14 °C

Budakalász

2020. április 03. péntek, Buda, Richárd napja

Művelődési Ház

 

Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár


Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár

BAP_8530_honlapra

Intézményvezető:

Benkó Attila

Email: info@koskarolymh.hu
Web: www.koskarolymh.hu

Elérhetőségek:

2011 Budakalász, Szentendrei út 9.

Figyelem!Az intézmény a koronavírus-járvány miatti országos intézkedésekkel összhangban március 16. hétfőtől bezár. A programokra előre megváltott jegyek visszaváltásával kapcsolatban kérjük, keressék a Faluház kollégáit az alábbi elérhetőségeken.

Tel: +36 (26) 340 468
Fax.: +36 (26) 540 422
Mobil: +36 (30) 382 9810, +36 (70) 376 2720

Budakalász művészeti és művelődési életének szervezője, tényleges középpontja a 2008. július 1-én létrehozott és 2008. december 15-én elnevezett Kós Károly Általános Művelődési Központ. Elődjének, a Faluháznak megalakulása az 1990-es évek közepére datálható, 1996 augusztusában avatták fel a Turi Attila Ybl-díjas építész által tervezett épületet, a település Faluházát. A község főépítésze a tervezésnél a természetes anyagok alkalmazására törekedett, és a gyökerekhez, a tradíciókhoz való kötődést hangsúlyozva az
épület falaiba beépítette a lakosság által adományozott régi budakalászi köveket, címeres téglákat.

Ily módon a Faluház már építészeti megfogalmazásában is az időbeni és értékbeli folytonosságot képviseli. Az épület 1600 m2-es alapterületén hét, különféle rendezvényekre alkalmas helyiség és az ezekhez kapcsolódó ellátó terek, társalgók, könyvtár és kávéház található. Az intézmény egy térbe szervezte a faluban szétszórtan működő kulturális csoportokat, közösségeket, itt kapott helyet a könyvtár, majd 1997-től az újonnan létesült művészeti iskola is. Utóbbi 2001-ben önállósult, majd két évvel később a Faluház szomszédságában felépített új épületbe költözött. A Faluházban tartja próbáit a nemzetközi hírű Lenvirág Gyermektáncegyüttes, amelyben óvodás kortól középiskolás korig tanulják a gyerekek a magyar és nemzetiségi néptáncot és néphagyományokat.

Ugyancsak itt próbál a Kalász Táncegyüttes, valamint a 2002-ben alakult, sváb hagyományokat felelevenítő Sonnenblumen Német Nemzetiségi Táncegyüttes. A Faluházban működik a Lustige Schwaben Énekkar is. A bálteremben zajlanak a lakodalmak, bálok, falufórumok, konferenciák, a díszteremben a házasságkötések, az intézmény kertjében pedig ünnepi műsorok megrendezésére kerülhet sor. Az épület biztosít helyet a község hivatalos és civil szervezetei,egyesületei, klubjai által szervezett rendezvények lebonyolítására is. Természetesen a Faluházban zajlanak a művelődési ház rendezvényei, itt működnek tanfolyamai és klubjai. Az udvari sportpályákat a község különböző sportszakosztályai és a sportot, testedzést kedvelő, mozogni vágyó lakosok egyaránt használják.