Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 15. szombat | Jolán, Vid napja

Hírek

 

Jó kezekben vannak a kalászi gyerekek

2023. augusztus 29.

Az országos orvoshiány ellenére Budakalászon saját iskolaorvosa van a gyerekeknek. A kampányoltások és a szűrővizsgálatok mellett dr. Gál-Muntyán Ágnes feladatai közé tartozik az óvodás és az iskolás gyermekek egészségi állapotának követése, az alkalmassági vizsgálatok elvégzése, a közegészségügyi és járványügyi feladatok kezelése és az elsősegélynyújtás is.

Február óta az Egészségházban kialakított rendelőben szinte valamennyi óvodás és iskolás kalászi gyerek megfordult már, de Gál-Muntyán Ágnes doktornő gyakori látogató a nevelési-oktatási intézményekben, aktív résztvevője az egészségnevelési és a környezet-egészségügyi feladatok ellátásának is. Nyilvántartást vezet a gyermekekről, dokumentálja az elvégzett vizsgálatokat és a beadott oltásokat.

Az iskolai kampányoltások és az iskola-egészségügyi szűrővizsgálatok tavasszal kezdődtek, azóta több mint 550 ilyen vizsgálat történt. A március-áprilisban esedékes kampányoltásokban 194 gyermeket oltott be a doktornő. Minden szűrővizsgálaton részt vett tanulónál elvégezte a „testnevelés besorolását” is, a gyógytestnevelésre javasolt gyermekek névsorát pedig továbbította az intézményvezetőknek.

Mindezek mellett a pedagógusok ismereteinek fejlesztése is cél volt. Iskolaorvosunk például az anafilaxiás reakciókról és ennek ellátásáról, a gyakori intézményi balesetekről és a lázgörcs azonnali ellátásáról is tájékoztatót tartott. Dr. Gál-Muntyán Ágnes tanév végi értékelőjében kiemelte a védőnők munkájának magas szakmai színvonalát, segítségüket a hatékony, gyors és precíz intézményi gyermekellátásban. A rövidesen elkezdődő új tanévben is gyakran találkoznak majd vele a gyerekek.

Budakalász iskolaorvosa a márciusi Hírmondóban beszélt pályájának alakulásáról és terveiről. Az interjút ITT találják.

dr. Gál-Muntyán Ágnes