Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 08. péntek | Mária napja

Hírek

 

Kétszázmillió forint a Vasút sori óvoda megépítésére

2019. június 13.

A Budakalászi Hírmondó interjúja Rogán László polgármesterrel.

 • A legutóbbi Képviselő-testületi ülésen óriási jelentőségű döntés született. A zárszámadás tárgyalásán a pénzmaradvány elsődleges felhasználási céljaként a Vasút sori óvoda megépítését határozta el a Testület.
  Mi volt az előzménye az Óvoda építésének?
 • Nagy örömmel jelentem be, hogy több éves előkészítő munka és felelősségteljes gazdálkodás eredményeként a budakalászi családokat támogató intézkedéseink részeként jövőre megépül a Vasút sori óvoda. A régi, balesetveszélyes és a mai kor követelményeinek még felújítással sem megfelelő intézmény helyébe egy gyönyörű, új épület kerül majd. A Képviselő-testület 2016. évben döntött arról, hogy az új óvoda
  megépítésére pályázatot nyújt be, ennek megfelelően elkészültek az épület engedélyes tervei. Sajnos a pályázat elbírálása elhúzódott-elhúzódik, viszont az így rendelkezésünkre álló időben felkészültünk a beruházás megvalósítására saját forrásból is. Először a tavalyi évben tettünk félre erre a célra 150 millió forintot, melyet az idén 200 millió forintra emeltünk. Így amennyiben akár eredménytelen lesz a pályázatunk vagy idén sem bírálják el, mindenképpen megépül jövőre az óvoda. Az elkülönített összeg terhére azonban már idén elkészülnek az épület kiviteli tervei és elvégeztetjük a régi épület elbontását is.
  Az örömben egy cseppnyi üröm az a folyamatosan jelen lévő ellenpropaganda, amely egyébként a közélet más területeit is rendszeresen mérgezi. A magukat civilnek nevező, az utóbbi időben gombamód szaporodó, homályos politikai hátterű szerveződések, folyamatosan támadták az önkormányzat döntéseit. Először arra szólítottak fel minket, hogy a teljesen alkalmatlan épületet újítsuk fel. Később azt híresztelték, hogy a területen lakóparkot szeretnénk létesíteni. A pályázat benyújtását követően pedig először azzal vádaskodtak, hogy a beruházásra eltett pénzt eltüntettük, majd mikor látták, hogy a megtakarítás összege emelkedett és a beruházás megvalósul, elkezdtek aláírást gyűjteni az óvodáért, mintha az építés ötlete az ő fejükből pattant volna ki. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a politikai nyomásnak ezentúl sem engedünk, így ez ügyben is alapelveinknek megfelelően a budakalásziak megkérdezett véleményén alapuló programunk szerint és a közérdek szolgálatában jártunk el. Számunkra a budakalászi családok érdekei az elsődlegesek. Ezért is kezdtük el idén az iskola építését, amit az óvodaberuházással folytatunk jövőre és kis titkot megsúgva, egy bölcsődepályázat benyújtásának lehetőségét is vizsgáljuk.
 • A testület módosította a Telepi Óvoda alapító okiratát. Miért volt erre szükség?
 • Az óvodai jelentkezések lezárultával összesen 176 gyermek jelentkezését fogadtuk a jelentkezési határidőig a két intézményben. Ebből mintegy 30 gyermek jelentkezése nem felelt meg a felvételi előírásoknak. Ezzel a létszámmal, a kötelező felvételű gyermekek elhelyezése az alapító okiratok változtatása nélkül megoldható. Az óvodavezetők a nem budakalásziak jelentkezését elutasították, ugyanakkor a jelentkezők között többen voltak, akik 2019. augusztus 31. után töltötték be a 3. életévüket – az ő felvételük nem kötelező. Ezekkel a jelentkezésekkel kapcsolatban az óvoda vezetői egyeztettek a felvételi bizottsággal, a védőnőkkel és a bölcsődevezetővel. Az intézményvezetők megbeszélést követően úgy ítélték meg, hogy az óvoda óvó-védő, szociális funkciója miatt szükséges az augusztus 31. után születettek felvétele is. A két óvodába összesen 21 ilyen gyermek felvételét tartották indokoltnak. Emiatt, valamint az év közben esetlegesen beköltöző és a sajátos nevelési igényű gyermek létszámmal kalkulálva emelte meg a Testület a Telepi Óvodában a létszámot összesen 12 fővel. A Nyitnikék Óvodában a létszám módosítására nem volt szükség, itt csak egy technikai változás történt az alapító okiratban.
 • Több alapítvány is kérelemmel fordult az Önkormányzathoz támogatásért. Mely szervezetek és milyen ügyben?
 • Minden évben számos budakalászi szervezetet támogatunk céljai megvalósításában. Már idén is több támogatást nyújtottunk sport, kultúra, egészség területén tevékenykedő szervezeteknek. Most a Zeneiskola alapítványának a Kalászi Énekes Tavaszköszöntő népdaltalálkozójára ítélt meg 100.000 forintos támogatást a Testület. Emellett a két budakalászi általános iskola számára 350-350 ezer forintos támogatást nyújtunk a nyári erdei iskolai táborok megszervezésére, valamint egy szentendrei iskolai alapítványnak a budakalászi gyerekek támogatására 50.000 forintos támogatást ítéltünk meg. Megkeresett bennünket emellett a Macskamenta Állatvédő Alapítvány is. A szervezet a kóbor macskák populációjának stabilizálására igényelt anyagi segítséget. Tevékenységük támogatásával elejét vehetjük a túlzott állatszaporulatnak a városban. A kóbor macskák ivartalanításával csökkenhet a gazdátlan, betegséget hordozó macskák száma, ezért fontos egészségügyi célokat is ellátunk a támogatással.
 • Budakalásznak nem elég az iskola-és az óvodaépítés, emellett más jelentős beruházások is zajlanak a városban. Melyek ezek?
 • A családok támogatásának jegyében, az oktatás-nevelési intézményeink fejlesztése mellett az idősekre is gondolunk. Az Idősek Klubja a sikeres működésének köszönhetően egyre több taggal rendelkezik, ezért kinőtte a jelenlegi épületet. Ezért úgy döntöttünk, hogy az udvarban található másik önkormányzati épületet felújítjuk, hogy ide helyezzük át az étkezőt és a konyhát, így a főépületben kibővülhet a társalgó. Közben az is kiderült, hogy az épület udvarára is ráfér a felújítás. Most plusz költség bevonásával kértem az udvar rendbetételét, szépítését. Az újraburkolás mellett szép zöld és virágos felületeket is kialakítunk. Rendkívül fontosnak tartom, hogy ez a korosztály is méltó, kiegyensúlyozott, tartalmas életet élhessen Budakalászon, ezért segítem minden rendelkezésemre álló eszközzel a jobb feltételek megteremtését. Emellett az útépítésekkel sem állunk meg. Nemrégiben elkészült az Áfonya utca aszfaltozása és vízelvezetésének rekonstrukciója. Erre a beruházásra pályázati forrást is igényeltünk, bízom
  benne, hogy elnyerjük. Jelenleg zajlik a kátyúzás a városban, azt követően pedig a Kispap utca, majd pedig a Barát utca építése következik. Járdákat építünk a Diófa utcában és a Golgota utcáról lefelé a Kálvária felső szakaszán. Rendkívül fontosnak tartom a biztonságos közlekedést a városban. Ezért épül két helyszínen is zebra. Az egyik az Ady Endre, a másik pedig a Téglási András utcában. Ennek fontosságára a Pomázi úton nemrégiben történt rendkívül sajnálatos baleset is felhívta a fi gyelmet. Az esetet követően azonnal írtam is a Magyar Közút Zrt.-nek és a helyszín haladéktalan felülvizsgálatát kértem. Tudomásom szerint a kisgyermek kartörést szenvedett, neki mielőbbi jobbulást kívánok! A beruházások közül fontos még az idén a Prekobrdóban a közvilágítás fejlesztése. Mindezek mellett folyamatosan és nagy erőkkel működtetjük a várost, így a zöldfelület-karbantartás és a közbiztonság fenntartása is állandó hangsúlyt kap.
 • Ez évben több rendezvény is lesz a nyáron a városban.
 • Így van, a „10 éves a város” programsorozatunk keretében idén négy szórakozást biztosító rendezvénnyel is készülünk a budakalászi családoknak a nyáron. Júniusban kezdünk a Vigasságokkal és a Kóstolóval. Ez utóbbin újdonság, hogy az első adag ételt ingyen fogyaszthatják a budakalásziak. Ezután a hónap végén június 30-án sikerült városunk számára a Luppa strand üzemeltetőivel egy ingyenes nyílt napot szerveznünk. Ekkor már valószínű, hogy mind a víz, mind pedig a levegő hőmérséklete megfelelő lesz a strandoláshoz, hogy a tó kristálytiszta vizét is kipróbálhassuk. A következő rendezvényünket nagyon különleges helyen szervezzük. Szeretnénk bevonni a Kálvária parkot is a város közösségi életébe. Természetesen kizárólag a hely szakrális hangulatához illő rendezvényt képzelünk itt el. Az örömzenei koncertet július 4-én szervezzük a Muzsikás együttes és Petrás Mária részvételével. A hónap végén, július 20-án különleges táncházat rendezünk a Művelődési Házban, magyar, sváb, szerb és görög zenékkel. Hogy a szülőknek a csemetéket se kelljen otthon hagyni, ugrálóvárral és gyermek táncházzal is készülünk. Emellett ingyenes grillkóstolót biztosítunk a kalásziaknak! Bízom benne, hogy a család minden tagja megtalálja nyári programkínálatunkban a neki megfelelőt és minél többen eljönnek rendezvényeinkre, hogy egy igazi erős közösséget építsünk!