Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 28. szerda | Elemér napja

Hírek

 

Interjú Rogán László polgármesterrel

2018. január 18.

Útépítés a Berdóban, városközpont rekonstrukció és iskola építés – ezek az idei év kulcsfeladatai

Az idei év első polgármesteri riportjában összegeztük az elmúlt esztendőt és a 2018-as év nagyívű terveiről beszélgettünk.

Az év utolsó hónapja is mozgalmasan zajlott. Milyen eseményeket rendeztek a városban?

Rendezvényeink tekintetében hagyományosan az év legmozgalmasabb hónapja a december. Négy adventi hétvégén készültünk, várakoztunk az ünnepre. A város karácsonyfájánál idén megújult a Betlehem. Gyönyörű fafaragású szobrok teszik élethűvé Jézus születésének történetét. Rekord részvétellel rendeztük meg ez alkalommal az Idősek Karácsonyát. Összesen mintegy 850 vendég érkezett az ünnepségre. Szokásos módon zajlott az éves Közmeghallgatás, amely valójában egy speciális Képviselő-testületi ülés. Úgy gondolom, hogy a közmeghallgatások jelentősége, funkciója az évek folyamán megváltozott. Míg korábban gyakorlatilag ez volt az egyetlen lehetőség a kérdések megválaszolására, ma már számos csatorna áll az emberek rendelkezésére a kérdések felvetésére. Ezeket év közben sorban meg is válaszoljuk levélben, e-mailben vagy akár közösségi médiafelületünkön. Az építő hozzászólásokat, javaslatokat ezúton is köszönjük! Ezeket a lehetőségekhez mérten beépítjük a további munkákba is. Jótékonysági eseményt is szerveztünk decemberben. Nagyon nagy öröm volt látni a megajándékozott rászoruló gyerekek mosolygós, boldog arcát.

Hogyan értékeli a 2017. évet?

Ebben az esztendőben is rengeteg fejlesztést hajtottunk végre. Az év elején elindulhatott a régóta vágyott csatornázás a Berdóban. A 389 milliós pályázati projekt lehetővé tette, hogy a különösen nagy lejtésű területen a lakóknak másfél millió forintos hozzájárulás helyett 300 ezer forintot kellett befizetniük. Másik nagy jelentőségű beruházásunk a Klenity városrész útfejlesztése, amely mintegy 100 millió forintból valósult meg. A fejlesztéssel nemcsak az itt élők komfortérzetét javítottuk, hanem alternatív közlekedési lehetőséget is biztosítottunk a szentistvántelepiek számára. Szintén régi vágyunk valósult meg a Budai út felújításának első ütemével. Az új burkolat, a parkolók és a virágágyások megépítésével kulturált, dinamikusan fejlődő kisvároshoz méltó, rendezett és zöld városközpontot alakítunk ki. Óriási lesz majd a különbség a korábbi viszonyokhoz képest, ha az egész Budai út a postától a templomig megújul! E feladatot az elkövetkező két évben szeretnénk befejezni.

Jelentős eredménynek tartom, hogy rengeteg egyeztetést, megbeszélést, lobbimunkát követően sikerült elérnünk, hogy a Budakalászt tehermentesítő elkerülőút építése során több biztosíték betervezését is elrendelte a Minisztérium. Így zajvédő fal és 20 méter széles véderdő épül majd az út mellett és elhagyják két forgalmas útbekötés megépítését is. Az elkerülőút nagymértékben tehermentesíti majd Budakalász belső útjainak forgalmát.

Négy önkormányzati épület energetikai korszerűsítése is megvalósulhatott pályázati forrásból az elmúlt évben. A Kalász Suli étkezője, a Polgármesteri Hivatal két épülete és az Idősek klubja vált energiahatékonyabbá a 64,3 millió forintos pályázati forrásnak köszönhetően. Szintráépítéssel négy szép, világos tantermet alakított ki az intézményfenntartó a szentistvántelepi iskolában, emellett pedig önkormányzati 15 milliós forrásból felújítottuk az étkezőt is. A Nyitnikék Óvodában a tornaszoba megépítése régi vágya volt az intézmény vezetőinek. Tavaly ez a beruházás is megvalósulhatott a gyerekek nagy örömére.

Emellett a cserkészház udvarán koripálya építését támogattuk meghatározó mértékben, tovább fejlesztettük a tópartot és térköves sétányt építettünk a gyaloglóknak, valamint a kutyafuttatón is kiépítettük a napelemes világítást. Fontos törekvésünk a rendezett és egységes városkép megteremtése, ennek szolgálatára hoztuk létre a Településképi arculati kézikönyvet, amely jó példákat mutat a helyes, értékálló és mértéktartó otthonok megépítésére.

Végül milyen terveik vannak a következő évre?

Az előbbi összegzésből is jól látszik, hogy rengeteg fejlesztés valósult meg az elmúlt évben. A visszajelzések alapján mindezeket nagy örömmel fogadták a budakalásziak. Ugyanakkor természetesen mindig vannak területek, városrészek, ahol szükségessé válik valamilyen korszerűsítés. Ezeket a területeket folyamatosan, évről-évre felülvizsgáljuk és betervezzük az adott évi költségvetésünkbe. Éppen ezért úgy gondolom, hogy nagyon fontos a türelem. Amikor jövőnket tervezzük, lépésenként haladunk előre, így van ez egy város életében is.

Természetesen jövőre is nagy terveink vannak. A legfontosabb prioritás 2018-ban a Berdó városrész útjainak megépítése. Mindenképpen meg kell szüntetnünk azt a nehéz helyzetet, ami az elmúlt években, és különösen az elmúlt hónapokban nehezedett az itt lakókra. Óriási eredménynek tartom a terület csatornázását, de itt nem állhatunk meg. Ahogy ígértük, idén minden erőnkkel az utak és a csapadékvíz elvezetés megépítésére koncentrálunk. Az úttervek készen vannak és az építés költségének nagy része is rendelkezésre áll, a Kálvária ingatlanértékesítéséből befolyt mintegy 200 millió forintos bevételből. Év végére reményeink szerint már mindenki elfelejtheti a korábbi mostoha viszonyokat. Ezúton is köszönöm az itt élők eddigi türelmét!

Másik fontos idei beruházásunk az új iskola és a hozzá kapcsolódó feltáró utak megépítése. Az építés új ütemezését adminisztrációs akadályok tették szükségessé. Reményeink szerint azonban 2019 őszén 300 kalászi gyermek kezdheti el a tanévet a szép, új intézményben. Emellett a városközpont idén elkezdett rekonstrukciója is folytatódik, annak érdekében, hogy a város szépsége, fejlődése itt is kézzelfogható legyen. Mindemellett számos kisebb beruházást is beterveztünk és az elérhető pályázati lehetőségeket is folyamatosan figyeljük. Tevékeny esztendő áll tehát előttünk. Idén is sok feladatot vállaltunk és ezekkel jövőre is haladunk tovább. Fokozatosan minden városrész fejlesztése sorra kerül. A türelem a ma emberére kevéssé jellemző tulajdonság, de úgy gondolom, hogy ez fontos kulcs ahhoz, hogy jól érezzük magunkat az életben. Kívánok tehát mindannyiunknak türelmet 2018-ra!