-1 °C

Budakalász

2020. február 29. szombat,

Hírek

 

Interjú Rogán László polgármesterrel

2019. október 09.

A Budakalászi Hírmondó interjúja.

“Nagy jelentőségű, hogy a Kormány támogatását folyamatosan magunk mellett tudhatjuk”

Kevés kisváros büszkélkedhet ilyen gazdag programkínálattal, mint Budakalász. Alapkőletétel, nagykoncertek, gasztrofesztivál, sportrendezvények, idősek köszöntése – csak néhány Budakalász szeptemberi programjai közül. A rendezvények mellett Rogán László polgármester a közélet jelenlegi helyzetéről is beszél.

Szeptember mindig is a rendezvények hónapja Budakalászon. Ez évben még a megszokottnál is több esemény várta a budakalásziakat. Hogyan értékeli ezeket a rendezvényeket?

Valóban nagyon sok eseményt szerveztünk szeptemberben. A Városnapok a „10 éves a város” programsorozat jegyében idén háromnaposra bővült. Sörfesztivállal kezdtünk, gazdag koncert és programkínálattal folytattuk és egy jó hangulatú új gasztro-eseménnyel, a Lecsófesztivállal zártuk a rendezvénysorozatot. Közben elhoztunk nagy fellépőket, így a Karthago-t, a Magna cum Laude koncertje pedig teljesen megtöltötte a Művelődési Ház udvarát. Fogadtuk a testvérvárosainkból, Adáról és Lövétéről érkező delegációkat is, emellett a 10 éves a város kiállítást is megnyitottuk és még egy különleges tűzijátékot is megcsodálhattunk.

Aztán a Szüreti Felvonuláson követtük végig a lovas, zenés menetet. Idén először az Omszk parkban végződött a felvonulás, ahol finom ételek és táncos mulatság zárta a napot.

A Tour de Kalász is különleges volt, hiszen rekordot döntött a részvétel. Majdnem 600 biciklis vágott neki a versenynek különböző kategóriákban a gyönyörű őszi időben. Új rendezvényként debütált a „Sétálj Budakalászon” túraakció. A rendezvény keretében városunk nyolc érdekes és izgalmas pontját kereshették föl az érdeklődők. A helyszínek megismerése mellett sok-sok ajándék is várta a távot teljesítőket.

Október elsején a budakalászi nyugdíjas korosztályt ünnepeltük egy nagyszabású rendezvényen az Idősek Világnapján. Nagy öröm, hogy itt is mintegy 800 embernek tudtunk örömet szerezni vidám-zenés műsorral és vendéglátással. Ezekkel a rendezvényekkel közösségünket és az összetartozást szeretnénk erősíteni, hogy mindenki érezhesse az egy közösséghez tartozás biztonságot, otthonérzetet jelentő élményét. Hogy Budakalászon élni, budakalászinak lenni örömmel és büszkeséggel töltsön el minden itt élőt.

Elhelyezték Budakalász új intézményének, a Patakpart Általános Iskolának az alapkövét. A rendezvényen magas szintű állami részvételt is volt.

Csak ritkán adatik meg egy város vagy egy polgármester életében, hogy iskolát építhet a jövő nemzedéke számára. Ebben az óriási lehetőségben lehetett részünk szeptember végén Budakalászon. Felemelő érzés, hogy ezen a gyönyörű, fákkal, patakkal, hegyekkel övezett területet hamarosan jövőnket építő fiatalok tudásra éhes, sportolni vágyó csoportjai töltik majd meg. A tájba illeszkedő impozáns intézményben mintegy 400 iskolás tanulhat ősztől. A gyerekek lelkesedésből, tehetségéből már az alapkőletételen is ízelítőt kaphattunk az iskolák műsora révén. Az ünnepségre ellátogatott hozzánk Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is. Nagy jelentőségű, hogy a Kormány támogatását folyamatosan magunk mellett tudhatjuk.

Szintén ebben a hónapban az alapkőletétel mellett Ovi-Foci pályát avattunk a Szalonka Óvodában, hálós sportudvart a Szentistvántlepi Általános Iskolában és átadtuk az idősklub kibővített épületét is.

Az önkormányzati választások közeledtével a ciklus végén hogyan értékeli az elmúlt időszakot és a jelenlegi helyzetet?

A város 10. születésnapjára összeállított kiadványunkban részletesen bemutattuk a megvalósult beruházásokat. Az intézményfejlesztéseket: az Egészségházat, bölcsődét, Kálvária és Omszk parkot, az óvodafelújításokat, iskolabővítéseket, útépítéseket, zöldfelületi beruházásokat, a közbiztonság, kommunikáció és a közösségi élet fejlődését. Ennek a nagyívű fejlődésnek, az előremutató döntéseknek a békés légkör is kedvezett, ami városunk közéletet jellemezte.

Sajnos a választások közeledtével egyes csoportokban megjelent a feszültségkeltés, az álladó elégedetlenség, a semmi nem jó Budakalászon hozzáállás. Úgy gondolom, hogy ez a békétlenség még azoknak sem jó, akik ezt gerjesztik. Hiszem ugyanakkor, hogy az emberek lelkük mélyén még megmaradt a lelkiismeret és az egymás iránti tisztelet. Bízom benne, hogy a választásokat követően pedig az élet visszatér a normális kerékvágásba.