Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 10. szombat | Gréta, Margit napja

Hírek

 

Idén harmadszor lobban fel az Összetartozásunk Tüze

2022. május 31.

2010 óta június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja. Idén ez a 102. évfordulója a trianoni békediktátum aláírásának. A Csík Zenekar Hazám, hazám című dala egyszerre felemelő és fájdalmas. Pont arról szól, hogy bár 1920 óta határok választják el egymástól a magyarságot Közép-Európában és szerte a világban, mégis egyek vagyunk.

Budakalász a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében tartja megemlékezését június 3-án 18:00-ás kezdettel. Beszédet mond Kulin Ferenc, a műsorban közreműködik a Lenvirág Tácegyüttes, Kaszás Géza színművész és Szebelédi Zsolt (Szergya). A műsorvezető Benkó Attila.

A gyászhangulaton túllépve néhány éve Kárpátaljáról indult egy mozgalom. A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség kezdeményezése, az „Összetartozásunk Tüze” harmadik éve lobban fel. A Nemzeti Összetartozás Napján lobbanjon fel Kárpátmedence szerte a láng, hirdetve, hogy nem szakadunk el egymástól. Aki június 4-én például nem Csíksomlyón lesz, hanem otthon vagy a családi nyaralóban, a kerti tűzgyújtással vagy akár egy gyertyagyújtással fejezhetjük ki nemzeti összetartozásunkat. A részletekről a https://gyujtsukmeg.ma/ oldalon lehet tájékozódni. Eddig két kontinens tizenegy országa kapcsolódott az idei tűzgyújtáshoz, izgalmas követni a szervezők oldalán közzétett térképen, ahogy a világ egyre több pontján jelenik meg a láng.

A tűzgyújtás időpontja 2022. június 4-én, budapesti idő szerint 20:22-kor lesz. Budakalászon a 1111 Szent István Cserkészcsapat csatlakozott az akcióhoz, az ófalui katolikus templom udvarán 20:00-kor gyülekeznek majd és szeretettel várnak mindenkit. Aki otthon csatlakozna az eseményhez és gyertyagyújtásnál nagyobb tüzet szeretne, az a szabályok betartása mellett a szomszédsággal egyeztetve tegye meg. Az Ukrajnában dúló háború mielőbbi befejezéséért ezek a lángok idén a Béke Tüzei is lesznek.

A Csík Zenekar Hazám, hazám című dala egyszerre felemelő és fájdalmas. A klipben zenél, énekel Barcza Zsolt, Bartók József, Bocskor Bíborka, Csík János, Dancs Annamari, Dér Heni, Ferenczi György, Földes Eszter, Kunos Tamás, Majorosi Mariannáa, Makó Péter, Mező Misi, Miklósa Erika, Molnár Ferenc „Caramel”, Molnár Levente, Novák Péter, Nyerges Attila, Pál István „Szalonna”, Serbán Attila, Szabó Attila, Szarka Tamás, Szvorák Katalin, Takács Nikolas és Tátrai Tibor.