8 °C

Budakalász

2019. április 20. szombat , Tivadar napja

Hírek

 

Kétezren az első Kalászi Disznótoros Fesztiválon

2019. február 25.

Újdonságként hirdette meg és nagy izgalommal szervezte Budakalász Város Önkormányzata és a Kós Károly Művelődési Ház az első Kalászi Disznótoros Fesztivált. Az eseménnyel tegnap elkezdődött Budakalász várossá válásának 10. évfordulójára szervezett ünnepi programsorozat. A nap hivatalos böllére Németh Attila volt, aki Etyekről érkezett nyolcfős, 20 éve együtt dolgozó csapatával. Hajnali négy órakor indultak és a mínusz nyolc fokos fagyban kezdték meg a munkát a Művelődési Ház udvarán, hogy minden időben elkészüljön a vendégek fogadására. A három, egyenként 160 kilogrammos sertést frissen vágták és félbevágva szállították a Művelődési Ház udvarára. Izzott a munka a kezük alatt, emelkedtek a fedők, az illatok messzire szálltak. Az előkészített húsokat pácolták, majd pecsenyére sütötték az oldalast és a karajt.

A sváb módra sütött kolbászból 80 kilogramm készült. A véres hurkát zsemlekockával, a májas hurkát rizzsel gyúrták be. Németh Attila – nagyapja tanítását követve – nyersen darálta le a májat, majd abálva sütötte.

A kolbásztöltés izgalmas feladataiból Rogán László polgármester is kivette a részét, majd minden egyes vendégnek maga adagolta a disznótorost. A profik mellett helyi nemzetiségek és baráti társaságok is lelkes főzőcsapatokat alkotva készültek hetek óta az izgalmas gasztronómiai eseményre, ahol szélesebb körben is megcsillogtathatták főzőtudásukat. A helyiek számára ingyenesen volt lehetőség végigkóstolni a rendezvény ínycsiklandó étlapját. Készült itt sült bajor kolbász, toros káposzta, tunkedli, korhely leves, csülkös babgulyás és fánk. A főzőcsapatok közt szerepelt a Die Fleissigen Schwaben, Vastag Józsi és barátai, a Vasutasok csapata, a Kamp Kapelle, a Kalászi Szerbek, Elemér és barátai, Szórádi Ernőék, Vastag Józsiék, az Egészségkonyha és az Egészségklub. Az ízletes étkek mellett házi pálinkát is kóstolhattunk, valamint kézműves sörök, forró tea, forralt bor is szélesítették az italkínálatot.

A gyerekek körében a malac simogató, a csocsó asztal és az ugrálóvár aratott sikert. A zenei programot és a talpalávalót a Die2Jungs aus Werischwar, a Kamp Kapelle és a Ruzmarin Folkestars nyújtotta. Az esemény házigazdájaként Pártai Lucia is gondoskodott a jó hangulatról. Érkeztek vendégek Kárpátaljáról, Nyíregyházáról, Drezdából és Milánóból is, akiket helyi ismerőseik hívtak meg. A város lakói igazi közösséget alkotnak, minden rendezvény népszerű, legyen szó sport vagy kikapcsolódást nyújtó eseményről. Ezért is indította el az Önkormányzat az új rendezvényét a Kalászi Disznótoros Fesztivált, melyből a polgármester elmondása szerint szeretnének hagyományt teremteni.Kétezren az első Kalászi Disznótoros Fesztiválon.

Teljes galéria: itt