Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 18. csütörtök | Frigyes napja

Hírek

 

Interjú Rogán László polgármesterrel

2018. március 14.

Másfél milliárd forint Budakalásznak!

A január végi Kormányinfón már elhangzott, de hivatalosan a február 22-én megjelenő Magyar Közlönyből értesülhettünk arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az új iskola építésére többletforrást biztosít Budakalász számára. A nagy jelentőségű hír mellett a Berdó útépítéséről, a tavaszi rendezvényekről és a választásokról is kérdeztük Rogán László polgármestert.

Kezdjük egy nagyszerű hírrel. Friss információink szerint Budakalász ismét jelentős állami támogatásban részesül.

Városunk szempontjából óriási jelentőségű hírről értesültünk a január végi Kormányinfón. Budakalász másfél milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatásban részesül 2018-ban. A támogatás nem véletlenül került hozzánk. Tavaly óta sokat lobbiztunk az állami hozzájárulás érdekében. Az összeget az új iskola és a hozzá kapcsolódó úthálózat építésére igényeltük tavaly, a korábban erre a célra kompenzációként lehívott két milliárd forintos támogatás kiegészítésére. Az intézmény megépítésének 2015-ben – a válság végén – kalkulált költségei ugyanis ma már nem helytállóak. A recesszió idején érvényes árak, az ingatlanpiac jelentős fellendülésével összefüggésben mára jelentősen megemelkedtek, ahogyan az ingatlanok vagy az egyéni építkezések árai is. A közel 5.000 m2-es impozáns épület megépítése, az előírásoknak megfelelő szaktantermek és azok szemléltetőeszközei, a tantermek berendezési tárgyai, a bútorok, a kert igényes kialakítása, a tágas több, mint 200 m2-es négy osztály befogadására alkalmas étkező és annak felszerelése, az 1.035 m2-es nagyméretű, többfunkciós tornaterem megépítése, valamint a kapcsolódó úthálózat kialakítása ma már jócskán meghaladja a 2016 őszén tervezett összeget. Mindezen célok megvalósítására kapunk most másfél milliárd forint további állami hozzájárulást. Az iskola tervei készen vannak, az ingatlannal kapcsolatos adminisztratív akadályok is elhárultak, így elkezdődhet a kivitelező kiválasztása. Az építkezést nem nyilvánították kiemelt beruházássá, így a projektre az európai uniós nyílt közbeszerzési eljárást kell alkalmazni. Ez sajnos fél évre is nyújthatja a pályázati időtartamot. Ezzel a forgatókönyvvel a nyár végén kezdődhet el az építkezés és reményeink szerint egy év alatt befejeződhet a kivitelezés. Többen kérdezték, hogy miért építünk iskolát, hiszen ez állami feladat. Ez valóban így van, de az iskola nem az államnak, hanem a budakalászi gyerekeknek épül. Két jelenlegi iskolánkban ugyanis kapacitáskorlátok miatt már nem komfortos a gyerekek elhelyezése a magas létszámú osztályokban. Az iskoláink működésének támogatására mindemellett évente elkülönítünk kétmillió forintot a költségvetésben. Így, ha grafikonon ábrázolnánk a város korcsoportjaira fordított önkormányzati segítségnyújtást, ez évben kiemelkedően vezetne a jövő nemzedékének támogatása.

Másik fontos beruházás ez évben a Berdó útfejlesztése. Hogyan áll most a projekt?

A Berdó fő gyűjtőútjának építésére és vízelvezetésére készült tervek engedélyezése jelenleg zajlik. Az ütemterv szerint a Gerinc utcában az engedélyek beérkezését követően áprilisban indulhat a közbeszerzési eljárás, majd az útépítés. A júniusi zárszámadás után az Áfonya utcában folytatódhat az építési munkálatok. A Berdó többi közművesítés nélküli belterületi utcájában pedig zúzott követ terítünk le a tavasz folyamán, hogy járhatóvá váljon a városrész. A nehéz közlekedési viszonyok javítására február végén már munkagéppel korrigáltattuk a Berdó több utcájának felszínét. Az enyhe tél, az utakon közlekedő nagyobb járművek a város több területén is nehezen járható útviszonyokat teremtettek. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezt a helyzetet mindenhol megoldjuk. Ahogy az időjárás engedi, ezek a munkálatok elkezdődnek majd.

A hosszúra nyúlt tél után lassan beindul az élet a városban. Milyen programok várhatóak a szezonban?

Három nagy beruházásunk az iskola, a Berdó és a Budai út építése mellett a városi közösségi programok is elkezdődnek Budakalászon. Nemzeti ünnepünkkel nyitunk március 15-én, szokás szerint a Budai úti templomkertben. Ide várjuk a megemlékezőket, jöjjenek, legyünk minél többen, emlékezzünk és vállaljuk fel bátran nemzeti mivoltunkat!

A tavaszi sportrendezvények sorát ez alkalommal az Ovis mezei futóverseny nyitja április 12-én. A gyerekek futóversenyét idén első ízben tavasszal is megrendezzük. A tavaly októberi eseményt követően döntöttünk úgy, hogy a Tófutáshoz hasonlóan a kicsiknek is kétszer teremtünk alkalmat a versenyre. Óriási öröm látni a futásban elfáradt, de az örömtől csillogó szemeket, a lelkes arcocskákat. A szokásos díjakon, az elsőknek járó pólókon kívül idén minden versenyző kisebb ajándékot vihet majd haza sportteljesítményét jutalmazva. A Tófutást április 14-én szervezzük. Az időpontot most kicsit későbbre tettük, hogy minél kellemesebb, napsütésesebb legyen az idő az Omszk parkban. Május elsején pedig erőt próbáló 13 km-es túrán vághatunk neki Budakalász legmagasabb pontjának, a Kevélynek.

Örömmel mondhatom, hogy minden rendezvényünk egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Több százan vesznek részt évről-évre ezeken az eseményeken. A rendezvények lebonyolítása, szervezése nem kis feladat, ezért köszönöm a Művelődési Ház munkatársainak és minden – a szervezésben résztvevő – segítőnek a munkát. A nagy létszámú érdeklődés és részvétel közösségünk összetartását az emberekben rejlő pozitív erőt jelképezi számunkra. Budakalász igazi sportos város, amivel a régióban is kiemelkedik. Méltán lehetünk büszkék emiatt településünkre.

Mit gondol az április 8-i országgyűlési választásokról?

A demokrácia fontos eszközével élhet minden ember április 8-án. Az idősebbek már nyolcadik alkalommal gyakorolhatják állampolgári jogukat, sok fiatal számára pedig ez az első izgalmas lehetőség, hogy saját és gyermekeinek jövőjéről döntsön. A tét nagy, ezért mindenképpen arra biztatom a budakalásziakat, hogy menjenek el és szavazzanak országunk és városunk érdekeinek megfelelően.