Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. május 19. vasárnap | Ivó, Milán napja

Hírek

 

Jelentősen csökkent a bűnesetek száma Budakalászon

2022. március 12.

Sikeres évet zárt a Szentendrei Rendőrkapitányság. A Budakalász Város Önkormányzatának eljuttatott, 2021-es esztendőről szóló beszámolóból kiderül: a bűnesetek száma jelentősen csökkent településünkön, a nyomozások eredményessége pedig sokat javult. Budakalászon a Városrendészet is sokat tesz a közrend fenntartásáért.

 

A rendőrkapitányság minden évben beszámol az illetékességi területén működő települési önkormányzatok képviselő-testületeinek a település közbiztonsági statisztikákról, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról. Az éves beszámoló elkészült, és a dokumentum szerint a rendőrkapitányság állománya a kijelölt feladatait törvényesen és szakszerűen hajtotta végre. Alapvető cél volt a közrend és a közbiztonság javítása, ezáltal a lakosság biztonságérzetének erősítése, a jogsértések visszaszorítása.

Örvendetes, hogy a 2021-es évet egy rendkívül markáns, a járás szinte minden településére kiterjedő bűncselekményszám-csökkenés jellemezte. A bűncselekményi adatok járási szinten 34,7%-os csökkenést mutatnak az előző évhez képest. Ilyen alacsony „bűnügyi fertőzöttsége” az 1980-as évek eleje óta nem volt a területnek!

Budakalászon 2021-ben 131 bűncselekményt követtek el, amely 41,2%-os csökkenést jelent a 2020-as 223 bűncselekményhez képest. Ez az elmúlt 12 év legalacsonyabb értéke. A csökkenő tendencia egyébként már csaknem tíz éve jellemző.

Az elmúlt 12 év legalacsonyabb értékét mutatja a 2021-es budakalászi bűnesetek száma.

A közterületen elkövetett bűncselekmények száma a 2020-as 71-ről 2021-ben 32-re csökkent, mely szintén az elmúlt 12 év legalacsonyabb értéke. A lopások száma a 2020-as 79-ről 58-re csökkent 2021-ben, mely egy évtizedes csökkenési trend eredménye. 2012-ben ez a száma még 258 volt.

A lopások száma is jelentősen csökkent 2021-ben.

A rablás, személygépkocsi lopás, zárt gépjármű feltörése, zsarolás, kifosztás, önbíráskodás, orgazdaság, embercsempészet száma gyakorlatilag közelít a nullához, évi néhány esetet regisztrált a rendőrség. A csökkenő tendencia a lakásbetörések számában is tetten érhető. Az év során 4 lakásbetörést követtek el, mely jelentős csökkenés a 2020-as 13-hoz képest.

A lopások csökkenő száma mellett azok nyomozás-eredményességi mutatója a 2020-as 28,2%-ról 32,5%-ra emelkedett, ami az elmúlt 12 év második legjobb eredménye volt.

Budakalászon 2021-ben 14 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, mely eggyel kevesebb, mint 2020-ban. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset nem volt, öt járt súlyos, kilenc pedig könnyű sérüléssel. Ittasan okozott baleset után nem kellett intézkednie a rendőrségnek.

A Szentendrei Rendőrkapitányság budakalászi rendőrőrs állományában három körzeti megbízott lát el szolgálatot. Az önkormányzatok az elmúlt években egyre inkább bővítik rendészeti ellenőrző tevékenységüket, és városrendészeteket, közterület felügyeleteket hoznak létre. Budakalász Város Önkormányzata továbbra is fontos feladatokkal bízza meg a Városrendészetet, ezek közé tartozik a közterületek jogszerű használatának ellenőrzése, a rend és a tisztaság felügyelete és a közösségi együttélés szabályainak betartatása.

A Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén négy település és a Pilisi Parkerdő Zrt. kötött együttműködési megállapodást a rendőrséggel, Budakalász, Szentendre, Szigetmonostor és Csobánka. A körzeti megbízottak rendszeresen látnak el közös szolgálatokat a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőrendészeivel, a falopások és az orvvadászat megelőzése érdekében.

A Szentendrei Rendőrkapitányság szeretné tovább javítani a közlekedésbiztonságot, növelni a vagyon elleni bűncselekmények felderítésének arányát, valamint a közterületi biztonság szempontjából kiemelten fontos helyszínek (busz- és HÉV- állomások, parkok, terek) fokozott, visszatérő ellenőrzését — írta az elképzelésekről Krauth Ferenc rendőr alezredes, kapitányságvezető.

Táblázatok: Szentendrei Rendőrkapitányság