19 °C

Budakalász

2020. május 28. csütörtök, Csanád, Emil napja

Hírek

 

Intézkedések a járvány terjedésének megelőzésére

2020. március 13.

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, a lakosság egészségének megóvása miatt elrendelt központi intézkedések hatékonysága érdekében a hivatali személyes ügyintézést a veszélyhelyzet megszűntetéséig korlátoztuk.

Ez azt jelenti, hogy az országos veszélyhelyzet visszavonásáig a Polgármesteri Hivatal ajtaja zárva van, ügyintézésre kizárólag telefonon és emailben van lehetőség. A minél gördülékenyebb működés miatt a hét minden munkanapján fogadjuk a hívásokat. Kérjük türelmüket, előfordulhat, hogy többszöri próbálkozás után tudnak kollégáinkkal beszélni. Emellett már a múlt hét óta megelőző intézkedéseket teszünk azért, hogy az emberek egészségét megóvjuk, a vírus terjedésének lassításához itt helyben is hozzájáruljunk.

Elmaradt, elhalasztott rendezvények

A budakalásziak egészségének megóvása érdekében az alábbi rendezvények elhalasztásáról döntöttünk:

A járvánnyal kapcsolatban két dologra szeretnénk ismételten felhívni a lakosság figyelmét. Bár magától értetődőnek tűnik, ebben a helyzetben ezeket mégsem lehet elégszer hangsúlyozni.
Az egyik a személyi higiénia, a másik a kontaktusok minimalizálása.

A betegség megelőzésének legjobb módja az, ha elkerüljük a vírusnak való kitettséget. A vírus elsősorban személyről személyre terjed. Emberek között, akik szorosan érintkeznek egymással, és a kórokozók köhögéskor vagy tüsszentéskor keletkező légzőcseppek révén juthatnak el a közelben lévő emberek szájába vagy orrába.

Tudomásul vesszük, hogy az önkormányzat döntéseit a kormány országos döntéseihez kell igazítani. Ennek megfelelően az iskolák, óvodák és bölcsődék bezárása csak akkor történhet meg, ha arra a kormány felszólítást ad.

Ettől függetlenül a budakalászi önkormányzat minimalizálni szeretné a védőnői szolgálat munkatársainak személyes kitettségét és ez ügyben javalatot fogalmazott meg az ÁNTSZ területi vezetői felé. Bár hivatalos hatósági protokoll eddig még nem került kiadásra, az önkormányzat egyeztett a védőnői szolgálattal, és kérte a védőnőket, hogy csak halaszhatatlan, indokolt esetben látogassanak ki a családokhoz. Kérjük a szülőket is, hogy csak halaszthatatlan ügyekben, előzetes időpont egyeztetést követően forduljanak a védőnőkhöz.

Ugyanez vonatkozik a fogorvosi ellátásra is, kérjük csak halasztást nem tűrő beavatkozás esetén keressék a fogorvosukat.

Közben a budakalászi iskolák, óvodák, bölcsődék, könyvtár és védőnői szolgálat épületeibe kézfertőtlenítő eszközöket biztosítottunk, valamint több helyen fertőtlenítő berendezéseket szerelünk fel. Kérjük, használják ezeket és saját fertőtlenítő eszközeiket minél többször, kerüljék az arcuk érintését, szemük dörzsölését, mivel a betegség eddigi ismereteink szerint cseppfertőzés útján és a nyálkahártyán keresztül terjed.

Az intézkedések betartására és a fokozott személyi higiéniára azért van szükség, hogy minimalizálni tudjuk a személyek közötti interakciót, ezáltal a vírus terjedésének esélyét.

 

 

 

 

Ahogy a nemzetközi példák is mutatják, a fertőzés legnagyobb veszélyeztetettjei az idős emberek. Ezért a Kalászi Idősek klubja nem csak a bent lakóinak, hanem minden idős, egyedülálló és a segítségre szoruló budakalászi embereknek segítünk a gyógyszerek, élelmiszerek beszerzésében. Kérjük emellett, hogy akinek módjában áll és tud olyan idős emberről, akár a szomszédjában, aki segítségre szorul, segítse a közelében élőt, vagy jelezze a rászorultságot az Idősek Klubja vezetőjének elérhetőségein: Zelizi Erika: +36 (26) 341 435, 06 70/451 3696.

Aki betegnek érzi magát, hívja háziorvosát, vagy hétvégén az ügyeletet. A budakalászi felnőttek és gyermekek számára hétvégén, ünnepnapokon és délután 5-től reggel 7-ig a pomázi orvosi ügyelet biztosít ellátást. Cím: 2013 Pomáz, Kossuth Lajos u. 21. Telefonszám: 06-26/ 326–211

2020. március 13-tól bárki kiválthatja családtagja, ismerőse receptjét: „Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.”

A személyes ügyintézés szünetelése alatt az alábbi elérhetőségeken intézhetik ügyeiket>>

Korábbi tájékoztatásunkat a szerdán kihirdetett rendkívüli jogrendről és a veszélyhelyzetről itt olvashatják>>

A megelőzéshez ide kattintva találnak útmutatót>>

A helyes kézmosáshoz pedig ajánljuk a Semmelweis Egyetem oktatóvideóját: https://www.youtube.com/watch?v=vMmjosDemwg

A kormány tematikus weboldalát, melyen minden információt közzétesznek a koronavírus járvány helyzet kapcsán ide kattintva érik el>>