Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 09. szombat | Natália napja

Hírek

 

Iskola-, óvoda-, sportpályaépítés, idősklub bővítés és rengeteg program – Budakalászon nyáron sincs megállás

2019. július 10.

Kevés település tud beszámolni ilyen mértékű fejlődésről, mint Budakalász. A városban folyamatosak a beruházások. Új iskola, óvoda épül, utakat aszfaltoznak, javítanak, a fiataloknak streetball és gumiborítású iskolai pályát, Ovi-Foci pályát építenek, az időseknek klubházat bővítenek és ez csak néhány az idei fejlesztések közül. 

A nyári szünet előtti utolsó testületi ülésen is számos napirendet tárgyaltak a képviselők. A legfontosabb a költségvetési rendelet módosítása volt. Mit tartalmaz a rendelet?

A májusi testületi ülésen a zárszámadás elfogadását követően kiderült, hogy az Önkormányzat mintegy 250 millió forint megtakarítással rendelkezik. Már az előző ülésen elfogadtuk, hogy ebből 200 millió forintot új óvoda építésére szánunk, a mostani döntés alapján ez az összeg bekerülhetett a 2019. évi költségvetési rendelet módosításába. Az épület bontási munkálatai már augusztusban megkezdődnek. Fontosnak tartjuk, hogy az iskolakezdés előtt megvalósuljon a bontás, hogy a zajos, poros munkálatok ne zavarják a szomszédos Kalász Suli diákjait és pedagógusait. Az építési tervek rendelkezésre állnak, a kiviteli tervek készítése pedig folyamatban van, jövőre pedig elkezdődhet az építkezés is. Így 2020-ban iskola és óvoda is épül egyidőben a városban, ha pedig a megfelelő feltételek is teljesülnek, még bölcsőde építésére is szeretnénk pályázni. A most elfogadott módosított költségvetés az év elején betervezett nagyberuházások és az óvodaépítés mellett még lehetőséget biztosít 50 millió forint értékben további kisebb felújításokra is, így új klímát szerelünk az Egészségházba, az idősklub udvarfelújítását végezzük el, az óvodai és konyhai dolgozók létszámát bővítjük, valamint a korlátlan zöldhulladék-szállítást is finanszírozzuk ősszel. 

Alapítványok támogatásáról is döntött a Testület.

Az utóbbi években különösen nagy figyelmet fordítunk a városért tevékenykedő alapítványok, szervezetek, intézmények támogatására. Ez évben támogattuk a Zeneiskola, a Szentistvántelepi Általános Iskola, a Kalász Suli alapítványait, az egyházakat, a német és szerb nemzetiségi egyesületeket, az Egészségklubot, a cserkészeket, állatvédelmi alapítványt, a foci-, kézilabda-, jégkorong-, vízilabda- és vívócsapatunkat, valamint a tenisz és küzdősport egyesületeinket. Számunkra nagyon fontos a városért valósan tevékenykedő civil élet támogatása, ezért is különítünk el jelentős forrásokat munkájuk segítésére. Ezek a szervezetek hasznos munkájukkal hozzájárulnak Budakalász sport-, egészségügyi, oktatási és kulturális életéhez. A júliusi testületi ülésen a Kamp János Kapelle zenekar 2019. augusztusi szakmai táborának megrendezésére szavaztunk meg 150.000 Ft-os támogatást. A zenekar színvonalas műsoraival rendszeresen hozzájárul városi rendezvényeinkhez.

A rendelkezésre álló pályázatokat is folyamatosan figyelik. Van új lehetőség?

Minden elérhető lehetőséget próbálunk megragadni. Így valósulhatott meg az elmúlt években a Budai úti Bölcsőde, az óvodák, az idősklub, a hivatal energetikai korszerűsítése, több utca felújítása, a Berdó csatornázása, ezek mellett az utóbbi időben nyertünk forrásokat hulladéklerakók megszüntetésére, fitneszpark építésére és az Áfonya utca felújítására. Jelenleg is több pályázattal kapcsolatban várunk döntést. A legutóbbi testületi ülésen pedig arról döntöttünk, hogy 2019. szeptemberében csatlakozunk az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Európai Mobilitási Hét, illetve Autómentes Nap” elnevezésű programjához. A rendezvény keretében aszfaltrajzversenyt és közlekedésbiztonsági rendőrségi bemutatót, a „Sétálj velünk Budakalászon” programot és az egyik legnépszerűbb sportrendezvényünket, a Tour de Kalász kerékpáros versenyt szeretnénk megszervezni. Az igényelhető támogatás egymillió forint. 

Lezárult a régészeti feltárás a Patakpart Általános Iskolában. Mi a következő fázis?

A régészeti feltárás után a múlt héten a földmunkák kezdődtek el és ezzel egy időben az alapozás is elindult. Ez a munkafázis körülbelül két hónapig tart. Érkezik egy toronydaru is a helyszínre, ami mintegy 23 méterre magasodik majd. A kivitelező elmondása szerint augusztus elején már a falazást is elkezdik. Óriási beruházása ez a városnak. Aki járt már erre, láthatta, hogy a város egyik legszebb részén, és egyedülálló természeti környezetben tanulhatnak majd a budakalászi gyerekek, ami úgy gondolom, sokat hozzátesz majd a gyerekek iskolás éveihez.

A meglévő iskolákat is fejlesztik. Legutóbb a Szentistvántelepi általános Iskolában újult meg az udvar egy része.

Az iskola udvarán a korábbi rossz állapotú udvarrészre most gumiborítású pályát építettünk, palánkkal, hálós fedéssel, foci kapuval és streetball palánkkal. A pálya környezetét is megújítottuk, és rendezett térkő borítást helyeztünk el a hepehupás, törtbetonos udvarrész helyén. A 15 milliós költség egyik felét az Önkormányzat, a másikat pedig a Tankerület fizette. Városunkban kiemelten fontos a családok támogatása, különösen a gyermekek oktatás-nevelését végző intézmények fejlesztése. Minden intézményünkben folyamatosan igyekszünk a környezetet, az oktatási körülményeket javítani még jobbá tenni. A szép új pályát a tanév kezdetekor vehetik majd birtokba az iskola diákjai. Mindemellett további két helyszínen hasonló gumiburkolatú pályát használhatnak majd a gyerekek és a fiatalok. A Rigó utcában most készült el önkormányzati forrásból a streetball pálya, a Szalonka utcai óvodában pedig kezdődik az Ovi-Foci pálya építése. 

A gyerekek- mellett az időseket is támogatja a város. Hogy halad az idősklub bővítése?

Jól haladnak a munkálatok az idősklubban. Az étkezőn már az utolsó simításokat végzik. Zelizi Erika intézményvezető a bútorok beszerzését készíti elő. Az udvar felújítására plusz forrást különítettünk el. A korábbi töredezett betondarabok helyett egyenletes térköves burkolatot helyeztünk el, a teraszt fahatású műanyaggal burkoltuk és szép új kerítést építettünk. Hamarosan megérkeznek a virágokkal tele kőládák az udvarra. A felújításra mintegy 28 millió forintot szántunk a költségvetésből. Intézményvezető asszonnyal arról beszélgettünk, hogy egy fémvázas medencét is beszerzünk, hogy az idősek a hőségben felfrissülhessenek. Ezt az új egyenletes borítású udvaron sérülésmentesen el tudjunk helyezni. A bővítéseknek köszönhetően több tagot tud majd fogadni az intézmény. Célunk, hogy minél több kalászi szép és jó körülmények között, tartalmasan tölthesse idős éveit.

A Telep Óvoda vezetője búcsúzik negyven év munka után. Az intézmény dolgozói a város vezetőit is meghívták a búcsúztatóra.

Igen, az ünnepségre alpolgármester asszonnyal mi is meghívást kaptunk, ahol a kollégák szép műsorral búcsúztatták el Fehérváriné Básits Margitot, aki 40 év óvodapedagógusi és 26 év intézményvezetői pálya után köszönt el kollégáitól, a gyerekektől és a szülőktől. Vezetése alatt az óvoda határozott értékrendű, gyermekközpontú, a szülőket is megmozgató intézményként működött. Az elmúlt 10 év alatt jó együttműködésben tudtunk dolgozni és a gyermekek érdekében számos fejlesztést sikerült megvalósítani. Köszönöm eddigi fáradhatatlan munkáját! Sok pihenést, jó egészséget kívánok neki életének elkövetkező szakaszában! 

Egyedülálló a rendezvények száma a városban. A „10 éves a város” programsorozat jegyében mire számíthatnak a budakalásziak a nyáron?

A jubileumi évben számos kulturális kikapcsolódási lehetőséget és ezzel együtt közösségépítő eseményt, találkozási lehetőséget szerveztünk a budakalásziaknak. A hétvégén rendeztük a Luppa strandon Budakalász napját. Ezen a napon minden budakalászi ingyen látogathatta a strandot, emellett többféle ajándékkal is készültünk a látogatóknak. A lehetőséget mintegy ezer budakalászi vette igénybe és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk róla. Örülök, hogy ilyen sok embernek ismerte meg a helyben elérhető színvonalas strandolási lehetőséget és sikerült igazi nyári strandélményt biztosítani Budakalászon. A Kálvária-dombon is kivételes eseménnyel készülünk. Az idén első ízben szervezünk ezen különleges miliőjű helyszínen rendezvényt. Petrás Mária, a Muzsikás együttes, valamint Dömény Krisztián citeraformációját hallgathatják meg a látogatók. Július végén pezsgő, táncos eseményre várunk mindenkit a Művelődési Házba, a július 20-i Táncházak Éjszakáján pedig magyar, szerb, sváb, görög zenére táncolhatunk, mellette finom balkán grill kóstolóval kínáljuk a látogatókat. A nyári események sorát az augusztus 20-i államalapítási ünnep zárja, ahol a rangos városi elismeréseket is átadjuk. Rendezvényeinkkel szeretnénk igazi mozgalmas, változatos élményeket biztosítani Budakalászon!

  1. július 1.