Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. szeptember 25. hétfő | Eufrozina, Kende napja

Hírek

 

Június 6-án véradás

2023. május 31.

Jövő hét kedden, június 6-án 13:00-tól 18:00-ig véradás lesz a Faluházban (Szentendrei út 9.)

Ha félünk vért adni és hezitálunk, nem árt átgondolni, hogy hogyan is zajlik egy ilyen alkalom. 18 és 65 éves kor között, egészséges állapotban adhatunk vért. Az egész folyamat maximum egy órát vesz igénybe, adatfelvétellel kezdődik, ahol személyi igazolványra, lakcímkártyára és TAJ kártyára lesz szükségünk. A TAJ kártyára a TAJ szám miatt van szükség, de a kártya érvényessége nem kritériuma a véradásnak. Ezután egy rövid kérdőíven nyilatkozunk az életvitelünkről, esetleges gyógyszerfogyasztásról, betegségeinkről, hogy védjük azt, aki a vérünket kapja.

Az adminisztráción átesve gyors orvosi kivizsgálás következik, az ujj megszúrásával ellenőrzik a hemoglobinszintünket, vérnyomást és pulzust is mérnek. Ha az orvos mindent rendben talál, következhet a véradás. Kényelmes, félig ülő, félig fekvő helyzetben fertőtlenítik a véradás helyét a karunkon, a könyökvéna környékén, majd az asszisztensek végzik a vérvételt, akik egy évben akár 2500 alkalommal is elvégzik ezt a műveletet. Egy felnőtt emberben 5-6 liter vér kering, ebből 450 ml-t vesznek le, amit a szervezet könnyedén pótol. Minden eszköz, ami hozzánk ér, steril és egyszer használatos. A vérvevő zsákban láthatunk egy kis folyadékot, ami nem szennyeződés, hanem az alvadásgátló anyag és a sejtek működését segítő oldat.

A véradás tehát teljesen biztonságos, nem fájdalmas és nem vesz sok időt igénybe, azonban életet menthet. Ha nincs akadálya, menjünk el június 6-án, kedden a Faluházba, vagy ha a 6. nem alkalmas, akkor az alábbi helyszíneken is adhatunk vért:

ovsz.hu