Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 21. vasárnap | Dániel, Daniella napja

Hírek

 

Interjú Rogán László polgármesterrel

2018. április 20.

„Budakalász továbbra is a régió legélhetőbb települése maradhat”

Számos esemény történt az elmúlt hónapban is. Az országban és a városban is jelentős részvétellel zajlott a választás április 8-án, ahol az emberek demokratikusan dönthettek jövőjükről. Emellett a Képviselő-testület is ülésezett áprilisban, ahol többek között a Kalász Sulival kapcsolatos kérdésben nyilvánított véleményt a Testület.

A választáson kormányzó pártot és országgyűlési képviselőt választottak az emberek. Hogyan értékeli az eredményeket?

Mindenekelőtt szeretném megköszönni, hogy Budakalászon hagyományosan sokan mentek el választani. Fontos, hogy valamennyien kinyilvánítsuk véleményünket és a jövőnkkel kapcsolatban felelősségteljes döntést hozzunk. Büszke vagyok arra, hogy Budakalászon az emberek majd 80 százalékának határozott véleménye van az országunk és városunk sorsáról. Külön köszönöm azok szavazatát, akik a biztonságos országot, a fejlődő Budakalászt választották. Örülök az eredménynek, hiszen a Fidesz és Hadházy Sándor országgyűlési képviselő jelentős arányú – mintegy 47 %-os – győzelmével mind az ország, mind pedig városunk tovább fejlődhet és gyermekeink biztonsága is garantált lehet. Egyben szeretném megköszönni a Polgármesteri Hivatal valamennyi munkatársának is a választás törvényes és zökkenőmentes lebonyolítását, az óriási munkát. Talán kevesen tudják, hogy kollégáim hónapok óta készülnek a nagy felelősséggel járó feladat ellátására. Köszönöm a szavazatszámláló bizottság minden tagjának a majd 20 órás nagy figyelmet igénylő vasárnapi munkát!

Mennyiben befolyásolják a város életét az eredmények?

Az előző években soha nem látott mértében fejlődött városunk. Az állami támogatásoknak köszönhetően számos utat építettünk, több intézmény – így a Telepi és Nyitnikék Óvoda, Budai úti Bölcsőde, Idősek Klubja, Polgármesteri Hivatal – energetikai korszerűsítést hajtottuk végre, valamint megépült a Mályva utcai Bölcsőde, az Omszk tó partján pedig futókört, sétányt és fitnessz parkot hoztunk létre. Mindemellett a városnak járó kompenzáció fejében hamarosan szép, új iskolát épít a gyermekeink számára az állam. Mindezt nem sikerült volna elérni az országgyűlési képviselő támogatása nélkül. Ezzel az eredménnyel Budakalász továbbra is a régió irigyelt, legélhetőbb települése maradhat, hiszen továbbiakban is számíthatunk állami támogatásokra.

A legutóbbi testületi ülésen nagy vitát váltott ki a Kalász Suli gyermeklétszámának tervezett növelése.

Amennyiben az elsős gyermekek két osztályban nem helyezhetők el, a Kalász Suliban egy esetleges új első osztály indításához biztosítékként szükséges az előírás szerint az alapító okiratban meghatározott létszámot növelni. A törvény szerint a város Képviselő-testületének véleményezési joga van a gyermeklétszám változással kapcsolatban. Fontos hangsúlyoznom, hogy csak véleményezési jogunk van. Az intézmény fenntartója az Önkormányzathoz hasonlóan meghallgatja még a Diákönkormányzatot és a szülői munkaközösséget is ebben a témában, de a döntést a nem mi, hanem a Tankerület hozza az ügyben. Nagyon fontos ezt kiemelnem, mert gyakran előfordul, hogy az emberek nem tudják, hogy az oktatási intézményben folyó szakmai munka már nem az önkormányzatokhoz, hanem az államhoz tartozik. A testületi ülésen a szülők kérésének eleget téve olyan határozatot fogadtunk el, amely szerint akkor támogatható a tanterembővítés, ha azzal egyidőben mosdók és az étkező kapacitásának növelését is elvégzi a fenntartó.

A bővítés még nem dőlt el, arról a Tankerület dönt a beérkezett jelentkezések függvényében.

A szülői munkaközösség részéről felmerült még az az igény, hogy a parkoló funkcióját szeretnék megváltoztatni és annak helyén iskolaudvar kialakítását kérik a tulajdonostól, vagyis az Önkormányzattól. Úgy gondoljuk, hogy ebben nem nekünk, hanem mindenképpen az érintetteknek kell dönteni. A javaslatot tehát abban az esetben hagyjuk jóvá, ha az iskola tanáraitól, az ott tanuló diákoktól és a szülőktől egységes vélemény és igény érkezik erre.
A városban a gyermekek intézményi elhelyezésében hosszútávú megoldást a Patakpart Általános Iskola megépülése hozhat. Az új iskola építésére a közbeszerzést végző céget választották ki a napokban, a következő lépés a közbeszerzési eljárás kiírása lesz. Az intézmény várhatóan 2019 őszére készül el.

Ez évben is lehet jelölni a Városi Díjakra.

Minden évben fontos, hogy elismerjük a városunkért tevékenykedő, kiemelkedő és önzetlen munkát végző személyeket. Évente majdnem minden kategóriában érkeznek javaslatok, amit az idén is örömmel várunk. Néhány kategóriában nekünk is van már ötletünk a javaslattételre.

A határontúli kisebbségek jogainak védelmében hívta fel legutóbb a lakosok figyelmét közösségi oldalán. Miért tartja fontosnak a témát?

Európai polgári kezdeményezés indult „Minority Safe Pack”, azaz kisebbségi biztonsági csomag elnevezéssel, melynek aláírásával a határontúli magyar kisebbségek jogainak védelmét támogathatjuk. Az Európai Unióban az újonnan bevándorló kisebbségek számára számos előjogot biztosítanak, például az anyanyelvi oktatás terén, ugyanakkor az őshonos nemzeti kisebbségek anyanyelvének megtartása nem kap kellő figyelmet. Ezért mindenképpen fontosnak vélem, hogy a kezdeményezés aláírására buzdítsam az embereket. Budakalász lövétei és adai testvértelepüléseinek érdekében pedig alapvető kötelességünknek tartottam a támogatást. Nagy öröm, hogy a kezdeményezés sikerrel járt, és az Európai Unió több mint 1 millió 215 ezer polgára írta alá a dokumentumot, így sikerrel járhatott törekvésünk.