Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Interjú Rogán László polgármesterrel: „Szigorodtak az építés feltételei a városban.”

2019. május 09.

A Budakalászi Hírmondóban megjelent riportban a városi aktualitásokról kérdeztük a város vezetőjét.

Az áprilisi testületi ülésen számos napirendet tárgyaltak a képviselők. Módosult a HÉSZ, védőoltás támogatásáról határozott a testület, döntés született a pályázatokkal kapcsolatban, és a városi díjakat is odaítélték az ülésen.

Szigorította a város a Helyi Építési Szabályzatát. Miért volt erre szükség?

A szabályzat módosításának fő oka a beépítés szigorítása volt. A korábbi előírás értelmében egy telekre két lakást is lehetett építeni. Ezt a szabályt mintegy 15 évvel ezelőtt hozták az akkori
képviselők azzal a céllal, hogy a többgenerációs együttélést biztosítsák az ingatlanokon. Ez egy darabig megfelelően működött, az utóbbi időben azonban az építőipar fellendülésével a telkek felaprózódását eredményezte. Frakcióbeli képviselőtársaimmal kezdeményeztük tehát a módosítást, annak érdekében, hogy a folyamatnak gátat szabjunk. Az új szabályozás szerint egy telken a továbbiakban akkor helyezhető el két épület, ha a telekméret az előírt legalább kétszerese a korábbi másfélszeres előírás helyett. A változásnak köszönhetően egy 700 m2-es átlagtelken csak egy ház építésére lesz lehetőség. Foglalkozik a rendelet a mezőgazdasági ingatlanokkal is. Itt az egységesítés és az egyszerűsítés volt a cél. A változás a nagy méretű, 3000-5000 m2-es mezőgazdasági ingatlanokra vonatkozik. A 2006 óta
egyébként már beépíthető külterületi ingatlanoknál is szigorodtak az építés feltételei. Itt az építés előzetes növénytermesztési vagy állattenyésztési gazdálkodáshoz kötött, illetve víz, villany és szilárd burkolatú megközelítés megléte szükséges hozzá. Ez a módosítás alapvetően a külterületi a – városra kevésbé jellemző – gazdálkodókat érinti. Az új HÉSZ-t megszavaztuk, ugyanakkor a kedvező változásokra, így a ritkább, kisebb beépítésre ellenzéki képviselőtársaim sajnos nemet mondtak.

Ezek szerint nem igaz az a napokban napvilágot látott városi híresztelés, miszerint a beépítés miatt veszélyben vannak a Kevély alatti zöldterületek.

Az előbbiekből kiderül, de itt is megnyugtathatom a budakalásziakat: a HÉSZ módosítással szigorodtak Budakalászon az építés feltételei és ritkább lesz a beépítés a városban, a Kevély alatti területek pedig megmaradnak nagy méretű, több ezer négyzetméteres mezőgazdasági földterületnek, azt belterületbe vonni, oda lakóparkot építeni senkinek nem lesz lehetősége. A HÉSZ változtatásával kapcsolatos pozitív irányú változások ellenére a napokban hatásvadász, valótlan tartalmú, politikai indíttatású szórólapokkal árasztották el a várost. A szórólapokat egy politikai csoportosulás jegyzi, ami arra mutat, hogy már most elindult a kampány az őszi önkormányzati választásokra. Kampányolni természetesen lehet tisztességes eszközökkel, de a tényeket szándékosan elferdíteni, a budakalásziakat félrevezetni rossz szándékú dolog. Visszatetszőnek tartom azt is, hogy a város évek óta óriási népszerűségnek örvendő sportrendezvényére a Kevélyre fel!-re érkező, kiránduló budakalászi családokat célba véve ugyanez a csoport a hamis tartalmú propagandájával kampányolt. Ezek az esetek is mutatják, hogy az országos politikai tendenciákhoz hasonlóan, alacsony színvonalú akciókra sajnos az elkövetkezőkben nálunk is számíthatunk. Arra kérem ezért a budakalásziakat, hogy Budakalász ügyeit illetően mindenképpen a városi hivatalos forrásokból tájékozódjanak így a Hírmondóból, a budakalasz.hu-ról és facebook oldalunkról, és ne hagyják magukat félrevezetni.

A Testület elfogadta a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás támogatásáról szóló rendeletet. Mi az intézkedés jelentősége?

Tovább dolgozunk a családok érdekében, hiszen Budakalász a családok városa. Ennek jegyében kezdeményeztük a kisgyermekek oltásának támogatását egy nagyon veszélyes betegséggel szemben. A Meningococcus B elleni védőoltásprogramra az ez évi költségvetésünkben 4 millió forintot biztosítunk. A vakcinákhoz a gyógyszertári ár harmadáért juthatnak hozzá a szülők. A maximum 37.500 forintos támogatás nyújtásához módosítani kellett a támogatásokról szóló rendeletünket. A szülők így pályázat útján juthatnak hozzá az oltáshoz. Az ehhez szükséges dokumentáció már letölthető weboldalunkról, emellett minden érintett családot levélben is megkeresünk.

A fiatalok mellett a Budakalászon élő idősek is számíthatnak támogatásra idén?

A családba az idősek is beletartoznak, így természetesen számukra is készülünk fejlesztésekkel. Idén az Idősklub épületét bővítjük ki. Szerencsére sokan járnak a klubba, hogy a napjaikat tartalmasan, barátok, ismerősök között tölthessék. Az intézmény munkatársai pedig szívvel-lélekkel dolgoznak a klubtagokért, munkájukat ezúton is köszönöm. Az Idősklub épületében a társalgó méretét szeretnénk megnövelni, hogy az egyre bővülő csoport számára kényelmes méretű teret biztosíthassunk. A társalgó területének növelését a konyha áthelyezésével tudjuk megoldani. Így az udvarban található épületet újítjuk föl, alakítjuk át étkező-konyhává. Bízom benne, hogy a változással még több tag felvételére nyílik lehetőség.

Több pályázattal kapcsolatban is született döntés az ülésen.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a saját erőink bővítése érdekében minden pályázati lehetőséget megragadjunk. Jó gazdálkodással és a pályázati források megragadásával így az elérhető legtöbbet tudjuk nyújtani a budakalásziaknak. Örömmel mondhatom, hogy ebben a hónapban három pályázattal kapcsolatos döntést is hoztunk a testületi ülésen. Az Áfonya utca felújításának finanszírozására indulunk az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása 2019” című pályázaton. A támogatás mértéke 65%, tehát mintegy 18 millió forint lehet, ehhez pedig 10 millió forintos önrészt kell biztosítanunk. A másik az „IDEKI játszótéri és óvodai program”. Ez a pályázat a felmerülő nevelési helyzetek megoldásában nyújt segítséget, mind a szülők, mind a nevelők részére. Erről is szavaztunk legutóbb. Emellett a Martinovics utcában és Béke sétányon sportpark építésére pályáztunk még 2016-ban. A pályázatokat most bíráltak el és a döntés szerint egy helyszínen támogatást kaptunk a sportpark megépítése. Az iskola közelsége miatt a Martinovics utcánál lévő területen javasoltam a megépítést.

A városi díjak odaítélésével kapcsolatban hogyan döntött a Testület?

Ez évben is számos javaslat érkezett a városért kiemelkedő munkát végzők tevékenységének elismerésére. A döntés idén különösen nehéz volt, hiszen ez évben valóban minden jelölt megérdemelte volna a díjat. Az elismeréseket a Pedagógus és a Semmelweis Napon, valamint augusztus 20-án adjuk majd át.

Május 26-án az európai parlamenti választásokon mit üzen a budakalásziaknak?

Arra biztatom a budakalásziakat, hogy menjenek el szavazni, hiszen országunk, városunk jövője a tét. Fontos, hogy elmondjuk véleményünket az európai parlamenti választásokon, hogy mind Magyarország, mind pedig Budakalász továbbra is a magyar családok otthona maradhasson! Arra kérek mindenkit, hogy ezt figyelembe véve adja le voksát.

2019. május 2.