Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 02. szombat | Melinda, Vivien napja

Hírek

 

Kiemelkedő sporttámogatás, hiszen sportos város vagyunk

2018. február 28.

Budakalász életében rendkívül fontos szerepet tölt be a sport, a mozgás.  NB I-es férfi listavezető kézilabdacsapattal büszkélkedhetünk, amely jó eredményei révén a város hírnevét is öregbíti országos szinten. A mintegy 100 éves hagyománnyal rendelkező labdarúgó csapatunk pedig megyei bajnokságokon szerepel szép eredményekkel.  Nagy figyelmet szentel a városvezetés az itt lakók sportolására is, évente hat alkalommal (Tour de Kalász, Kevély futás, Tófutás, tavaszi és őszi Ovis mezei futóverseny) hívják és várják a sportrendezvényekre az itt élőket. A helyi rendezvények alkalmanként ötszáz-ezer embert mozgatnak meg. Fontos, hogy a sportolni vágyók számára a megfelelő fizikai feltételek is rendelkezésre álljanak, ezért 2004-ben Sportcsarnokot építtetett a város, ahol otthont adtak a 2006-os Öttusa Európa-bajnokság számára is. Az elmúlt években felújított labdarúgó egyesület öltözőjét pedig a hazai és a vendég focicsapatok használják megelégedéssel. A sportra nevelés már gyermekkorban nagyon fontos, ezért az elmúlt években mindkét óvodában Ovi-Foci pályát is építtetett a város. Tavaly a pomázi úti Nyitnikék Óvodában világos, nagy tornaterem is létesült.

A téli sportoknak is hódolhatunk helyben: a budakalászi cserkészcsapat koordinálásával és az Önkormányzat 8,7 millió forintos támogatásával műjégpálya létesült Budakalászon 2016-ban.

A sportolási lehetőségeket folyamatosan bővíti a város. Az elmúlt évben az Omszk park komplex rendezésének részeként rekortán futópálya épült. Településünk sportélete a város frekventált és jól megközelíthető központi területén elhelyezkedő tó környezetére koncentrálódik. Itt találhatóak a futball és tenisz pályák, a számos sportágnak otthont adó Sportcsarnok, valamint a tó adottságait használja ki egy wakeboard pálya is. A sportkomplexumot, valamint a tavat körülölelő 1.800 méteres futópályát szívesen használják futásra, gyaloglásra a budakalásziak mellett a környező települések lakói is.

Mindemellett a város a költségvetésében jelentős összeget szán a helyi sportegyesületek támogatására. Idén ez a keret mintegy 18 millió forintot tesz ki. A támogatás elnyerésénél fontos szempont volt a pályázó csoport helyi kötődése és a szervezet múltban elért eredményei, valamint a város jó hírének erősítése. Így idén a BSC kézilabda és sakk egyesület, a BMSE futballklub, a Vidra vízisport egyesület, a BUTEC teniszklub, az Óbuda-Kalász ritmikus gimnasztika csapat, a Fénylakk Budakalászi Vívósport Egyesület és a CYEB Budakalász kézilabdacsapata részesült támogatásban.

A város a jövőben is kiemelt szegmensként kezeli a helyi sportélet támogatását. A későbbi tervek között szerepel a Kalász Suli tornatermének bővítése, illetve a Sportcsarnok tevékenységének szélesítése. Emellett a Patakpart Általános Iskola kézilabdapálya méretű megépülő új tornaterme is számos lehetőséget nyújt majd a további használatra.