Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 25. csütörtök | Jakab, Kristóf napja

Hírek

 

Interjú: dr. Csobod Judit kapta a Budakalászi polgárok egészségéért díjat

2024. június 29.

A Budakalászi Polgárok Egészségéért díjat a város lakóinak ajánlásai alapján ítéli oda a Képviselő-testület. Az elismerést idén dr. Csobod Judit gyógyszerész, az Egészségklub fontos tagja, a budakalászi szűrővizsgálatok önkéntes koordinátora kapta.

A betegségek korai felismerése kulcsfontosságú. Mégsem arról vagyunk híresek, hogy önként és dalolva járnánk szűrésekre akkor, amikor még sehol sem fáj. Pedig tünetmentes állapotban is nyakon lehet csípni egy korai stádiumú rákos megbetegedést vagy a keringési rendszerünk kezdődő zavarát. Az állami egészségügyi ellátórendszer állapota gyakran riasztó, ezért is fontos, hogy Budakalászon helyben hozzá tudunk jutni a szűrésekhez. A város támogatásával minden évben több száz ember esik át a helyi szűrővizsgálatokon. A megbízható, elismert szakemberek jelenléte miatt a szemérmesebbek is eljárnak a vizsgálatokra. Mindez dr. Csobod Juditnak, az Egészségklub tagjának is köszönhető, aki 2017-től szervezi a budakalászi szűrővizsgálatokat.

Fotó: Szabó Zoltán

 

Mióta él Budakalászon?

2007 óta, Csillaghegyen éltünk korábban. Miután kirepültek a gyerekek, Szentistvántelepre költöztünk. 2014 óta vagyok nyugdíjas, akkor léptem be az Egészségklubba. Már régen kifigyeltem, hogy az egy jó csapat, láttam őket városi rendezvényeken és szimpatikusak voltak.

Mivel foglalkozott a nyugdíj előtt?

Gyógyszerész vagyok, a szakmai életem nagyobb részét gyógszertárakban töltöttem, nagyon szeretem ezt a hivatást. Élethoszszig tartó tanulással jár, mai napig figyelem a szakfolyóiratokat, azonkívül 15 éve a homeopátiát is tanulmányozni kezdtem, mert a gyógyszertárban a kedves páciensek nagyon érdeklődők voltak ez iránt. Annyira megtetszett, hogy azóta én is alkalmazom ezt a szelíd gyógymódot a családomban vagy ajánlom annak, aki tanácsért fordul hozzám. Ezen kívül Schüssler- tanácsadó is vagyok.

Mit csinál egy Schüssler tanácsadó?

Dr. Wilhelm Schüssler a 19. szazadban rájött arra, hogy az egyes ásványi anyagok hiánya – mint például a kalcium, kálium, foszfor, magnézium – betegségeket okozhat. Kidolgozott egy terápiás rendszert, amiben elsősorban tizenkét alapsó jelentőségét emelte ki. A Schüssler sókat homeopátiás módszerrel állítják elő, azaz higítás és dinamizálás, potenciálás útján készülnek. Rezgést visznek a szerekbe és ezt hívhatjuk akár információs terápiának is. Érdekes eljárás, Deák Ferenc, Kossuth Lajos is használtak ilyen szereket, de aztán betiltották a homeopátiát és csak a 90-es évektől jött vissza a gyógyításba, amikor a természetgyógyászat alkalmazása is újból lehetségessé vált. Az ásványi anyagok hiányát arcdiagnosztika alapján is meg lehet állapítani. Smink nélkül kell megvizsgálni az arcot, a ráncok, elszíneződések megfigyelése útján következtetünk a hiányállapotra.

Mit tapasztalt, Budakalászon mennyire egészségtudatosak az emberek?

Ez változó, de az biztos, hogy a szűrésekre egyre többen jelentkeznek. Egy-egy szakorvosi vizsgálatot egy évben átlagosan négyszer szervezünk meg. Az Önkormányzat finanszírozza, az Egészségklub részéről pedig a segítő csapattársaim segítségével én szervezem meg ezeket az eseményeket. Egy szűrővizsgálati alkalom alatt 20-35 ember szűrése végezhető el, mivel a szakorvos ilyenkor általában négy órás időintervallumban dolgozik.

Fotó: Hartl-Nagy Tamás

Milyen szűrővizsgálatokat szervez?

2008-ban kezdődtek a budakalászi szűrővizsgálatok Garami Lászlóné, Margó néni vezetésével. Ő megbízott bennem, így Margó néni mentorálásával, 2019-től pedig önállóan, a segítő csapatommal szervezem a szűréseket. Az én dolgom a szűrési terv összeállítása, illetve az orvosokkal és az Önkormányzattal való kapcsolattartás. Minden szűrésen ott vagyok, de a jelentkezéseket szakmánként más-más fogadja. 2017. óta ötféle szakorvosi szűrés volt: melanóma, nőgyógyászat, székletvér, érszűkület, urológia. Ezeket a vizsgálatokat azóta is megszervezzük. Idén tavasszal nyolc szűrési alkalmat szerveztünk. Két urológiát, két nőgyógyászati szűrést, két érszűkület mérést és bőrgyógyászati szűrés is kettő volt. Ugyanez ősszel megismétlődik. Tavaly a listát színesítette polgármesterünk, dr. Göbl Richárd neurologus szakorvos demencia-szűrése és az Optikalász két alkalmas szemfenékszűrése. Idén őszre szájüregi daganatszűréssel is készülünk. A székletvér jelenléte vastagbélrákra utalhat, de a negatív eredmény ebben az esetben még nem garancia a daganatmentességre. Tünetek esetén laborvizsgálatok és kolonoszkópia elvégzése is szükséges. 2016-ban és 2018-ban több száz fő vett részt ilyen szűrésen.

 

A szűrésekre érkezők mekkora hányadánál találnak betegséget?

Ez orvosi titok, így erről statisztikát sem vezetünk. Azt látjuk, hogy sok embert további vizsgálatokra küldenek a szűrésekről. Óriási dolog ez, hiszen az időben felfedezett betegség nagyobb eséllyel gyógyítható. Az Egészségklub hagyományos egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadásait is érdemes látogatni, legutóbb dr. Gál Katalint hallgattuk meg, aki „Alapbajaink” címmel interaktív módon világosított fel bennünket arról, hogy mikor szükséges orvoshoz fordulnunk és milyen betegség/tünet az, ami otthon is gyógyítható. A szájüregi daganat szűrést Budakalászon idén őszre tervezzük, illetve, ha Göbl doktor úr idejébe és kapacitásába belefér, a demencia szűrést is szeretnénk megismételni. Az Egészségklub saját szervezésű szűrőalkalmain, diétás tanácsadás, testtömeg index kiszámítása mellett vérnyomás és vércukorszint méréseket is végzünk.

Az elmúlt években hogyan változtak a szűrések költségei? Itt is érezhető az infláció?

Főleg a nőgyógyászati szűréseknél emelkedett évről-évre. Tavaly 355 fő szűrését végeztük el, ennek az összköltsége 1,5 millió forint körül volt.

Fotó: Hartl-Nagy Tamás

Említette, hogy a szűrővizsgálatokra nagy a túljelentkezés. Mi alapján állítják össze a szűrések névsorát?

A jelentkezési sorrendből indulunk ki, ezt a különböző kockázati csoportokba való tartozás súlyozottan befolyásolhatja. Krónikus betegeket nem fogadunk, ugyanis nekik nem mi tudunk segíteni.

Mennyire általános, hogy önkormányzatok bekapcsolódnak a szűrések megvalósításába?

Az, hogy egy civil szervezet, mint az Egészségklub vagy akár egy önkormányzat bekapcsolódjon a szűrővizsgálatok megvalósításába, egyáltalán nem általános. Akik eljutnak az alkalmainkra, nagyon megbecsülik és általában elégedettek az ellátással, hálásak a lehetőségért.

Hogyan látja, ha nem lennének a városi szűrések, hányan keresnének máshol ilyen lehetőséget?

Nagyon kevesen. Ha helyben van a szűrés, akkor szívesen igénybe veszik az emberek, ebben rejlik a vonzereje. Ha nincs, vagy nincs nagy probléma, nem is lehet arra számítani, hogy valaki erőfeszítést tegyen a szűrővizsgálatokra, viszont pont a korai felismerés a legfőbb értéke ennek. Kijelenthető, hogy minél kényelmesebb a szűrésekhez való hozzáférés, annál korábbi stádiumban lehet a megbetegedéseket kiszűrni? Igen, ez is segít. Ez pont olyan, mint az egészséges táplálkozás. Mindenhol halljuk, de aztán olyan kevesen valósítják meg, nem?

Az egészséges táplálkozás nehéz kérdés, mert nem tudom, hol húzzam meg a határt, mivel mindig lehet szigorúbban. Én például eszek sertéshúst, pedig tudom, hogy egészségtelen.

Igen, sokfélék vagyunk. Egy gyereket a szülők a legtöbb esetben megpróbálnak egészséges táplálkozásra nevelni, de az iskolás korban ez már megváltozhat. Jönnek az édességek, a kortársak rászoktatják egymást a chipsre stb. Majd az életközép után újra felerősödik az egészséges táplálkozás iránti igény. A környezetünk, a levegő- és vízminőség romlásával nő az egészséges élelmiszerek iránti vágy. Összességében azonban kijelenthető, hogy a betegségek előfordulása is gyakoribb.

Fotó: Hartl-Nagy Tamás

Tehát romlik az emberek egészségügyi állapota?

Igen, ezt a statisztikák pontosan megerősítik. Egyre rosszabb állapotban van a társadalmunk. A daganatos és szív érrendszeri betegségek száma növekszik, ezek megelőzésében az egészséges táplálkozás sokat tudna segíteni. Az emberek egyre több gyógyszert szednek, gyógyszerészként én ennek nem örülök. Nem volt ritka a patikában, hogy egy betegnek 12 gyógyszert adjunk ki, s ezek között fiatal páciensek is voltak.

Az Egészségklubon kívül más kalászi csoportokban is részt vesz?

Sok helyre eljárok, még egy pomázi közösségbe is. Kalászon a Lustige Schwaben kórus tagja vagyok, emellett a dr. Faragó Eszter által vezetett „Concordia” olvasókörbe is járok, és magától értetődik, hogy az Egészségklubban rendszeresen tornázom és Nagy Emma alkalmain jógázok. Itt is arra bíztatom a budakalásziakat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a preventív szakorvosi szűréseken.

Urbán Ákos