Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Komolyzene a kis füleknek

2020. június 26.

Zene-tér-kép a MÁV Szimfonikus Zenekar művészeivel

Lassan visszaáll a korábbi rend az óvodákban, bölcsődékben is. Sok gyermek várta már, hogy újra találkozhasson és játszhasson kis társaival. Június közepén már egy közös, szabadtéri eseményen is részt vehettek a gyerekek. A MÁV Szimfonikus Zenekar művészei látogattak el budakalászi nevelési intézményekbe, hogy zenei bemutatót és hangszersimogatót tartsanak a legkisebbeknek egy kedves, játékos foglalkozás keretein belül. A komolyzenei tételeket interaktív játékok és ismert gyerekdalok váltották. Az előadás nagy sikert aratott: igazi zenei élményt jelentett kicsiknek-nagyoknak egyaránt.

A telepi óvodában és bölcsődében a gyerekek meglepetéskoncerten vehettek részt, mikor végre egy pénteki napon elállt az eső. Az ötfős kamarazenekar tagjai Székely Éva fuvolaművész, zenepedagógus vezetésével a bölcsi, majd az ovi udvarán közös zenéléssel, énekléssel, hangszerbemutatóval tarkított előadást tartottak a legkisebbeknek. A rövid, 2-3 perces komolyzenei művek, tételek mellett a kislányok, kisfiúk klasszikus mesék ismert zenéit is élvezhették.

A zenei figyelem kialakítását, a gyerekek érdeklődésének felkeltését a hangszerek és a komolyzene iránt nem lehet elég korán kezdeni. Valóban, még a legkisebbek, a bölcsisek is figyelmesen, élvezettel füleltek végig a koncert alatt.

A vonós hangszercsalád több tagját is megismerhették a gyerekek: élőben hallhatták a hegedűt, a brácsát, a csellót és a fuvolát. A kicsiknek tartott hangversenyen többek között Vivaldi, Mozart, Torelli, Weiner, Saint-Seans  és Strauss művei szerepeltek. Az előadás „hangszersimogatóval” zárult, a legbátrabbak közelről is megvizsgálhatták a zenészek hangszereit, de kezükbe vehettek egyszerűbb zenei eszközöket is.

A kutatások szerint a klasszikus zene jótékony hatással van a gyerekek agyműködésére. A ritmus és a muzsika szépsége segíti a gyermekek agyának fejlődését. A zenei nevelés, a kisgyermekkori zenei készségfejlesztés akkor lehet igazán sikeres, ha a gyerekek maguk is részt vehetnek a zenei élményben – a Zene-tér-kép előadás épp ezt tűzte ki célul.