Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 26. hétfő | Edina napja

Hírek

 

Jogerős a hatósági döntés, az államnak kell helytállnia a környezeti károkért

2024. január 25.

Az egykori Lenfonó és Szövőipari Vállalat budakalászi gyára környezeti kárainak helyreállításáról döntött nemrég a Környezetvédelmi Hatóság. Hosszas eljárások után Budakalász elérte, hogy állami költségen megtörtént a gyárterület teljes feltárása, a szennyezés pontos feltérképezése. Határozatuk, melyben az Államot kötelezik a kármentesítésre, nemrég vált jogerőssé. A részleteket a 2024. február 5-iki lakossági fórumon bemutatjuk a budakalásziaknak.

A Képviselő-testület januári ülésén beszámolót hallgat meg a hosszú évekig szőnyeg alá söpört Lenfonó-talajszennyezés teljes körű feltárásának körülményeiről, a javasolt kármentesítésről és a Környezetvédelmi Hatóság Budakalászra nézve pozitív döntéséről (az előterjesztést a Településfejlesztési és Környezetvédemi Bizottság előzetesen tárgyalja).

A Környezetvédelmi Hatóság határozata januárban vált jogerőssé. A részletek nem elhanyagolhatóak, de fontos, hogy a kármentesítés milliárdos költsége az államot terheli, mert egykor a környezetszennyezést is egy állami vállalat okozta. Ezt belátható időn belül talajcserével és más módszerekkel kell felszámolni úgy, hogy a kármentesítés után élhető környezetet alakíthassunk ki az egykori gyárterületen.

A gyárterület 1997-től vízbázisvédelmi terület, a 2011 Egyesület ezért is tartotta kiemelt fontosságúnak a teljeskörű környezetfelmérést, a Lenfonó és Szövőgyár környezeti állapotának évtizedek óta halogatott pontos megismerését, a szükséges beavatkozások megtervezését és elvégzését.

Budakalász 2021 januárjában önálló állapotfelmérést végeztetett és az eredmény aggasztó volt. A szennyezettség miatt hatósági eljárást kezdeményeztünk. 2021. március 30-án ennek során a hatóság is mintákat vett, amelyek megerősítették a korábbi lesújtó eredményt.

A Környezetvédelmi Hatóság ezután a tulajdonos Budakalász Város felelősségét tisztázta. Mivel a városvezetés egyértelművé tette, hogy a gyár működése a nyolcvanas években megszűnt, Budakalász pedig csak 1996-tól tulajdonosa a gyárterületnek. A város pedig nem folytat és sohasem folytatott ipari tevékenységet az egykori szövőgyár területén.

Ezek után a Környezetvédelmi Hatóság a feltárások mielőbbi folytatását és állami szerepvállalást tartott indokoltnak. A teljeskörű tényfeltárási munkálatokat 2023. áprilisa és szeptembere között végezték. Ennek során összesen 277 talaj- és 54 talajvíz-mintavételre került sor a gyárterületen. Az alapos ellenőrzés során több ponton találtak pakurával szennyezett talajréteget, illetve a talajvíz felszínén úszó kőolajszármazékot. A vizsgálati eredmények alapján összesen 14 helyen találtak határérték feletti szennyeződéseket, a talajban nagyobb kiterjedésben kőolajszármazékokat (TPH és PAH vegyületek).

A vizsgálati eredmények és az eljárás az egykor állami irányítású Lenfonó és Szövőipari Vállalt felelősségét egyértelműsítették. Az európai környezetvédelmi normák és a „szennyező fizet” elv alapján a hatósági határozat a jogutód Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t kötelezte a kármentesítő beavatkozások elvégzésére.

Az eredmények alapján kockázatbecslés készült, ebben a szakemberek javaslatot tettek a kármentesítésre. Ez alapján a határérték felett szennyezett talajt 3,5-8,5 méter mélységben kell kitermelni és elszállítani, a felszín alatti víz esetében pedig talajvíz-cirkulációs rendszert javasoltak a károk felszámolására.

A határozat szerint a beavatkozásról félévente előrehaladási jelentést kell benyújtani a Környezetvédelmi Hatóságnak. Az első jelentés benyújtási határideje: 2025. január 15. A záródokumentáció elkészítésének és benyújtásának határideje: 2028. november 30.

„Február 5-én 17.00 órától a Faluház nagytermében lakossági fórumot tartunk, melyen vendégünk lesz Dr. Kovács Balázs hidrogeológus, környezetvédelmi szakmérnök, egyetemi tanár, aki a feltárások szakértőjeként működött közre. A budakalásziak tőle és a városvezetés képviselőitől kaphatnak részletes tájékoztatást a lefolytatott vizsgálatokról és a kármentesítés várható részleteiről.

Talaj és talajvíz mintavétel az egykori szövőgyár gyár területén.