Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 14. péntek | Vazul napja

Hírek

 

Komposztálj, Budakalász!

2023. február 23.

Budakalász Város Önkormányzata szemléletformáló kampányra pályázatot hirdetett. A cél a háztartásokban keletkező zöldhulladék kezelésének és a komposztálás hasznosságának népszerűsítése a gyerekek és a felnőtt lakosság körében. A kezdeményezés lehetőségét egy nyertes uniós pályázat teremtette meg, a tendereztetés után a programszervezés és megrendezés jogát a Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesület “Bábozd Zöldre az otthonod!” pályázata nyerte el. A következő hónapokban  a budakalászi óvodások, iskolások és a felnőttek is sokat fognak róluk és a programjaikról hallani.

A Bábozd Zöldre Egyesület 2010 óta bonyolít le élményközpontú környezeti nevelési programokat, melynek célja a kisgyermek korosztály fenntarthatóságra nevelése. Bábozd Zöldre az otthonod! környezeti nevelési módszertanuk az elmúlt években több, mint 40 000 családhoz jutott el, természetvédelmi célú meseösvény programjaik nagy sikerrel működnek országosan több helyszínen.

Az élményközpontú környezeti nevelés iránt elkötelezett csapat, a Bábozd Zöldre Egyesület immár 12 éve népszerű komplex szemléletformálási programot működtet gyermekeknek. A „Bábozd zöldre az otthonod!” program szorosan illeszkedik a „fenntarthatóság pedagógiája” fogalomkörhöz. Céljuk a felnövekvő generációk minél korábbi elérése, hiszen a környezettel kapcsolatos értékrendszer kialakítása szempontjából az óvodáskor ideális és fontos szakasza az ember életének.

Komposztálás élményközpontú szemléletformálási eszközökkel

A szemléletformáló kampány célja, hogy a fenntarthatóság életformává váljon, a hétköznapi életünk része legyen. Ehhez az egyik legfontosabb teendő a gyermekek környezeti nevelése, rajtuk keresztül a családok elérése illetve a pedagógusok bevonása. Elsődleges a teljes lakosság érzékenyítése, az egyéni szerepvállalás lehetőségeinek megismertetése, ezért az óvodás és kisiskolás korosztályon túl a kamaszok és a fiatal felnőttek csoportjainak elérése is. Végül, de nem utolsó sorban a programban számítanak az aktív nyugdíjasok segítségére is.

A megvalósítandó projekt hosszú távú célja a jövő generációjának elérése, a célcsoportok környezettudatossági, komposztálási ismereteinek bővítése, a módszertan alapjainak továbbadása.

Együttműködés a térségi civil szervezetekkel, közösségekkel

A program igényes megvalósítása érdekében az alábbi helyi szakértőkkel és civil szervezetekkel közösen kerülnek megrendezésre a programok:

Magyar Környezeti Nevelési Egyesület

Mentáskert Termelői Piac

Civil Kalász Egyesület

2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület

Kalászi Közösségi Kertek Egyesület

Holló András kertészmérnök

Messzelátó Egyesület

Egészséges Budakalászért Egyesület

  1. számú Szent István Cserkészcsapat (Budakalász)

Szemléletformálási programok tavasszal minden korosztálynak

Az élményközpontú környezeti nevelési módszertan egyedi lehetőséget ad arra, hogy a

hulladékkezelés egyik legfontosabb kérdése, a biohulladék kezelése is beépüljön a szakmai programba. A Bábozd Zöldre Egyesület gyakorlati tapasztalatával olyan kisgyermekeknek szóló

bábos módszertant és játékot hozott létre Mimó és Csipek ismert figurájához kötődően, amely

hosszú távon támogatja majd az óvodás és iskolás korosztály és ezáltal a jövő felnőttjeinek komposztálással kapcsolatos ismereteinek bővülését és rögzülését.

Márciusban a budakalászi óvodák és iskolák pedagógusainak képzésével indult el a program. A képzés részeként a szemléletformáló eszközök mellett előadás, valamint a gyakorlatban azonnal alkalmazható, hasznos pedagógiai módszereket ismerhettek meg a résztvevők.

A tavaszi időszakban színes és izgalmas foglalkozások várnak a helyi közösségekre. Az óvodás csoportok Kupacs sünivel – Mimó és Csipek barátjával – találkoznak majd bábos öko-mesekuckó foglalkozásokon. Az iskolák alsó tagozatosai online bábos kisfilmet néznek majd, illetve kézműveskedés során virág-és fűszernövény maggolyót készítenek. A Budakalászi intézmények felső tagozataiban drámapedagógiai eszközök, társasjátékok nyomán tudatosítjuk az egyéni cselekvés és felelősség fontosságát a gyerekekben.

A családokat is várja majd Mimó és Csipek meseuniverzuma. Április 20-án, a Mentáskert Piac  Öko-napján bemutatkozik Kupacs süni, a programsorozat kulcsfigurája; a kézműves foglalkozás során virágmag és fűszernövény maggolyók készülnek; és bemutatásra kerül egy beltéri komposztáló is; valamint Holló András tart előadást a komposztálás alapkérdéseiről.

Május 25-én, az Öko-gyereknapon Kupacs süni vezényletével a gyerekek komposztládát építhetnek és megtanulhatják, hogy minek van helye a komposztban; közben gilisztasimogatóval és talajvizsgálat bemutatóval is találkozhatnak a családok; kézműves foglalkozás során virágmag és fűszernövény maggolyók készülnek; valamint egy előadás alkalmával körbejárhatják a food waste (élelmiszer hulladék) témakörét is. A program résztvevői tudásukat is tesztelhetik egy-egy gyerekeknek és felnőtteknek szóló kérdéssor kitöltésével. A helyesen válaszolók hasznos ajándékokat kapnak.