Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 02. szombat | Melinda, Vivien napja

Hírek

 

Június 25-én lesz Budakalászon az idei első szúnyoggyérítés

2020. június 18.

Az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül a földi kémiai védekezés 2020. június 24-én a napnyugta utáni időszakban került volna elvégzésre. A megjelölt tartaléknapok (2020. június 25-26.) közül végül június 25-én, várhatóan este 11 és éjfél között lesz a budakalászi földi kémiai szúnyoggyérítés.

A földi kémiai irtás során felhasznált készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A méhekre azonban veszélyes lehet a kémiai irtó szer, ezért a gyérítés feltétele a méhészek értesítése.

Mint arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, az idei évtől már nem lehetséges a kémiai vegyszerekkel történő légi szúnyogirtás.  A tiltás oka, hogy a légi kémiai szúnyoggyérítés során használt szerek a szúnyogokkal közel megegyező méretű egyéb rovarokra és bogarakra is veszélyt jelentettek. A méhészeknek például évről évre komoly veszteségekkel kellett szembenézniük, az irtás idejére ugyanis képtelenség a méheket elzárni, így azok könnyen berepülhetnek a vegyszerezett légtérbe. Emellett a légi kémiai írtás már a kifejlett szúnyogokat írtja, ennél a szakemberek szerint hatékonyabb, ha már a lárvákat gyérítik, ezzel minimalizálva a kikelt szúnyogok számát. A munkát április eleje óta végzi a Katasztrófavédelem az országban.

A kép forrása: BM Katasztrófavédelem