem megfelelő, a belátást inkább a belső oldalra telepített sövénnyel akadályozzuk, mely jól véd az utca pora és a beszűrődő zaj ellen is. A színválasztás során a fém anyagú elemeknél részesítsük előnyben a szürke (antracit) és a zöld sötétebb árnyalatait. A faelemek színezése harmonizáljon a homlokzati faszerkezetekével. A meredekebb utcákban előfordul tömör, helyi kőből rakott, támfalként is funkcionáló kerítés, általában áttört, míves, fém anyagú kapuszárnnyal kombinálva. Az erdőszéli hangulatú szélezetlen deszka- vagy a gabion (hálós kő) kerítés nem illeszkedik az Ófaluba.

Közterületek

A gondozott előkert a ház dísze. A portánk előtti terület ápolásával, dísznövények vagy jellemző gyümölcsfák telepítésével, díszes kiültetésekkel harmonikus utcaképet teremthetünk, ahová öröm hazatérni.

Ahol szűkebb hely marad a növénytelepítésre, ott egy-egy karakteres, jó tűrőképességű évelő vagy cserje használatával lehet szép utcaképet elérni: levendula, zsálya, nőszirom, sásliliom, gólyaorr, őszirózsa, madárhúr, pünkösdirózsa, pimpó, rozmaring, cickafark, kúpvirág, kakukkfű, törperózsa a naposabb területekre, meténg, árnyliliom, gyöngyvirág, nefelejcs, waldstein pimpó, bőrlevél, kövérke, orbáncfű az árnyasabbra. Kerüljük az összevissza nyírt, hiányos sövények, a tuják és egyéb tűlevelű örökzöldek alkalmazását!

Az építési törmelék, murva kiszórása, a fák és bokrok sorának megszakítása a legszebben gondozott közterületnek is igénytelen jelleget kölcsönöz. A gépkocsitárolás elsősorban saját telken oldandó meg, ne fedjük le önkényesen a nyílt árkokat erre a célra! A hozzánk érkező vendég autója hűs marad az utcai fasor árnyékában, szükség esetén a keréknyom mentén elhelyezhetünk kiselemes térkövet, vagy nagy teherbírású gyeprácsot. Környezetében ültessünk a fentiekben megfogalmazott ajánlásoknak megfelelő növényeket! Óvjuk meg őket és gondozzuk környezetüket!