Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 27. hétfő | Hajnalka napja

Hírek

 

Indulhat az internethálózat korszerűsítése a Duna-parton is

2023. március 03.

Az önkormányzat szorgalmazza az eddig ellátatlan vagy korszerűtlen vezetékes internetes technológiával ellátott városrészek korszerűsítését. A napokban fontos állomásához érkezett a Duna-parti fejlesztés.

A Magyar Telekom korábban befejezte egy nagy sávszélességű optikai hálózat kiépítését a Klenityben, és elkezdte a Duna-parti munkálatok előkészítését. A szolgáltatóval folytatott tárgyalásokon  kiderült, hogy a Luppa-sziget földrajzi-infrastrukturális adottságai miatt ott nem tudnak optikai hálózatot kiépíteni. A városvezetés ugyanakkor megerősítette, hogy a földkábeles hálózatfejlesztés akadályai miatt a Dunaparton megadja a hozzájárulást légkábeles hálózat korszerűsítéshez.

A mérnöki iroda elkészítette a kiviteli terveket, az önkormányzat pedig február végén hozzájárulását adta ahhoz, hogy Luppa-szigeti úton és környékén, a tulajdonában lévő területeken a távközlési hálózat fejlesztésével kapcsolatos építési munkákat elvégezzék. A munkálatokat a burkolatbontási engedély és az egyéb hatósági engedélyek megszerzését követően azonnal kezdheti a kivitelező. A közterület felbontásának és helyreállításának időpontjáról, valamint a közlekedési rend változásáról az érintett ingatlanok tulajdonosait előzetesen értesíteni fogják.

A kivitelező az üdülőterületen elvégzi a meglévő rézkábeles hálózat rekonstrukcióját, és a legkorszerűbb optikai hálózatot építi ki. Ehhez a METRO Áruház közelében meglévő lévő optikai kötésponttól földalatti védőcsöves kiépítéssel haladnak majd a Lupaszigeti út nyomvonalán, majd az árvízvédelmi töltésen átvezetve a társaság távközlési oszlopain halad tovább az új optikai kábel.

Az önkormányzat feltételként szabta, hogy az érintett zúzottkő és aszfalt burkolatú utak, valamint a zöldfelület helyreállítását a munka befejezését követően a lehető legrövidebb időn belül, szakszerűen végezzék el és a sérült növényzetet pótolják.

Az Élhető Budakalász lakossági fórumain többször is elhangzott, a városvezetés kifejezett szándéka, hogy a Duna-parton megvédje és megőrizze a természetközeli üdülőterület atmoszféráját, ugyanakkor elkötelezett az évtizedek óta elmaradott közműhelyzet javítása mellett.

A napokban fontos állomásához érkezett a Duna-parti fejlesztés.