Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

„Így volt, s így lesz”

2018. június 01.

Ez állt azon az emlékművön, melynél a meghívott vendégek és Lövéte lakói leróhatták tiszteletüket a Magyar Hősök Napja alkalmából megrendezett megemlékezésen.

Az emlékünnepet május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért.

A Hősök emlékünnepét az 1924-től törvény rögzítette, mely kimondta, hogy minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg. A rendszerváltás után lehetett újra ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd egy 2001-ben elfogadott  törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.

Budakalász testvérvárosában, Lövétén ebből az alkalomból először tartottak ilyen nagy szabású megemlékezést, melyre városunkat is meghívták. Budakalászt Máté István, a Pénzügyi és Vagyonhasznosítási Bizottság elnöke, Pál József, a Gazdasági és Adóiroda vezetője, Tolonics István, a Népjóléti Bizottság Elnöke, valamint Kosznovszky Gábor, a Pénzügyi és Vagyonhasznosítási Bizottság külsős tagja képviselte.

Egy országhatár, 757 kilometer, igaz magyar szó, magyar mise, magyar közösség, magyar himnusz, magyarok mindenhol. Nem mobiltelefonnal, hanem traktorral, teheneket hajtva, kaszálva, dolgozva, bízva a jobb jövőben, a nemzeti összetartozásban.

A május 27-én megtartott megemlékezés szentmisével kezdődött, melyet a magyar himnusz eléneklése után a lövétei emlékműnél koszorúzás és egy igen színvonalas műsor követett. Közel 200 lövétei katonára emlékeztünk, 200 élet, 200 család sorsa. Alkalom arra, hogy elmélkedjünk arról, mennyire hálásak és szerencsések vagyunk.

A lövétei megemlékezésen részt vett Németh Szilárd, a magyar Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Lukács Bence Ákos vezető konzul.

Ezúton is köszönjük a meghívást Lövétének, Mihály Dénes polgármester úrnak!

Máté István