21 °C

Budakalász

2019. május 21. kedd , Konstantin napja

Hírek

 

Kihelyeztük a 2019-es európai parlamenti választások hivatalos hirdetményét

2019. március 13.

Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között kell megtartani az ez évi európai parlamenti választásokat. Áder János köztársasági elnök május 26-ra írta ki az uniós választások magyarországi időpontját. A hivatalos hirdetmény megérkezett a Helyi Választási Irodához, a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán már mindenki számára megtekinthető.

Több, mint 87.000 darabot gyártottak az európai uniós választások hirdetményéből, az ország összes települése számára. A dokumentum teszi közzé az uniós választások napját, a választási névjegyzékkel és ajánlással kapcsolatos részleteket. 

A választópolgárok a névjegyzékbe történő felvételükről, a szavazás helyéről és idejéről értesítőt kapnak majd postaládáikba. Más tagállamok magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárai május 10.-ig kérhetik a névjegyzékbe felvételt a Helyi Választási Iroda vezetőjétől, a jegyzőtől. A választójoggal rendelkező választópolgárok április 23.-ig ajánlóíven ajánlhatnak listát. A listaállításhoz minimum 20.000 választópolgár érvényes ajánlása szükséges. Egy választó több listát is ajánlhat.

A hazai lakcímmel rendelkező választópolgárok személyesen szavazhatnak a kiküldött értesítőn feltüntetett szavazóhelyiségben, a mozgáskorlátozottak mozgóurnát kérhetnek. Szavazni egy listára lehet. A szavazás napján külföldön tartózkodó választók belföldön az általuk megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön a magyarországi külképviseleteken adhatják le szavazatukat. Bővebb tájékoztatás a Nemzeti Választási Iroda weboldalán érhető el, a választásokkal kapcsolatos köztársasági elnöki nyilatkozat pedig itt olvasható.

Május 26-án lesz tehát lehetősége minden magyarországi választópolgárnak arra, hogy maga is hatással legyen az Európai Unió jövőjére a következő öt évben. Kérünk minden budakalászi polgárt, hogy éljen a lehetőséggel és vegyen részt a szavazáson. Az európai uniós és önkormányzati választásokkal kapcsolatos részletekről folyamatos tájékoztatást adunk. A szavazókörök és egyéni választókörök területi felosztásáról korábbi írásunkból tájékozódhatnak.