Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

Kárpátaljai menekült gyerekeket fogadtak a budakalászi cserkészek

2022. december 19.

Vasárnap a budakalászi cserkészek Kárpátaljáról menekült gyerekeknek varázsolták széppé a napjukat a Cserkészházban, ahol befogadást, vendégszeretetet és vidám közösségi emlékeket nyújtottak a bajbajutottaknak.

A Magyar Cserkészszövetségnek már az ukrán háború kitörése óta van egy ukrajnai menekültekkel foglalkozó munkacsoportja, melynek tagjai különböző módokon folyamatosan segítik a menekülteket. Ebbe a munkába több ízben bekapcsolódott már a 1111 Szent István Cserkészcsapat, ám ezúttal ők vállalták ennek a vasárnapi meghitt programnak a teljes szervezését és lebonyolítását.

Az idei  utolsó advent vasárnapján a budakalászi cserkészek kora reggel óta izgatottan készülődtek, hogy fogadhassák a harminc kárpátaljai menekült, általános iskoláskorú gyermeket a Gyáli úti és a Bánya utcai átmeneti menekült szállókról, valamint a Wesley János Általános Iskolából, ahol szintén fogadnak menekülteket. A háborús övezetből érkező gyerekek 11 órakor érkeztek meg a budakalászi Cserkészházba, ahol húsz önkéntes segítő várta őket, akik bemutatkozó játékokkal és kézműves programokkal készültek a meleg ebéd előtt, amit a cserkészvezetők készítettek el.

Délután szabadtéri játékok és akadályversenyek csaltak mosolyt a vendégek arcára, majd korcsolyázásra, korcsolyázni tanulásra volt lehetősége a menekült gyerekeknek. Uzsonna közben közös énekeket tanultak a résztvevők, végül egy tanmesét követően közösen meggyújtották a betlehemi lángokat a kézművesprogram során készített mécsesekkel.

A következő szavakkal számolt be a jótékonysági napról Kereszturi András, a budakalászi 1111 Szentistván Cserkészcsapat parancsnoka.

A gyerekek hihetetlenül hálásak voltak, nagyon élvezték a programokat és a figyelmet, amit tőlünk kaptak. Vezetőinknek is hatalamas élmény volt megtapasztalni azt a közvetlenséget, amivel a gyerekek a kezdetektől kezdve jelen voltak, illetve azt a szeretetet és hálát, amit adtak. Végül egy rövid értékelő beszélgetéssel zártunk és sok tapasztalattal távoztunk.