Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 17. szerda | Rudolf napja

Hírek

 

Itt a nyár, használjuk fel a nap nyújtotta energia lehetőségeket!

2018. augusztus 02.

A Pest Megyei Kormányhivatal információs anyagát ajánljuk figyelmükbe. A korszerűsítésre vonatkozóan VEKOP (Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program)pályázati lehetőség is rendelkezésre áll.

Tisztában van vele, hogy ha a Földre érkező napsugarak teljes egészét felhasználhatnánk valamilyen módon, akkor az egy óra alatti napsütésből a Föld egy egész évi áramellátását biztosíthatnánk? Nem tudja milyen módon juthat hozzá az értékes napenergiához?

Szolár rendszerekről szóló anyagunk segít Önnek tájékozódni, megismerheti belőle a napelem és a napkollektor működési elvét, továbbá a megvalósítást biztosító kamatmentes hitelről is informálódhat.

NAPENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI

  • Napelem
  • Napkollektor

NAPELEM

Működési elv:

A napelem a Nap sugárzási energiáját közvetlenül villamos energiává alakítja át. Az energia átalakítását félvezető anyag (szilícium) végzi el úgy, hogy a sugárzás villamos töltéseket hoz létre. Ezeket a töltéseket a kialakított villamos tér szétválasztja és így a külső áramelvezető kontaktusokon keresztül ezek elvezethetők.

napelem panel a nap energiájából egyenáramot állít elő, amit az inverter alakít át a háztartásban is használható váltakozó árammá. Ezek után lehetőségünk nyílik a közvetlen felhasználásra, abban az esetben, ha fogyasztásunk van, azt közvetlenül a saját rendszerünkből fedezzük. Tavasszal, nyáron, ősszel, szép időben többet termelünk, mint amit felhasználunk, ilyen esetekben van segítségünkre a szaldó mérőóra, hiszen amit fogyasztásunkon felül termelünk, azt visszatápláljuk a hálózatba. Abban az esetben pedig, amikor a fogyasztásunk nagyobb, mint a megtermelt, a hálózatból vesszük a szükséges áramot.

Az ideális tájolás Déli, de D-Ny és D-K is megfelelő. Sőt, a teljesen keleti vagy a teljesen nyugati tájolás mellet is elérhetjük a nulla forintos villanyszámlát.

Elengedhetetlen elem a rendszer működéséhez a napsütés. Magyarországon átlagosan 1800-2000 napsütéses órával számolhatunk évente.

Előnyök:

  • Állami támogatás igényelhető
  • Háza értéke nő, könnyebben eladhatóvá válik
  • Fenntartható energiaforrás
  • Nincs káros anyag kibocsátás, környezetét nem szennyezi
  • A tetőtér hőmérséklete 3-5 C°-kal csökkenhet

NAPKOLLEKTOR

Mi a napkollektor?
A napkollektor a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát.


Hogyan működik a napkollektor?

A napkollektor a nap sugaraiból érkező hőt használja fel meleg víz előállítására, ami használati meleg vízként, vagy fűtésrásegítésre használható. A napkollektor egy olyan hő csapda, amelybe bejut a napfény, benne elnyelődik, miközben felmelegíti a napkollektor csöveiben keringő folyadékot vagy légnemű anyagot. A napsugárzás által a napkollektorban felmelegedett folyadékot egy szivattyú keringteti, így elszállítva a hőt a napkollektorból egy hőcserélőhöz. A hőcserélő egy tartályban van, ahol a folyadék átadja hőjét a tartály vizének, ami ettől felmelegszik.

Igénybe vehető támogatások, kamatmentes kölcsön

Program kódja Megnevezése Alany Benyújtási határidő
VEKOP-5.2.1-17 (Közép-Magyarországi régió)

GINOP 8.4.1/A-17 (Közép-Magyarországi régión kivül)

Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó kamatmentes hitel (Támogatás mértéke: 90 %) Természetes személyek,
Társasház,
Lakásszövetkezet
2022.12.31.

Kamatmentes kölcsön igényelhető a Magyar Fejlesztési Banknál:

https://www.mfb.hu/maganszemelyek/lakossagi-energiahatekonysagi-hitel-t32-p32

Magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek igényelhetik, minimum 10%-os saját forrással, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk beépítésére. A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500.000 Ft, maximuma magánszemélyek esetén 10 millió, társasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 7 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet.