Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Költségvetés 2023. – nehezebb külső környezetben is folytatódnak a fejlesztések

2023. február 15.

A magas infláció miatt idén lényegesen többet kell költeni a város működtetésére, amire az állami finanszírozás nem biztosít fedezetet. Azt már korábban eldöntötte a városvezetés, hogy a lakosságot terhelő helyi adóterhek a jelenlegi gazdasági környezetben nem emelkednek, a vállalkozásoktól ugyanakkor többet szed be az önkormányzat. A takarékos gazdálkodás mellett elsősorban a sikeres pályázatoknak köszönhető, hogy idén több mint 800 millió forint jut beruházásokra és felújításokra, Budakalász fejlesztésére. A költségvetés tervezete mától elérhető.

A város honlapján elérhető 2023. évi költségvetési javaslat összeállításakor a városvezetésnek az alábbi komoly feladványt kellett megoldania.

Célok:

  • fenntartani a város és az intézményrendszer működését, lehetőség szerint emelni a szolgáltatások színvonalát;
  • a helyi igényekhez igazodva fejleszteni a város infrastruktúráját;
  • az infláció miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő lakosság terhei ne emelkedjenek.

Feltételek:

  • az infláció szinte minden területen jelentős költségnövekedést okoz, nem csak a drasztikusan dráguló energiaárak miatt;
  • az államkasszából érkező nettó finanszírozás nemhogy az inflációt nem követi, hanem a 158 millió forintra emelkedő szolidaritási hozzájárulás formájában a központi költségvetés még el is von forrásokat a várostól.

Megoldás:

  • takarékos gazdálkodás;
  • a lakosságot kímélő adóemelés;
  • külső pályázati források bevonása.

Takarékosság

A korábbi években elindult költségcsökkentési programnak köszönhetően jelentős megtakarításokat sikerült elérni, elsősorban a dologi kiadások terén. Idén azonban a további intézkedések mellett is jelentősen emelkednek a működési kiadások. A legnagyobb mértékben az energiaköltségek emelkednek, amit csak kisebb részben enyhítenek az energiatakarékossági lépések. Az energiaköltségek kompenzációja ügyében a kormánnyal folytatott tárgyalások eredményesek voltak, a Budakalász által bemutatott intézkedési terv elfogadásának köszönhetően idén 102,6 millió forintos támogatást kap a város.

A további takarékossági intézkedések ellenére a magas infláció miatt emelkednek a működési kiadások.

A lakosság terhei nem emelkednek

A saját bevételek növelése elsősorban a helyi adók emelésével lehetséges. A városvezetés a nehéz gazdasági helyzet ellenére úgy döntött, hogy a lakosság adóterheit nem növeli. Emiatt a kommunális adó mértéke az idén sem emelkedik. A vállalkozók építmény- és telekadó fizetési kötelezettsége ugyanakkor nő, az emeléssel a környező települések adószintjéhez igazodunk. A motoros vízi járművek adókedvezményének eltörléséből és a belépőjegyváltás-köteles vízisportokat terhelő új települési adó bevezetéséből számítunk további bevételekre, de a 200 forintos adófizetési kötelezettség a budakalászi lakosokra nem vonatkozik.

Sikeres pályázatok révén lesz pénz fejlesztésekre

A 2023. évi költségvetés 801 millió forint értékű fejlesztést tartalmaz, döntően új beruházások, valamint felújítások formájában. A tavalyi keretösszeget érdemben meghaladó idei fejlesztési költségvetés finanszírozását jelentős részben külső források bevonásával sikerült megteremteni. Tavaly különböző pályázatokon összesen 702 millió forintot nyert Budakalász, ennek jelentős része az idei évben tud megvalósulni. Európai uniós forrásból jelentős fejlesztés kezdődik a Faluház udvarán: új szabadtéri színpad és megújult zöldfelületek jönnek létre. Szintén sikeres uniós pályázatnak köszönhetően megújulnak a Telepi Óvoda belső terei, illetve az intézmény udvara. Hazai pályázati forrás bevonásával idén befejeződik a Szentistvántelepi Templom külső felújítása. Uniós közlekedésfejlesztési pályázat részeként fejlődhet a kerékpáros infrastruktúra és javulni fog a HÉV-megállók biztonsága.

Európai uniós forrásból jelentős fejlesztés kezdődik a Faluház udvarán.

Beruházások és felújítások saját forrásból is

A pályázati forrásokból megvalósuló fejlesztéseken túl a benyújtott költségvetésben több tucat saját erőből megvalósítandó beruházás és felújítás is szerepel. Kiemelt cél a közlekedésbiztonság és a közlekedési infrastruktúra javítása, ezért a város jelentős összeget költ út- és járdaépítésekre, illetve felújításokra. Folytatódik a fásítási program, valamint az idei évben lezárulhat a helyi építési szabályozás átfogó felülvizsgálata. A közvilágítás korszerűsítésének elindítása is szerepel a költségvetésben, a várható jelentős energia-megtakarítás miatt a projekt megvalósítása során a saját forrás mellett hitelből történő finanszírozásnak is van létjogosultsága.

A közvilágítás korszerűsítésének elindítása is szerepel a költségvetésben.

Támogatások helyi közösségeknek, kezdeményezéseknek

Budakalász rendkívül gazdag kulturális, közösségi és sportélettel rendelkezik, ennek támogatása is prioritás. A Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár idén is gazdag programkínálatot tervez.  A civil támogatások közül kiemelendő a több éve sikeresen futó „Budakalász sportjáért” pályázat, 15 millió forintos keretösszeggel. Emellett az idei évben egy új pályázati lehetőség is megnyílik helyi civil kezdeményezések számára, „közösségi költségvetés” címen 10 millió forintos keretösszeggel, a lakosság véleményének kikérésével. Ennek részleteiről a költségvetés elfogadását követően bővebb tájékoztatást adunk.

A képviselő-testület február 22-iki ülésén tárgyalja a 2023. évi költségvetés előterjesztését. A részletes számok ITT találhatók.