Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 27. hétfő | Hajnalka napja

Hírek

 

Ide dobjam, oda dobjam, hova dobjam?

2021. január 03.

Az ünnepek közeledtével, a járványhelyzettel együtt járó hosszabb otthonlétekkel, akár a gyakoribb főzéssel több háztartási hulladékot dobunk ki otthonaikban. Bár a legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik, vegyük sorra, hogy a különféle hulladékfajtáknak mi is lesz a sorsa az elszállítás után.

Uhrin Tamás, az NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatott bennünket a hulladékfeldolgozás munkafolyamatairól, a Regionális Hulladékkezelő Központ tevékenységéről, és néhány jó tanácsot, jó hírt is kaptunk.

Budakalászon a közszolgáltató havi egy alkalommal gyűjti be a lakosság által kihelyezett szelektív hulladékot az ingatlanok elől, továbbá üzemelteti a Hulladékudvart, ahol nagyobb mennyiségű szelektív hulladékot adhatunk le. A begyűjtött szelektív hulladék a tatabányai Regionális Hulladékkezelő Központba kerül, amelyet szintén a hulladékgazdálkodási cég üzemeltet. A Hulladékkezelő Központban Budakalász mellett további 31 településről begyűjtött szelektív hulladékot kezelnek, 3 közszolgáltató által begyűjtött, nagy mennyiségű hulladékot válogatnak és hasznosítanak. Ez évi hozzávetőleg 2500 tonna szemét feldolgozását jelenti, amely kb. 160 000 lakos által „termelt” háztartási hulladék kezelésével jár.

A szelektív hulladék válogatása egy modern, szűrt levegőztetésű kabinban történik. A hulladékválogatást két műszakban, alkalmanként 25 dolgozó munkája segítségével látja el a szolgáltató. A szelektív szemetet ún. hulladékfrakciónkként – azaz hulladékfajtánként válogatják szét. A 7 darab hulladékfrakció: papír, PET, fólia, HDPE (kemény műanyag), társított italkarton (tej, üdítősdoboz), fémek: alumínium és vas. A begyűjtött szelektív hulladék döntő többsége papír és műanyag.

 

Minél „tisztább” műanyag esetén, szükség szerint elöblített hulladékot helyezünk ki, annál nagyobb része hasznosítható. Fontos szabály, hogy az összepréselt palackok kupakjait ne csavarjuk vissza! A szennyezett papírokat (pl. ételmaradékos papírdoboz) mindig a kommunális gyűjtőbe kell helyezni.

 

A szelektív hulladékot a szétválogatást követően a haszonanyag fajtája szerint bálázzák, majd a bálákat az adott haszonanyagra szakosodott hasznosítóhoz szállítják. A válogatás után megmaradt hulladékot a Központ mechanikai előkezelő művébe szállítják, ahol többnyire energetikailag hasznosítják azt.

Jó hír: elmondható, hogy a begyűjtött szelektív hulladék szinte 100 százalékban hasznosításra kerül.

Uhrin Tamás ügyvezető elmondta: „Reméljük, hogy a lakosságnak juttatandó szelektív gyűjtőedényzetekkel cégünk is hozzájárulhat ahhoz, hogy a budakalásziak mindinkább szelektíven gyűjtsék a hulladékot – ezáltal a vegyes kommunális hulladék mennyisége is csökkenthető. A szelektív hulladékgyűjtő edények 2021. első felében kerülnek a lakosokhoz”.

 

 

 

A Budakalászon keletkező hulladék kezeléséről bővebben a
budakalasz.hu/hulladekgazdalkodas és a vvhulladekkezelo.hu
internetes oldalakon olvashatnak.

Felelősen vásároljunk, csökkentsük a hulladékot

Karácsony előtt könnyen esünk a „túlvásárlás” csapdájába. Gondoljuk át, mire van valóban szükségünk, vásárlás előtt írjunk listát, s biztosan akad, amit mi magunk is elkészíthetünk otthon. Különösen a karácsonyi ajándékozás, a gazdagabb otthoni menüsor elkészítése miatt keletkezik sok plusz háztartási hulladék az év végén.

A csomagolóanyagokat lehetőleg meg se vásároljuk: gondoljunk csak bele, mennyivel elegánsabb például textilbe csomagolni. Mutatós és olcsó a kézzel, vagy stencil segítségével megfestett, akár tintával, nyomdával díszített papírtáska, amely újrahasznosítható. Ha mégis csomagolópapírra lenne szükségünk, részesítsük előnyben a kevesebb, matt festékkel díszített, lehetőleg újrapapírból előállított csomagolókat. Jó ötlet lehet a türelmesebb ajándékbontogatás is, érdemes megmenteni a csomagolást – jól fog jönni jövőre is.

Boldog karácsonyt kívánunk!