Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. szeptember 25. hétfő | Eufrozina, Kende napja

Hírek

 

Későbbre tolódik a kijárási tilalom, kinyithatnak az üzletek

2021. április 07.

Bár egy nap alatt jelentősen (311) megnőtt a halottak száma, a Magyar Közlöny 58. számában megjelent belügyminiszteri határozat alapján mától életbe léphetnek a koronavírus elleni korlátozások feloldásának első intézkedései. Mivel az első beadott oltások száma elérte a 2,5 milliót, a belügyminiszteri határozat szerint megteremtődött a feltétele a könnyítéseknek, nyithatnak az üzletek, újraindulnak a szolgáltatások.

Továbbra is van kijárási korlátozás

A kijárási tilalom este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul, azaz 22 óra és hajnali 5 óra közötti időszakban továbbra is csak a munkába/munkából járásról szóló, érvényes munkáltatói igazolással lehet közlekedni. A kijárási korlátozás megszegése szabálysértésnek minősül.

Meddig tarthatnak nyitva az üzletek?

A lazításnak köszönhetően reggel 5.00 óra és este 21.30 között lehetnek nyitva, de meghatározták az üzlethelyiségben egyidőben tartózkodók számát, így az üzleteknek most négyzetméter-alapú szabályokat is figyelembe kell venniük a vásárlók beengedésekor.

Mit jelent a négyzetméter-alapú szabály?

A négyzetméter-alapú szabályok 10 négyzetméterenként 1 vásárlót engedélyeznek. Fontos kitétel, hogy legyen szó bármilyen szolgáltatást nyújtó boltról, ezekre egységes szabályok lesznek érvényesek, például függetlenül attól, hogy az adott bolt egy plázában, nagyobb bevásárlóközpontban van-e.

A fodrászok, kozmetikusok is kinyitnak?

Ezekkel a szolgáltatásokkal kapcsolatos védelmi intézkedések is megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók is.

Mi a helyzet az éttermekkel?

A jelenlegi szabályozás szerint a vendéglátó helyek továbbra sem működhetnek a rendes üzemben, és csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ott. Az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az emberek az éttermekbe. A házhoz szállítás az éttermekből azonban továbbra is működik.

Az enyhítés érinti a hoteleket?

A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.

A távolságtartásra és a kötelező maszkhasználatra vonatkozó szabályok továbbra érvényben vannak, vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Borítókép: Viktor Forgács/Unsplash