Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. március 01. péntek | Albin napja

Hírek

 

Kábítószer ellenes világnap

2018. június 27.

A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját 1988. óta június 26-án tartják meg világszerte. E napon a szenvedélybetegségek ellen küzdő szervezetek tartanak prevenciós előadásokat. Az ENSZ 1987-es határozatának egyik fő célja az, hogy az illegális kábítószerfogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentsék.

Világszerte mintegy 200 millió ember fogyaszt rendszeresen illegális szereket. A drog évente körülbelül 200 ezer ember haláláért közvetlenül felelős. Az utóbbi évekig Európában a leggyakrabban használt kábítószerek a kannabisz-származékok voltak, míg napjainkra jelentősen növekszik a különböző szintetikus, részben még legálisnak számító tudatmódosító szerek használata. Magyarországon 1997 óta tartják hivatalosan a kábítószer-ellenes napot.

Turkson bíboros a világnaphoz kapcsolódó üzenete szerint a megelőzéssel és az áldozatok rehabilitációjával kell foglalkozni elsődlegesen. „A drogok szívszaggató drámája egy olyan gonosz, amely a személy méltóságát és cselekvési szabadságát fenyegeti” – fogalmaz üzenetében. A drogfüggés felé vezető leggyakoribb okok többek között a társadalmi kirekesztés, a család hiánya, a társadalmi nyomás, a drogkereskedők propagandája, az új élmények megélésének hajszolása.

A fiataloknak olyan meghatározó és konkrét nevelési programokat kell felkínálni, amelyek fejlesztik képességeiket és szívüket, nem a felszínes, hanem az igazi örömre nevelik. A drogokkal kapcsolatban a megelőzésre kell koncentrálni, de figyelmet kell fordítani a kábítószerek áldozatainak rehabilitációjára is, hogy visszakaphassák a hiteles életörömöt.