Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 14. vasárnap | Örs, Stella napja

Hírek

 

Így változnának a HÉV-től a Pilis felé eső területek építési szabályai

2023. szeptember 27.

Nagy érdeklődés mellett zajlott a helyi építési szabályok harmadik lakossági fóruma is. Aki esetleg lemaradt az elmúlt napokban tartott személyes egyeztetésekről, a város honlapján tájékozódhat a tervekről. Az írásbeli véleményeket október 5-én délig várjuk a telepulesrendezes@budakalasz.hu email címre. A beérkezett javaslatok mindegyikét érdemben megvizsgálják és megválaszolják a tervezők.

Forián-Szabó Gergely alpolgármester megnyitójában kiemelte, ha elmaradt volna az építési szabályok felülvizsgálata, a jelenlegi szabályozás alapján beépítésre kijelölt területek és telkek beépítésével ezerötszáz új lakás épülhetne a városban. A város infrastruktúrája és intézményrendszere képtelen elviselni az ezzel járó további 5000 lakost és az ezzel járó forgalmi terhelést. Ezért a városvezetés korábbi ígéretéhez híven mindenképpen meg kívánja fékezni a további nagyarányú betelepülést.  A lakossági igények előzetes felmérése ezt a törekvést teljességgel visszaigazolta, az új helyi építési szabályok ennek szellemében készültek el.

Forián-Szabó Gergely alpolgármester kiemelte: ha elmaradt volna az építési szabályok felülvizsgálata, a jelenlegi szabályozás alapján beépítésre kijelölt területek és telkek beépítésével ezerötszáz új lakás épülhetne a városban.

Mennyiségi helyett minőségi szemlélet

A településrész kisebb egységeit, az Ófalu, Taván, a Prekobrdo, a Madár utcák a Berdó, a kertes mezőgazdasági terület és a Kevélyek védett erdőterületeit érintő szabályozásról Pintér Ferenc településtervező és Koprda Ildikó tájépítész adtak alapos tájékoztatást. Jelezték: az új szabályoknak köszönhetően átjárhatóbbá válnának a városrészek, új gyalogos és kerékpáros összekötésekkel, több zöldterülettel, igazi, autós forgalom nélküli városközponttal, parkokkal, teljes rekreáción átesett Lenfonóval, nem mennyiségi, hanem minőségi szemlélet mentén fejlődne Budakalász.

A tisztánlátás érdekében fel kell oldani az ellentmondásokat

Kálmán Kinga főépítész és a tervező mérnökök lakossági kérdésre adott válaszaiból kiderült, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozás ellentmondásait is fel kellett oldani a tervezés során. Több példát hoztak arra, hogy az eddigi szabályok nem voltak következetesek. Előfordult, hogy ugyanarra a területre az egyik paragrafus a beépítés lehetőségével kecsegtetett, egy másik paragrafus alatt azonban ugyanitt a védettségre hivatkozva kategorikusan megtiltotta azt.

Kálmán Kinga kihangsúlyozta: a tisztánlátás és a korrektség miatt egyaránt fontos, hogy az adott területre vonatkozó előírásokat egyértelműen jelezzék az új szabályozásban. Az új építési szabályok átláthatóságát szolgálja az eddigi bonyolult övezeti sajátosságok összevonása, egyszerűsítése is.

Mi lett a nyugati elkerülővel?

A felszólalók közül volt, aki hiányolta az északi elkerülő hegyvidéki folytatásának helyét a tervekből. Nagel István alpolgármester elmondta, hogy a Magyar Állam képviselői és Budakalász az elkerülő út nyugati szakaszának megépítését – az M0 északi szektor folytatásának ígérete miatt – már 2016-ban elvetették, így okafogyottá vált a helyi szabályozásban fenntartani ennek a helyét.

Változtatási tilalom – az új szabályozásig ne történjen visszafordíthatatlan beavatkozás

Két felszólaló is nehezményezte az idén májusban kiterjesztett változtatási tilalmat. Főépítész asszony válaszában elmondta, hogy a 2021 júliusában bevezetett változtatási tilalom kibővítésére Budakalász külterületeinek védelme miatt volt szükség. A Képviselő-testület azután döntött így, hogy egy kormányrendelet egyik napról a másikra alapvetően változtatta meg a tanyákra vonatkozó építési szabályokat. A városvezetés annak reményében tette ezt, hogy a kellően nem tisztázott jogszabályi tartalom rövidesen pontosításra kerül. Az építéshatósági jogkör korábbi állami elvonása miatt nem volt más eszköz az Önkormányzat kezében. A korlátozással kapcsolatban elmondta azt is, hogy a változtatási tilalom legfeljebb három évig maradhat fenn, és azt szolgálja, hogy az új építési szabályok megjelenéséig ne következhessen be visszafordíthatatlan beavatkozás.

Építési korlátozás a mezőgazdasági területeken

Ugyancsak többen szólaltak fel a mezőgazdasági területekre vonatkozó építési korlátozások miatt. Elsősorban a lakófunkciók elhelyezésének szigorítását kifogásolták, de a mezőgazdasági építményekre vonatkozó szabályozás enyhítésének igénye is felmerült. A tervezők ezzel kapcsolatban kifejtették: a korábbi változathoz képest jóval áttekinthetőbb, Budakalász sajátosságait, a természetvédelmi szempontokat és egyéb jogszabályi elvárásokat integráló szabályozásra tettek javaslatot. A tervezet alapján mezőgazdasági területeken – részben a felsőbb szintű jogszabályokhoz alkalmazkodva – lakóépületek elhelyezése valóban nagyon szigorú feltételekhez van kötve, de az eddigi szabályrendszer is számos, a valóságban a lakócélú beépítéseket korlátozó előírást tartalmazott.

Lenfonó talajszennyezés – a kármentesítés után közösségi célú fejlesztés

A városközpont kialakítására irányuló szabályozói törekvéseket a megjelentek kifejezetten üdvözölték. A téma kapcsán az egykori szövőgyár talajszennyezésének ügye is szóba került.  Három éve a város által megrendelt talaj és talajvíz mintavétel drasztikus szennyezést mutatott az egykori gyárterületen. A hatóságoknak továbbított eredmények nyomán környezetvédelmi eljárás indult. Nagel István alpolgármester kérdésre válaszolva elmondta: a városközpontban tudott, de évtizedekig halogatott teljes körű környezeti felmérés a nyáron befejeződött, rövidesen meglesznek a laboreredmények, és reményeink szerint a kármentesítés is elindul. A költségeket a „szennyező fizet” elv alapján az állam finanszírozza, így a terület megtisztítása után az önkormányzatnak reális esélye lesz arra, hogy közösségi célú fejlesztéseket hajtson végre.

 A tervezők október 5-ig várják az írásos javaslatokat, kérdéseket

Kálmán Kinga főépítész mindenkit arra kért, hogy az egyedi esetekre vonatkozó észrevételeket és javaslatokat fogalmazzák meg írásban és október 5-ig küldjék el a telepulesrendezes@budakalasz.hu emailcímre. A településtervezőkkel érdemben megvitatják és meg is válaszolják majd ezeket.