Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Kellemes gyalogos sétánnyal és közösségi gyümölcsössel gazdagodhatunk

2023. május 13.

A Nemzeti Biodiverzitás– és Génmegőrzési Központ programban őshonos gyümölcsfákra pályázhatnak az önkormányzatok. Ezek a fajták jóval ellenállóbbak, kevesebb gondozással is beérik. A program célja az elfeledett tájfajták megőrzése, hasznosítása. Dr. Váli István képviselőt, a Településfejlesztési Bizottság vezetőjét kérdeztük a közösségi gyümölcsösről.

Dr. Váli István önkormányzati képviselő, fotó: Hartl-Nagy Tamás

Budakalászon évekkel ezelőtt elfogytak azok a telkek, ahol közösségi gyümölcsöst lehetne létrehozni. A Kálvária utcában például volt egy nagyjából két hektáros terület, ami korábban „zöldpark” besorolású volt, de ma már egy 31 házból álló lakópark van a helyén. Dr. Váli István kifejtette, hogy a Kárpát-medence adottságaihoz nagyon jól alkalmazkodott ősi gyümölcsfajták viszonylag kevés gondozást igényelnek és ellenálló képességük miatt a Klisovác utcában 8500 négyzetméteren létrehozott Közösségi Kert vegyszermentes műveléséhez is kifejezetten illenek. A kérdés, hogy ezen túl van-e még az ültetésükre alkalmas terület, amivel pályázni tudnánk az őshonos gyümölcsfákra.

Szentistvántelep nevezetessége a tavasszal gyönyörű virágpompába burkolódzó cseresznyefás utcák sora. Joggal vetődik fel az emberben a kérdés: miért nem lehet akár más közterületen a hagyománynak megfelelően haszonnövényt ültetni?

Innen jött az ötlet. A Berdón, a Gerinc és a Gyümölcs utcák között, még a Cseresznyés utca előtt van egy elfeledett, használaton kívüli önkormányzati tulajdonú telek, ami ráadásul közterületnek van kiszabályozva. A térképen nézve egy 7 méter széles, 170 méter hosszú csíkról, kis utcácskáról van tehát szó.

A kihasználatlan önkormányzati terület elhelyezkedése, ahol a közösségi gyümölcsös megvalósulhatna. Grafika: Dr. Váli István

 

„Berdó gyalogos tengely”

A Berdón nagyon messzire esnek egymástól a gyalogos közlekedést segítő összekötő utcák. A Gerinc és a Gyümölcs utcákat összekötő Áfonya és Cseresznyés utcák között például 600 méter a távolság, ami hatalmas kerülőre kényszeríti a gyalogosokat, akik így nagyobb eséllyel ülnek autóba.

A „Berdó gyalogos tengely” várostervezési koncepció az ideális nyomvonalon egészen a Berdó utcától lehetővé tenné a Kalászi HÉV állomás kerülők nélküli gyalogos elérését. A Cseresznyés utca előtti vékony utcácska ezt a megoldást szolgálná és emellett gyümölcsfákkal is beültetnénk. Az önkormányzati terület így kettős célt szolgálhat: segítené a gyalogos közlekedést, gazdagítaná a várost egy kellemes gyalogos sétánnyal és a közösségi gyümölcsös terve is megvalósulhatna.

A vékony önkormányzati telken egy egyszerű, keskeny járda mellett sok aktív zöldfelületnek maradna hely, viszont még kérdés, hogy milyen hangulatú szakaszok legyenek a sétányon. Legyen pad? Hinta? Csúszda? Hol legyen kilátás, hova ne legyen belátás? Van egy nagy, talán föld, talán törmelékkupac, mely a környék építkezéseiből kerülhetett oda. Elszállítsuk, szétterítsük, dombot formáljunk belőle? Sok ilyen kérdés van még.

A közösségi gyümölcsös tervezett helye — kapcsolódjunk be a tervezésbe! Grafika: Dr. Váli István

Szeretnénk megszólítani a városi és a szűkebb berdói közösség tagjait, hogy gondolkodjanak el a sétány kialakításán és május 31-ig küldjék el a javaslataikat az info@budakalasz.hu címre. A május 24-én 17 órakor kezdődő Berdó lakossági fórumon ugyancsak szó lesz erről az ötletről a Kalász Suli ebédlőjében. Az egyre népszerűbb Pedibusz példája nyomán remélhetően többen gyalogolnak majd a városban, esetleg sétával érik el a tömegközlekedési eszközöket, néhány év múlva pedig a környék lakói és a gyerekek minden évben a friss és egészséges gyümölcstermést szüretelhetnek – fogalmazott Váli István.

Fotó: unsplash.com

A cikk a Budakalászi Hírmondó májusi számában olvasható.