Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. október 15. péntek | Teréz napja

Hírek

 

Innováció a koronavírus elleni védekezésben

2021. január 05.

Helyi kezdeményezés nyomán az Európai Tudásközpont jóvoltából önjáró fertőtlenítő robot segíti a védekezést a Szentistvántelepi Általános Iskolában

Biztonságban tudni magunkat, családunkat, munkahelyi közösségünket és mindannyiunk közül a legsérülékenyebbeket, az időseket és a gyerekeket általában is mindennél fontosabb, különösen járványhelyzetben, amikor a láthatatlan kórokozóktól való félelem, a számos, gyakran ellentmondó információ és az ezekből eredő bizonytalanság is fokozza ezt. A Covid-19 világméretű pandémia rávilágított arra, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk a koronavírussal vagy bármilyen más fertőző mikroorganizmussal szemben. 2020 tavasza óta különösen nagy hangsúlyt kapott a mindennapi higiénia és a fertőtlenítés, amellyel meg lehet előzni, illetve csökkenteni lehet a fertőzés terjedését.

A közösségi terek rendszeresen történő megfelelő fertőtlenítése szinte lehetetlen kihívás elé állít minden intézményt, köztük az oktatási intézményeket is. A hagyományos megoldások igen idő- és emberierőforrás-igényesek, így nagyon kevés helyszínen valósulhat meg a rendszeres, minden felületre kiterjedő fertőtlenítés. Az Európai Tudásközpont Kft. az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel együttműködésben ennek a problémának a megoldására kezdett hozzá hazai környezetben és szakembercsapattal a robotika legújabb vívmányait szolgálatba állító ViroFighter elnevezésű önjáró UV-fertőtlenítő robot megalkotásához. Sikerült egy olyan intelligens fertőtlenítő robotot kifejleszteniük, amely UVC-germicid fényt használó fénycsövei segítségével képes az összes ismert vírus, baktérium gyors és hatékony inaktiválására. A ViroFighter fertőtlenítő robot nemcsak környezetbarát, de akár folyamatosan is működik, és emberi jelenlét nélkül is képes megoldani mind a levegő, mind az összes látható felület percek alatt történő tökéletes sterilizálását. Horváth Zoltán, az Európai Tudásközpont ügyvezető igazgatója elmondása szerint cégük 2002. évi megalakulása óta törekszik arra, hogy az általa fejlesztett, illetve forgalmazott technológiák, szolgáltatások útján az innovációt az emberekhez közel vigye és a közösségek szolgálatába állítsa.

– ViroFighter robotunk önjáró és öntanuló tulajdonságának köszönhetően magasfokú mobilitással, ütközéselkerülő intelligenciával és automata működéssel bír. Sőt betanítást sem igényel, így azonnal bevethető, mivel az első fertőtlenítés során magától megtanulja a fertőtlenítendő területet, így a következő alkalommal már önállóan fertőtlenít, és kerüli ki az útjába kerülő akadályokat. Bármilyen belső térben egyszerűen alkalmazható, többek között oktatási intézményekben, kórházakban, áruházakban, irodákban, idősek otthonában, szállodákban, és gyárakban is. A robotika ezen legújabb hazai vívmánya mérföldkövet jelent a környezetbarát fertőtlenítési technológia fejlődésében – magyarázta Horváth Zoltán.

A robot első sikerrel elvégzett próbamunkájára az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában került sor. Budakalászon egy helyi édesapa figyelt fel a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló fejlesztésre, és úgy gondolta, kiváló lehetőség nyílna a tesztüzem folytatására itt helyben is. Így született meg a Szentistvántelepi Általános Iskolával az együttműködés.

– Az én gyermekeim is a telepi iskola tanulói, Horváth Tamást, a cég kereskedelmi igazgatóját pedig régóta jól ismerem, lévén, hogy ő is Budakalászon él családjával – elevenítette fel az ötlet megszületését Winkler Ferenc. Mint mondta, a cég tevékenységét figyelemmel kísérve egyértelmű volt, hogy a robot Budakalászra csábítása minden elképzelhető szempontból hasznos. Egyfelől erősíti a helyi közösségi kezdeményezések fontosságát, a fejlesztés szempontjából is jelentős állomás lehet, és nem utolsósorban komoly segítség az iskolának is, hiszen ilyen jellegű fertőtlenítésre máshogyan nem kerülhetne sor a téli szünetet követő időszakban. Az első beavatkozást január 3-án végezték el az iskola épületében, a szakemberek a megszerzett tapasztalatokat analizálva pedig jelenleg is tovább finomítják a működési metódust, hogy a következő, január 9-én esedékes alkalommal még tökéletesebb munkát végezhessen a robot. Az Európai Tudásközpont felajánlásának és a robot önjáró tulajdonságának köszönhetően lehetségessé válik a teljes iskolaépület átfogó fertőtlenítése mindössze pár óra alatt – tette hozzá.

– Örömünkre szolgál, hogy a hazai oktatási intézmények közül új robotunkkal a Szentistvántelepi Általános Iskolának is az elsők között segíthettünk vírusmentes környezetet biztosítani. Megnyugtató, hogy tudom, ez a robot képes a teljeskörű fertőtlenítésre, mégpedig úgy, hogy nem hagy hátra semmilyen káros anyagot – nyilatkozta Horváth Tamás az Európai Tudásközpont kereskedelmi igazgatója.

Németh Ritától, az iskola vezetője arról tájékoztatott, hogy első körben az iskola főépületében és a „B” épületben történt meg a speciális fertőtlenítés, szombaton pedig a lapos tetős épületben, a viIllaépületben és a konténer tantermekben folytatódik majd.

(Bővebben ITT olvashatnak az önjáró robotról.)

Az intézményvezetőtől azt is megtudtuk, egyetlen beteg pedagógus sincs a tantestületben, így a tanítás zavartalanul folyik a telepi iskolában.